Netanjahu törölte azt a bejegyzését, melyben azzal vádolt biztonsági vezetőket, hogy nem figyelmeztettek az október 7-i támadásra

2023. október 30. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Éles bírálatokat kapott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután egy mostanra törölt bejegyzésében azzal vádolt meg izraeli nemzetbiztonsági vezetőket, hogy nem figyelmeztették őt a Hamász közelgő támadására október 7-e előtt.

Netanjahu vasárnap reggel nemcsak törölte a posztot, hanem bocsánatot is kért az érintettektől, és kijelentette: „teljes mértékben támogatja” Izrael biztonsági vezetőit.

A kormányfő ellen súlyos kritikák fogalmazódtak meg az elmúlt hetekben, miután az izraeli állami szervek, a rendőrség, katonaság, titkosszolgálatok nem jelezték előre a Hamász október 7-i támadásait, vagy ha esetleg jelezték is valahol, a kormányzati pozícióban lévők nem tettek megfelelő lépéseket a terrorakciók kivédésére.

Netanjahu tweetje egy olyan időszakban érkezett, amikor az izraeli túszok családjai részéről is egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy átfogó megállapodást kössön a túszok szabadon bocsátása érdekében. Ezek a felhívások egyre sürgetőbbé válnak azért is, mert Izrael péntek este óta kiterjesztette szárazföldi hadműveleteit a Gázai övezetben sok esetben civilek mögött rejtőző Hamász-fegyveresek ellen.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett, már törölt bejegyzésben Netanjahu arról írt, semmiféle figyelmeztetést nem kapott a terrorakciókkal kapcsolatban. „Éppen ellenkezőleg, az összes védelmi tisztviselő, beleértve a hírszerzési igazgatóság és a Shin Bet (belbiztonsági ügynökség) vezetőit is, úgy értékelte, hogy a Hamászt elrettentették” az ilyesféle támadásoktól – írta.

Aztán törölte a posztot, és úgy fogalmazott: „Tévedtem. Amit a sajtótájékoztatót követően mondtam, nem lett volna szabad, ezért elnézést kérek.” Izrael biztonsági vezetői „teljes támogatását” élvezik – tette hozzá.

Netanjahu továbbra sem tett említést arról, hogy terheli-e őt felelősség az október 7-én történtek miatt, miközben Ronen Bar és Aharon Haliva biztonsági vezetők, Herzi Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, valamint Joav Gallant védelmi miniszter mindannyian vállalták valamilyen mértékben a felelősséget a támadásokhoz vezető mulasztásokért.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!