Amíg túszok vannak, nincs víz, nincs áram, nincs üzemanyag

2023. október 12. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem lesz áram, nem nyitjuk ki a vízcsapot, és egyetlen üzemanyagot szállító teherautó sem fogja átlépni a határt mindaddig, amíg ki nem szabadulnak az elrabolt emberek” – üzente a Hamásznak Jiszráel Kac, Izrael energiaügyi minisztere. Az Izraeli Védelmi Erők, az IDF adatai szerint legalább százharminc túsz van Gázában, de más becslések szerint számuk akár a kétszázat is elérheti.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra figyelmeztetett, hogy a gázai kórházak halottasházakká válhatnak az áramkimaradások miatt. A Gázai övezet egyetlen erőműve szerdán üzemanyaghiány miatt leállt, így a kórházak is generátorokból próbálnak energiát nyerni. Fabrizio Carboni, az ICRC közel- és közel-keleti regionális igazgatója a civilek szenvedéseire hívta fel a figyelmet, kérleli a szemben álló feleket, hogy legyenek erre tekintettel.

„Veszélyben vannak az inkubátorban lévő csecsemők és az oxigénre szoruló idős betegek is. Leáll a vesedialízis, és röntgenfelvételeket sem lehet készíteni”

– sorolta Carboni. (BBC)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!