Várható, hogy engedélyezik Ukrajnában a kettős állampolgárságot

2023. július 18. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

Várható, hogy engedélyezik Ukrajnában a kettős állampolgárságot – mondta el Marija Mezenceva, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának képviselője az Ukrinformnak.

Mint mondta, az Európai Bizottság fontos követelményként határozta meg a nemzetiségek helyzetének rendezését. Az egyik akadály ebben a tekintetben az, hogy Ukrajnában nem lehet kettős állampolgársággal rendelkezni.

„Úgy gondolom, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet el fogják fogadni a parlamentben, mert ez igazságos. (…) Csatlakozni fogunk az EU-hoz, és ott teljesen megengedett, hogy több útlevéllel rendelkezzünk” – mondta.

Mezenceva elmondása szerint az ukrán kormány tisztában van vele, hogy vannak olyan ukrán állampolgárok, akik más ország útlevelével is rendelkeznek – ilyenek például a kárpátaljai magyar állampolgárok –, és azon vannak, hogy elismerjék az ő státuszukat is.

Olga Sztefaniscsina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint a kulturális és információs politikai minisztérium jelenleg aktívan dolgozik a kettős állampolgárság ukrajnai engedélyezésének kérdésén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!