Románia megerősíti a légvédelmét az ukrán határnál

2023. szeptember 29. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Románia közelebb viszi a légvédelmi rendszereit az Ukrajnával határos Duna menti falvakhoz, valamint több katonai megfigyelőállást és járőrt telepít a térségbe – tudta meg a Reuters két magas rangú védelmi forrástól.

Az elmúlt hetekben az oroszok drónokkal támadták a román határhoz közeli, a Duna-deltában fekvő ukrajnai folyami kikötőket. Az oroszok a közelmúltban aktívan rakétázták és drónokkal is támadták a romániai Duna-parttól mindössze 400 méterre pedig Izmajilt – és ezeket a támadásokat Románia is megérezte. Csak ebben a hónapban három szerkezet maradványai kerültek elő a román határon belül: szeptember 6-án, 9-én és 13-án.

Arról, hogy hogyan csap át a háború az Ukrajnával határos országokba is, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Kijevebe látogatott, ahol megerősítette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ezek a támadások szándékosan Románia ellen irányultak volna, de „meggondolatlannak” tartja őket.

A román hadsereg katonái bombabiztos építményeket készítenek Plauru faluban, a Duna-deltában, Bukaresttől 300 kilométerre keletre – Fotó: Mihai Barbu / AFP
A román hadsereg katonái bombabiztos építményeket készítenek Plauru faluban, a Duna-deltában, Bukaresttől 300 kilométerre keletre – Fotó: Mihai Barbu / AFP

A Reuters forrásai szerint Romániában és a NATO-ban egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az ukrajnai háború átterjedhet a katonai szövetség területére. Ezért Románia négy amerikai F-16-os vadászgépet telepít az ukrán határ közelébe, és kiterjeszti a repüléstilalmi zónát is a térségben. Az Egyesült Államok szeptember 9-én döntött úgy, hogy F-16-os repülőgépekkel növeli romániai jelenlétét a légirendészeti missziójának részeként.

A román hadsereg két óvóhelyet is épített az Izmajiltól alig néhány száz méterre fekvő Plauru faluban, és telefonon is értesítik a helyieket, ha orosz drónokat észlelnek a közelben. A polgármester szerint azonban a rossz térerő miatt ez a rendszer kevésbé hatékony.

A román védelmi minisztérium múlt pénteken közölte, hogy 100 amerikai katona és négy amerikai tervezésű F-16 Fighting Falcon típusú repülőgép érkezett az Izmajiltól 150 kilométerre délre fekvő Borcea katonai légibázisra. Szeptember közepétől pedig a minisztérium kiterjesztette a repüléstilalmi zónát az Ukrajnával közös határ egy szakaszán 30 kilométerre és 4000 méteres magasságig. Az orosz drónok általában nagyon alacsonyan, 200 méteres magasságban repülnek – így ugyanis nehezebben érzékelik őket a radarok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!