Kreml-szóvivő: Számolniuk kell a kockázatokkal azoknak, akik az oroszok nélkül is folytatják a gabonaszállítást

2023. július 18. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti bejelentkezésében vetette fel, hogy az oroszok nélkül, az ENSZ és a törökök közreműködésével folytatnák a fekete-tengeri gabonamegállapodást, és mint mondta, már levelet is küldött Erdoğannak és António Guterresnek ezzel kapcsolatban. Dmitrij Peszkov erre reagált kedden azzal, hogy azoknak, akik nélkülük is folytatják a gabonaszállítást, számolniuk kell a kockázatokkal is, hiszen a szállítmányok egy háborús övezeten haladnak át.

Peszkov azt is hozzátette, hogy nem tudják, mely országok hajlandóak a kockázatok ellenére is fenntartani a szállítást, ahogy azt sem, hogy meddig tolerálnák ezeket. A szóvivő az ENSZ-t és Guterrest nem hibáztatta a megállapodás megszakításáért, mint mondta, nagyra értékelik a közbenjárásukat. Az európai országok viszont szerinte nem tartották magukat ahhoz, amit vállaltak. Peszkov azt is elmondta, hogy Putyin nem tervez tárgyalni Erdoğannal a megállapodásról, Szergej Lavrov külügyminiszter viszont már beszélt a lehetőségekről a török kollégájával.

(Interfax / President of Ukraine)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!