Mahsza Amini és az iráni nőjogi mozgalom kapja idén a Szaharov-díjat

2023. október 19. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön Mahsza Amininak, valamint az iráni Nők, élet és szabadság mozgalomnak ítélte oda a 2023-as Szaharov-díjat.

Mahsza Aminit tavaly szeptemberben tuszkolták egy „helytelen” öltözködés miatt előállított nőkkel teli kisbuszba az iszlám szokások betartatásán őrködő iráni karhatalmi szervezet emberei. A fiatal nőt a tanúk szerint bántalmazták, néhány nappal később pedig a kórházban meghalt.

Az eset miatt Iránban hónapokig tartó, erőszakkal elnyomott tüntetések törtek ki „Nők, élet és szabadság” mottóval. Az iráni nők helyzetéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A gondolatszabadságért járó, 1988 óta minden évben átadott Szaharov-díjra többek között Elon Muskot is jelölték, de őt már a döntősök közül is kiszórta a testület. Az utolsó háromból Roberta Metsola EP-elnök és a frakcióvezetők választották ki a győztest. A hivatalos átadóünnepséget decemberben rendezik.

Tavaly az ukrán nép kapta az elismerést.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!