Izrael az ENSZ-főtitkár lemondását követeli

2023. október 24. – 09:50

frissítve

Izrael az ENSZ-főtitkár lemondását követeli
A Hamász által szabadon engedett 85 éves Yocheved Lifschitz sajtótájékoztatót ad, mellette lánya tolmácsol – Fotó: Janis Laizans / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Hamász szerint közel 5800 ember veszítette életét a Gázai övezetben a konfliktus kezdete óta.
  • Emmanuel Macron Jeruzsálembe látogatott, ahol találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.
  • Sajtótájékoztatót adott az egyik idős nő, akit hétfőn engedett el a Hamász. Elmondása szerint a poklot élte át az elmúlt két hétben.
  • Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő kedden kijelentette, hogy a hadsereg elszánt és készen áll a háború következő szakaszára, már csak a politikai utasításra várnak.
  • Isaac Herzog izraeli elnök figyelmeztette a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, hogy ha megtámadják Izraelt, annak Libanon fizeti meg az árát.
  • Az izraeli hadsereg állítása szerint az elmúlt nap során több mint 400 célpontra mért csapást és több Hamász-parancsnokot sikerült megölni.

Köszönjük, hogy nálunk követték a konfliktus keddi eseményeit! Szerda reggel újra elindul majd a hírfolyamunk.

António Guterres, a ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács keddi ülésén azt mondta, hogy a Hamász október 7-ei, „borzasztó támadása” nem indokolja, hogy Izrael „kollektív büntetést alkalmazzon a palesztinok ellen”. A kollektív büntetés egyébként háborús bűntettnek számít.

„Aggasztónak találom az emberi jogok egyértelmű megsértését, amit Gázában látunk”

– mondta, hozzátéve, hogy hamarosan elapadnak az ENSZ üzemanyag-készletei az övezetben, ami egy másik katasztrófához vezetne. Például több kórház is ezzel tankolja meg a generátorait, amik segítségével tudják biztosítani a sérültek és betegek ellátását. A főtitkár épp ezért tűzszünetet kért, hogy segélyszállítmányokat tudjanak küldeni a Gázai övezetbe.

Azt is megjegyezte, hogy az október 7-ei Hamász-támadás „nem vákuumban történt”, a „palesztinok 56 éve fojtogató megszállásnak vannak kitéve”.

„Végignézhették, ahogy a földjeiket bekebelezték a telepesek, erőszak vette őket körül, a gazdaságukat leszorították, a népüket kitelepítették és az otthonaikat lerombolták. Szépen lassan eltűnt a politikai megoldásba vetett reményük”

– mondta. Emiatt fontosnak tartja, hogy a felek elsősorban a civilekre vigyázzanak.

Ezt Izrael nem hagyta szó nélkül – írja a Guardian. Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete a Twitteren Guterres lemondását követelte. Szerinte a főtitkár beszédével azt mutatta meg, hogy „megérti a gyerekek, nők és idősek tömeges legyilkolását”, így nem való az ENSZ élére.

Később egy újabb Tweetben még azt írta, hogy a főtitkár teljesen elvesztette a régió valóságához való viszonyát, szerinte Guterres a „náci Hamász terroristák vérengzését” egy torz és erkölcstelen lencsén át látja.

Izrael külügyminisztere, Eli Cohen is megkérdezte Guterrest, hogy milyen valóságban él. Szerinte 2005-ben Izrael a Gázai övezet minden egyes miliméterét odaadta a palesztinoknak. Ez tulajdonképen igaz, azonban amióta a Hamász hatalomra került, a régiót körbevették egy fallal, és szigorúan ellenőrzik (és sok esetben tiltják) a ki- és bejárást, és blokád alatt tartják az elszegényedett régiót, ami az áramot, a vizet és az üzemanyagot is Izraeltől kapja – így tudták elzárni ezeket a csapokat a támadás után.

A Hamász az október 7-ei támadás előtt azzal hitegette az izraeli vezetést, hogy hajlandóak tárgyalni egy túsz, Avraham Mengistu, és két elesett katona, Oron Shaul és Hadar Goldin holttestének átadásáról – írja a Kan állami rádió közlése alapján a Times of Israel.

Avraham Mengistu, Oron Shaul és Hadar Goldin arca egy molinón egy 2022-es demonstráción. Hadar anyja, Lea Goldin sétál előttük – Fotó: Jack Guez / AFP
Avraham Mengistu, Oron Shaul és Hadar Goldin arca egy molinón egy 2022-es demonstráción. Hadar anyja, Lea Goldin sétál előttük – Fotó: Jack Guez / AFP

Mengistut 2014-ben rabolták el, mikor Gázába utazott. A Hamász akkor kihallgatta, és azóta sem tudni, hol vagy hogy van. Shaul és Goldin 2014-ben estek el, mikor a Hamász ellen harcoltak.

Egy ideje nem történt előrelépés a róluk szóló tárgyalásokban, de az elmúlt hónapokban a Hamász úgy tett, mintha nyitottak lennének valamilyen alkura. Benjámin Netanjahu irodáját sikeresen átverték, akárcsak Avi Gil katonai államtitkárt. A miniszterelnöki hivatal nem válaszolt a Kan kérdéseire.

Az október 7-i Hamász terrorakciók során készült test-, térfigyelő és fedélzeti kamerafelvételekből összeállított anyagot újságíróknak mutatta be az izraeli hadsereg. Felvételeket nem készíthettek az újságírók, de a szóbeli beszámolók bestiális kegyetlenségről szólnak. Bővebben itt írtunk erről.

Az orosz elnöki szóvivő szerint azonnal szabadon kell engedni a Hamász pelesztin szervezet által túszul ejtett összes embert – írja az MTI. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ezt kedden mondta újságíróknak.

A Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. Peszkov szerint Moszkva arról sem rendelkezik „pontos információkkal, hogy hogyan és mikor” térhetnének vissza a túszok, de minden lehetőséget kihasznál, hogy felvegye a kapcsolatot a konfliktusban érintett mindkét féllel.

„Eddig nem jártunk sikerrel, de folytatjuk ezeket az erőfeszítéseket”

– mondta a szóvivő.

„Elítéljük a terrorizmus minden megnyilvánulását. Álláspontunk szerint minél hamarabb biztosítani kell a tűzszünetet, és a problémára megoldást kell találni. Ennek az az alapja, hogy a palesztinok számára biztosítani kell egy független államot”

– jelentette ki Peszkov.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden telefonon egyeztetett a közel-keleti válságról. Peszkov azt mondta, hogy Moszkva hasonló kapcsolatfelvételt nyugati vezetőkkel nem tervez az ügyben.

Peszkov „kacsának” minősítette azokat a sajtóban megjelent közléseket, amik szerint Putyinnak szívrohama volt a hétvégén, mint ahogyan azt is, hogy az orosz vezető hasonmásokat alkalmaz.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve azt mondta, hogy „világosan kell beszélni, Izraelt brutális terrortámadás érte, mivel több ezer rakétát kilőni egy szuverén ország területére, megölni nagy számban civileket, túszokat ejteni, azt nem lehet másként értelmezni”. Szerinte ez ellen a brutális terrortámadás ellen Izraelnek igenis joga van fellépni, és joga van az önvédelemhez is. Azt is hozzátette, hogy le kell győzni a támadás mögött álló terrorszervezetet.

Szijjártó szerint a világ jelentős része szeretné elkerülni, hogy ez a terrorellenes harc államközi háborúvá váljon. Ez igazi nagy globális biztonsági tragédiaként hivatkozott, amelynek a végét lehetetlen lenne kiszámítani, és az összes többi konfliktussal, például az ukrajnai háborúval és az afrikai terrortámadásokkal együtt nagyon-nagyon közel kerülnénk ahhoz, amit a harmadik világháborúnak nevezünk. A terrorellenes harc továbbfejlődése ráadásul komoly instabilitást hozna, és szerinte az Európára irányuló illegális bevándorlás mértékét is megnövelné

A miniszter a Gázában tartózkodó tizenöt magyar állampolgárról azt mondta, folyamatos velük a kapcsolattartás, mindannyian épségben vannak, a kormány pedig továbbra is keresi a terület elhagyásának fizikai, jogi, biztonsági lehetőségeit. Ez ugyanakkor csak egy nagy nemzetközi megállapodás és együttműködés keretében történhet meg. Szijjártó végül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „Nyugat Európában tüntetéseket tartottak egy terrorszervezet mellett”, szerinte ez azt mutatja, hogy az illegális migráció miatt az antiszemitizmus emelkedik Nyugat-Európában.

Azt is hozzátette, hogy ez Magyarországon elképzelhetetlen és megengedhetetlen is. Az elmúlt napokban természetesen nem a Hamász mellett tüntettek, hanem Palesztina mellett, az azonban igaz, hogy itt ezt sem engedélyezték. Orbán maga jelentette ki, hogy Magyarországon nem lesz palesztinpárti tüntetés, sőt, Karácsony Gergely főpolgármester is hasonló véleményt fogalmazott meg az ügyben. Ezekről a tüntetésekről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen. Arról, hogy Orbánék számára nem kérdés, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, Ukrajnáról kétértelműbben beszéltek, itt olvashatnak bővebben.

A Londoni Közlekedési Vállalat (TfL) közlése szerint azonnal elkezdték vizsgálni a szombati, Palesztina melletti közel százezres tüntetés alatt történt incidensről készült felvételeket, ahol egy metróvezető a hangszórókon keresztül beszélt a palesztin helyzetről. A férfi egy rövid bevezető után a tüntetéseken gyakori „Free, free” (Szabad, szabad) skandálásba kezdett, amire az utasok azzal választottak, hogy „Palestine” (Palesztinát).

A TfL vezetője, Glynn Barton azt mondta, a vezetőt azonosították, és a vizsgálat hátralévő részére felfüggesztették a munkavégzés alól. Paul Scully, a Londonért felelős miniszter korábban azt mondta, hogy a metróvezetőknek a munkájukra kellene fókuszálniuk, és óva intett mindenkit a feszültségkeltéstől. Az izraeli nagykövetség nagyon aggasztónak nevezte az ehhez hasonló intoleráns megnyilvánulásokat a londoni metrón, és hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedésnek mindenki számára biztonságosnak és befogadónak kellene lennie.

(Sky News)

Izrael eltolja Gáza lerohanását, ha cserébe a Hamász hajlandó sok túszt szabadon engedni – írja izraeli forrásokra hivatkozva az Axios. Ez egyrészt jó a túszok szempontjából, hiszen még mindig több mint 200-an vannak a régióban, és egy invázió esetén szinte esélytelen, hogy békében elengedjék őket.

Emellett, ahogy korábban írtuk, a halasztás azért is lehet jó, mert minél több idő telik el a Hamász október 7-ei támadása után, az izraeli hadsereg annál kisebb eséllyel cselekszik majd olyan érzelmi töltettel, mintha azonnal lerohanták volna az övezetet a Hamász tömegmészárlásai után.

Az Axios forrásai szerint Izrael Egyiptomon keresztül azt üzente a Hamásznak, hogy ha valamilyen alkura számítanak, akkor el kell engedniük az összes fogva tartott nőt és gyereket. Ugyanezek a források azt is valószínűnek tartják, hogy az izraeli rakétacsapások néhány tússzal is végezhettek. Khaled Meshal, a Hamász egyik tisztségviselője korábban azt mondta, hogy már 22 túsz halt meg izraeli támadásokban, de ezt jelenleg nem lehet megerősíteni.

A Hamász azt állítja, hogy ha Izrael beszünteti Gáza rakétázását, akkor elengedi a túszokat, de ha lerohanják a területet, akkor nem tárgyalnak tovább. Az izraeli vezetés egyelőre nem hajlandó lemondani a szárazföldi invázióról, a kérdés inkább az, hogy mikor indul.

Izrael azért nem indított még szárazföldi offenzívát a Gázai övezetben, mert a csapatok a Hamász csapdájába sétáltak volna bele, ha túl gyorsan mennek be az övezetbe – mondta egy magas rangú izraeli diplomata a Sky News-nak.

Emmanuel Nahshon, a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője arra a kérdésre válaszolt, hogy az izraeli kormány elhalasztotta-e a szárazföldi támadást a túszok, vagy a szövetségesek aggodalmai miatt.

Nahshon, az izraeli külügyminisztérium nyilvános diplomáciáért felelős főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a túszok miatti válsághelyzet miatt se rossz, hogy a fegyveres erők lassan lépnek fel. De nem ez volt az egyetlen indok.

Szerinte az október 7-i Hamász-támadásnak két célja volt: egyrészt az izraeli népet akarták vele terrorizálni, másrészt rá akarták venni az izraeli politikai és katonai vezetőket, hogy azonnal küldjék a katonáikat a Gázai övezetbe.

„Tudjuk, hogy ha az első, második vagy harmadik napon beléptünk volna a Gázai övezetbe, halálos csapdákba estünk volna, és ez valószínűleg nagyon nagy veszteségeket lett volna az izraeli katonáknak”

– mondta egy sajtótájékoztatón a Gázához közeli Szderot városában.

A magas rangú diplomata azt is mondta, hogy az elmúlt években nem volt tervben a Gázai övezet teljes körű szárazföldi inváziója.

„Nem így képzeltük el kapcsolatainkat a régióval. Úgyhogy fel kell készítenünk a katonákat. A legnagyobb hírszerzéssel is rendelkeznünk kell ahhoz, hogy pontosan megértsük, mivel is van dolgunk” – mondta.

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége (UNRWA) arra figyelmeztetett, hogy ha nem kapnak üzemanyagot, be kell fejezniük a segítő tevékenységüket az övezetben.

„Ha nem kapunk sürgősen üzemanyagot, holnap estétől kénytelenek leszünk leállítani a Gázai övezetben végzett műveleteinket” – mondta Juliette Touma a BBC rádióműsorában.

Hozzátette: ha az ENSZ ügynöksége leállítja működését, a gázai övezetben élők „még nyomorultabbak és kétségbeesettebbek lesznek, mint amilyenek most”.

Touma arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban újabb hat UNRWA-alkalmazott veszítette életét az övezetet érő csapásokban, így az ügynökség Gázában elhunyt alkalmazottainak száma 35-re nőtt. „Gyászoljuk kollégáinkat” – mondta.

(BBC)

Az izraeli hadsereg közölte, hogy drónokkal csaptak le Dél-Libanonban, ahol az IDF szerint egy terrorista rakétát próbált lőni Izraelre – írja a Sky News. A rakétákkal az észak-izraeli Bar'am kibucot támadták volna, jelentette be az IDF. Az alábbi felvételen a dróncsapás látható.

Az elmúlt napokban az IDF megelőző csapásokat mért a Hezbollah szerveződéseire Libanon déli részén. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden figyelmeztette a Hezbollah terrorszervezetet, hogy Libanon fizeti meg az árát, ha megtámadják Izraelt.

Közben a BBC arról számolt be, hogy a dél-libanoni lakosok menekülnek, attól tartva, hogy az erőszak még tovább fokozódhat. Sokan még mindig emlékeznek az Izrael és a Hezbollah közötti egy hónapig tartó háború pusztítására, és attól tartanak, hogy a történelem megismételheti önmagát.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint az izraeli-Hamász háború kitörése óta körülbelül 20 000 ember kényszerült elhagyni otthonát, többségük az ország déli területeiről.

Az elmúlt napokban a határ menti falvak kiürültek, kihaltak az utcák, üresek a boltok. A déli Tyrus városában emberek százai keresnek menedéket. Az állami iskolák egy részét átalakították, most oda mennek azok, akiknek semmilyen más szálláslehetőségük nincs.

Az Izrael északi határánál kialakult helyzetről itt írtunk részletesen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint a gázai egészségügyi intézmények csaknem kétharmada megszűnt működni.

A WHO szerint 72 egészségügyi intézményből 46 leállt a területen. Az összesen 35 kórházból 12 nem működik.

A gázai Al-Ahli al-Arabi kórház üres helyisége, miután robbanás történt az intézményben – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters
A gázai Al-Ahli al-Arabi kórház üres helyisége, miután robbanás történt az intézményben – Fotó: Mohammed Al-Masri / Reuters

A Reutersnek nyilatkozó orvosok szerint már nemcsak a sérültek jönnek a kórházakba, hanem azok is, akik a romló közegészségügy miatt megbetegednek. Az iskolákban összezsúfolódott civilek gyomorpanaszoktól, kiütésektől és légúti megbetegedésektől szenvednek.

„A déli napsütés idején meleg van a sátorban, rovarok és legyek jönnek. Éjszaka hideg van, és nincs elég takaró mindenkinek. A gyerekek mind betegek” – mondta egy menedékhelyen lakó a Reutersnek.

(Sky News)

Az izraeli hadsereg röplapokat dobott le Gázában, hogy információkat kérjen a Hamász által fogva tartott túszokról – írja a Sky News.

Az IDF egy közleményben azt írta, hogy „különféle eszközökkel fordult a Gázai övezet lakóihoz, hogy megalapozott és használható információkat áruljanak el az elraboltakról”. Ígérik, hogy azok, akik együttműködnek, biztosítékot és anyagi kártérítést kapnak a cserébe.

Izrael szerint nagyjából 220 embert tart túszul a Hamász. Az elmúlt néhány napban szabadon engedett négy foglyot a terrorszervezet. Hétfőn két idős asszonyt engedtek el, akiket egy kibucból raboltak el két hete.

Izrael azt állítja, hogy a Hamász üzemanyagot halmoz fel Gázában – írja a BBC.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium ma reggel közölte, hogy körülbelül 48 órára elegendő üzemanyag maradt a kórházak számára. De az izraeli hadsereg a közösségi médiában közzétett posztokban műholdas képeket tett közzé arról, hogy szerinte 12, a Hamász által üzemeltetett üzemanyagtartály van az egyiptomi határon.

Kiégett benzinkút a gázai Hán Júniszban – Fotó: Mahmud Hams / AFP
Kiégett benzinkút a gázai Hán Júniszban – Fotó: Mahmud Hams / AFP

A Hamász október 7-i inváziója előtt Izrael a gázai áramellátás nagy részét kábelen keresztül biztosította, amely szintén megszűnt. Míg némi élelmiszer, víz és egyéb humanitárius segély Egyiptomon keresztül érkezik teherautókon, Izrael nem engedi, hogy üzemanyagot vigyenek Gázába, mert azt a Hamász elszállítaná.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 5791-re emelkedett október 7. óta az izraeli csapásokban megölt palesztinok száma. Az áldozatok között 2360 gyermek lehet.

A közlemény szerint csak az elmúlt 24 órában 704 ember halt meg.

(Sky News)

Benjamin Netanjahu Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy szerinte a háború elnyúlhat, de a Hamászt el kell pusztítani. Maron a terrorizmus elleni küzdelem fontosságáról beszélt.

Netanjahu azzal kezdte beszédét, hogy a Hamász október 7-i támadását a 2001-es szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlította. De szerinte a palesztin terrorszervezet csapása arányaiban inkább olyan volt, mint ha húsz 9/11 történt volna.

Netanjahu a konfliktust „a barbárság és a civilizáció közötti küzdelem próbatételének” nevezte. Figyelmeztetett, hogy a háború elnyúlhat, de azt mondta: országa mindent megtesz a civil áldozatok elkerülése érdekében. „Amikor ennek vége lesz, Izrael népe újjáépíti közösségeit, és Gáza népe nem fog többé a Hamász zsarnoksága alatt élni” – mondta.

Fotó: Christophe Ena / Reuters
Fotó: Christophe Ena / Reuters

Emmanuel Macron kijelentette, hogy Izraelt és Franciaországot ugyanaz a szomorúság köti össze, és ismét felszólított a Hamász által Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátására.

Azt mondta, hogy a terrorizmus Izrael és Franciaország közös ellensége. Kijelentette, hogy a terrorizmus ellen kegyelem nélkül, de a szabályokat betartva kell küzdeni. Külön felszólította a Hezbollah terrorszervezetet és Iránt, hogy cselekedjenek felelősségteljesen. Javasolja, hogy az a koalíció, amelyik az ISIS ellen harcolt, harcoljon a Hamasz ellen is.

Joheved Lifsic (Yocheved Lifschitz) a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy milyen körülmények között tartották őt és fogolytársait.

Elmondása szerint a Gáza alatti alagutakban matracokon aludtak a padlón, a környezetük azonban viszonylag tiszta volt. Két-három naponta egy orvos meglátogatta őket. Egy foglyot, aki a Gázába vezető úton egy motorbalesetben súlyosan megsérült, kezelték is a sérülései miatt. Egy mentős is hozott nekik szükséges gyógyszereket.

Az ő csoportjában mind az öt túszul ejtett emberre jutott egy-egy őr. Elrablói minden részletről gondoskodtak, és „női higiéniához értő nőket is” rendelkezésükre bocsátottak – mondja Lifsic.

Amíg az alagutakban tartották fogva, csoportja fehér sajtot és uborkát kapott enni, de ezt ették az őrök is.

Sharone Lifsic tolmácsolta édesanyja érzéseit, aki szerint „a történetnek addig nincs vége, amíg mindenki vissza nem tér”.

A 85 éves Joheved Lifsic (Yocheved Lifschitz) hétfőn szabadult ki a Hamász túszai közül, miután egy másik idős nővel együtt elengedte a terrorszervezet. Az asszony most sajtótájékoztatót tartott a kórházból, lánya, Sharone tolmácsolt.

Lifsicet a Nir Oz kibucból rabolták el a fegyveresek a Hamász támadása után. Elmondása szerint az elmúlt két hétben a poklot élte át.

Motorral vitték el az otthonából, féloldalasan ültették a járműre, és két oldalról is közrefogták, hogy ne essen le. Ezután értek be a Gázai övezetbe egy nagy kapun keresztül. Lifsic hozzáteszi, hogy az izraeli kormány milliárdokat költött a határkerítésre, de az semmit sem ért, nem tudta megakadályozni a Hamász átjutását.

Yocheved Lifschitz és Nurit Yitzhak, a két elrabolt izraeli asszony a Hamász videóján – Fotó: Al-qassam Brigades – Hamas / Reuters
Yocheved Lifschitz és Nurit Yitzhak, a két elrabolt izraeli asszony a Hamász videóján – Fotó: Al-qassam Brigades – Hamas / Reuters

Amikor leszállt a motorról, az őt fogadó emberek azt mondták neki, hogy „hisznek a Koránban, ezért nem fogják bántani”. Ám később mégis bottal ütlegelték az idős asszonyt, akin zúzódások vannak.

Őt és 24 másik túszt ezután arra kényszerítették, hogy több kilométert gyalogoljanak a földalatti alagutak pókhálószerű rendszerében, ahol nedves volt a talaj. Két-három órával az érkezése után öt embert a Nir Oz kibucból elkülönítettek egy külön szobába, ahol őrök, egy mentős és egy orvos vigyáztak rájuk. A fogvatartói elvették Lifsic óráját és az ékszereit.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő kedden kijelentette, hogy a hadsereg elszánt és készen áll a háború következő szakaszára, már csak a politikai utasításra várnak – írja a Guardian.

A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg harcjárművei és katonái a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 24-én – Fotó: Hannibal Hanschke / EPA / MTI
A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg harcjárművei és katonái a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 24-én – Fotó: Hannibal Hanschke / EPA / MTI

Hagari elmondta, hogy Izrael tanul az Egyesült Államok közel-keleti tapasztalataiból. „De a mi háborúnk a határainkon zajlik, nem több ezer kilométerre Izraeltől” – mondta, hozzátéve, hogy több hétig tartó harcokra számít.

Hagari arról is beszélt, hogy Egyiptom kulcsszerepet játszik a gázai túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokban, ami szerinte Izrael számára prioritás.

Isaac Herzog izraeli elnök a modern idők egyik legszörnyűbb atrocitásának nevezte az október 7-i Hamász-támadást, és figyelmeztette a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, hogy „a tűzzel játszik” Izrael északi részén.

A francia elnökkel való közös médiafellépésén Herzog elmondta, hogy aggasztja az antiszemitizmus világszerte, köztük Franciaországban is tapasztalható erősödése. Szerinte a nemzetközi közösségnek határozott lépéseket kell tennie.

Herzog megismételte, hogy Izrael követeli az összes Hamász-túsz szabadon bocsátását. Elmondása szerint számukra nincs különbség az izraeli és a más nemzetiségű túszok között, mindenkit haladéktalanul ki akarnak szabadítani.

Herzog emellett Iránt a libanoni Hezbollah és Izrael közötti feszültség szításával vádolta. Mint mondta: Izrael nem keres senkivel konfliktust, sem az északi határon, sem máshol. Csak a Hamász infrastruktúrájának lerombolására összpontosítanak, és arra, hogy kiszabadítsák a civileket.

„De annak is világosnak kell lennie, hogy ha a Hezbollah háborúba rángat minket, akkor annak Libanon fogja megfizetni az árát.”

(Guardian)

Emmanuel Macron megérkezett a tel-avivi reptérre – írja a Sky News.

A francia elnök az izraeliekkel való szolidaritása jeléül látogatott az országba.

Várhatóan tárgyal majd Benjamin Netanjahuval, és találkozik gyászoló izraeli-francia állampolgárokkal, valamint a Hamász-túszok családjaival is.

Emmanuel Macron gyászoló családokkal találkozott – Fotó: Christophe Ena
Emmanuel Macron gyászoló családokkal találkozott – Fotó: Christophe Ena

Az izraeli hadsereg állítása szerint az elmúlt nap során több mint 400 Hamász-célpontra mért csapást és több parancsnokot megölt – írja a Sky News.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy több, támadásokat előkészítő tisztviselőt is eltaláltak. Állítólag több tucat olyan Hamász-fegyverest is sikerült eltalálni, akik rakéták kilövésére és terrortámadások végrehajtására készültek.

Izraeli rakéták robbannak a gázai Beit Hanounban – Fotó: Jack Guez / AFP
Izraeli rakéták robbannak a gázai Beit Hanounban – Fotó: Jack Guez / AFP

„Az éjszaka folyamán az IDF repülőgépei csapást mértek a Hamász-ügynökök által használt parancsnoki központokra és a Hamász által használt mecsetekben található előkészítő területekre. A csapásokban a Nuszeirat, a Sati és a Furkan zászlóaljak parancsnokhelyettesei haltak meg” – írják a közleményben.

Joe Biden amerikai elnök a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta, hogy a humanitárius segélyek folyamatos beáramlására van szükség a Gázai övezetbe.

Emellett szerinte mindenképpen biztosítani kell, hogy a civilek biztonságos úton kijuthassanak az övezetből.

A hétfői megbeszélésen Biden üdvözölte a Hamász által Gázában túszul ejtett két idős nő szabadon bocsátását, illetve ismét elmondta: elkötelezett amellett, hogy elérjék a többi Hamász-túsz kiszabadítását is.

(BBC)

Egyelőre kórházban van, de egyébként nem esett bántódása Yocheved Lifshitznek, annak a 85 éves asszonynak, akit a Hamász hétfőn szabadon engedett a foglyok közül – írja a BBC.

„Az ápolók éppen beszélgetnek vele, azt mondják, hogy nagyon éles eszű, és nagyon szeretné megosztani az információkat az olyan túszok családjával, akikkel együtt volt” – mondta az asszony lánya, Sharone Lifshitz a BBC-nek.

Az idős asszonyt egy másik idős nővel együtt rabolták el Nir Oz kibucban lévő otthonukból. Elmondása szerint a terroristák motoron vitték el.

Yocheved Lifshitz – Fotó: Al Qahera News / Reuters
Yocheved Lifshitz – Fotó: Al Qahera News / Reuters

„Feltettek a motorra, oldalt ülve, hogy ne essek le, az egyik elölről, a másik hátulról fogott közre. Átkeltek a határkerítésen a Gázai övezetbe, és először Abesan városában tartottak fogva, ami Be'eri közelében van. Ezután nem tudom, hová vittek” – mondta.

Szabadon bocsátásakor egy videófelvétel is készült Lifshitzről, amint kezet fogott az egyik túszejtővel. Az idős asszony megköszönte hogy elengedték, ami lánya szerint nagyon jellemző rá.

A 79 éves Nurit Cooper (Yitzhak) és Yocheved Lifshitz családját hétfőn értesítették arról, hogy kiszabadultak a Hamász fogságából. A férjeiket továbbra is a Gázai övezetben tartják fogva.

A Lifshitz család azt nem tudja, pontosan hol lehet az idős családfő, miután őt máshol tartották fogva, mint a feleségét. Sharona Lifshitz szerint az édesapja törékeny egészségi állapotban volt, de Yocheved Lifshitztől azt hallották, hogy a túszokkal lehet orvos is, így reménykednek benne, hogy az idős férfi ép és egészséges.

Azt mondja, apja elkötelezett híve volt a békés együttélésnek, állítólag sokat tett a helyi palesztinok jogaiért is. „Jól beszél arabul, így nagyon jól tud kommunikálni az ottani emberekkel. Sok embert ismer Gázában. Szeretném azt hinni, hogy rendben lesz” – mondta lánya.

„Miközben támogatjuk Izraelt, azt is világossá kell tennünk, hogy nem mindegy, hogyan folytatja Izrael a Hamász elleni harcot” – jelentette ki Barack Obama, volt amerikai elnök egy nyilatkozatban.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek jogában áll, hogy megvédje polgárait az ilyen önkényes erőszakkal szemben. De szerinte a világ szemében „minden olyan izraeli katonai stratégia, amely figyelmen kívül hagyja az emberi áldozatokat, végül visszafelé sülhet el.” Hozzátette: a Gázai övezetre mért izraeli csapásokban már több ezer palesztin, köztük sok gyermek vesztette életét, miközben százezreket kényszerítettek ki otthonaikból.

„Az izraeli kormány döntése, hogy a fogságban lévő civil lakosságot elvágja az élelmiszertől, a víztől és az áramellátástól, nemcsak azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a növekvő humanitárius válságot, hanem azzal is, hogy generációkon keresztül tovább keményíti a palesztinok hozzáállását, aláássa az Izraelnek nyújtott globális támogatást, Izrael ellenségeinek kezére játszik, és aláássa a térség békéjének és stabilizálására tett hosszú távú erőfeszítéseket” – mondta.

A Guardian szerint kifejezetten ritkaságszámba megy, hogy Obama ilyen erőteljesen megnyilvánuljon külpolitikai kérdéseket illetően. Az nem volt világos, hogy a nyilatkozatot egyeztették-e a Biden-kormányzattal.

  • Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy az izraeli tankok és szárazföldi csapatok már a Gázai övezet határánál várakoznak a parancsra, hogy megindulhasson a szárazföldi offenzíva.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölték, hogy az elmúlt egy napban több mint 320 katonai célpontot semmisítettek meg a Gázai övezetben, és több terrorsejtet is kiiktattak.
  • Az Egyesült Államok szerint Izraelnek várnia kellene a szárazföldi támadás megindításával, hogy ezzel időt nyerjenek, és tárgyalni tudjanak a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedéséről.
  • A Hamász katonai szárnya, az Al-Kasszam Brigád azt közölte, hogy izraeli katonákkal csaptak össze Gázában.
  • Több segélyszállítmányt szállító teherautót is átengedtek a rafahi határátkelőn.
  • Tizenöt magyar állampolgár van a Gázai övezetben, ahonnan jelenleg lehetetlen a kijutás.
  • A brit hírszerzés szerint sem izraeli légicsapás, hanem egy palesztin csoport által kilőtt rakéta okozta a gázai kórházban múlt hét kedden történt robbanást.
  • A Hamász hétfő este bejelentette, hogy szabadon engedtek két izraeli túszt.

A konfliktus hétfői eseményeiről itt olvashat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!