Izrael az ENSZ-főtitkár lemondását követeli

2023. október 25. – 00:17

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres, a ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács keddi ülésén azt mondta, hogy a Hamász október 7-ei, „borzasztó támadása” nem indokolja, hogy Izrael „kollektív büntetést alkalmazzon a palesztinok ellen”. A kollektív büntetés egyébként háborús bűntettnek számít.

„Aggasztónak találom az emberi jogok egyértelmű megsértését, amit Gázában látunk”

– mondta, hozzátéve, hogy hamarosan elapadnak az ENSZ üzemanyag-készletei az övezetben, ami egy másik katasztrófához vezetne. Például több kórház is ezzel tankolja meg a generátorait, amik segítségével tudják biztosítani a sérültek és betegek ellátását. A főtitkár épp ezért tűzszünetet kért, hogy segélyszállítmányokat tudjanak küldeni a Gázai övezetbe.

Azt is megjegyezte, hogy az október 7-ei Hamász-támadás „nem vákuumban történt”, a „palesztinok 56 éve fojtogató megszállásnak vannak kitéve”.

„Végignézhették, ahogy a földjeiket bekebelezték a telepesek, erőszak vette őket körül, a gazdaságukat leszorították, a népüket kitelepítették és az otthonaikat lerombolták. Szépen lassan eltűnt a politikai megoldásba vetett reményük”

– mondta. Emiatt fontosnak tartja, hogy a felek elsősorban a civilekre vigyázzanak.

Ezt Izrael nem hagyta szó nélkül – írja a Guardian. Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete a Twitteren Guterres lemondását követelte. Szerinte a főtitkár beszédével azt mutatta meg, hogy „megérti a gyerekek, nők és idősek tömeges legyilkolását”, így nem való az ENSZ élére.

Később egy újabb Tweetben még azt írta, hogy a főtitkár teljesen elvesztette a régió valóságához való viszonyát, szerinte Guterres a „náci Hamász terroristák vérengzését” egy torz és erkölcstelen lencsén át látja.

Izrael külügyminisztere, Eli Cohen is megkérdezte Guterrest, hogy milyen valóságban él. Szerinte 2005-ben Izrael a Gázai övezet minden egyes miliméterét odaadta a palesztinoknak. Ez tulajdonképen igaz, azonban amióta a Hamász hatalomra került, a régiót körbevették egy fallal, és szigorúan ellenőrzik (és sok esetben tiltják) a ki- és bejárást, és blokád alatt tartják az elszegényedett régiót, ami az áramot, a vizet és az üzemanyagot is Izraeltől kapja – így tudták elzárni ezeket a csapokat a támadás után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!