Amíg túszok vannak, nincs víz, nincs áram, nincs üzemanyag

2023. október 12. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem lesz áram, nem nyitjuk ki a vízcsapot, és egyetlen üzemanyagot szállító teherautó sem fogja átlépni a határt mindaddig, amíg ki nem szabadulnak az elrabolt emberek” – üzente a Hamásznak Jiszráel Kac, Izrael energiaügyi minisztere. Az Izraeli Védelmi Erők, az IDF adatai szerint legalább százharminc túsz van Gázában, de más becslések szerint számuk akár a kétszázat is elérheti.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra figyelmeztetett, hogy a gázai kórházak halottasházakká válhatnak az áramkimaradások miatt. A Gázai övezet egyetlen erőműve szerdán üzemanyaghiány miatt leállt, így a kórházak is generátorokból próbálnak energiát nyerni. Fabrizio Carboni, az ICRC közel- és közel-keleti regionális igazgatója a civilek szenvedéseire hívta fel a figyelmet, kérleli a szemben álló feleket, hogy legyenek erre tekintettel.

„Veszélyben vannak az inkubátorban lévő csecsemők és az oxigénre szoruló idős betegek is. Leáll a vesedialízis, és röntgenfelvételeket sem lehet készíteni”

– sorolta Carboni. (BBC)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!