Lehetetlennek tűnik, de az ukrán kormány két év alatt újjáépítené a Nova Kahovka-i erőművet

2023. július 18. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök keddi bejelentése alapján két év alatt újjáépítené az ukrán kormány a Nova Kahovka-i gátat, amelyet nagy valószínűséggel az oroszok robbantottak fel június elején. Smihal közlése szerint az újjáépítésére jóváhagyott projektben két év alatt építenék újra a vízerőművet, a tervezéssel, illetve az elfoglalt területek visszaszerzése után megkezdhető építkezéssel együtt. Az egészet a gazdasági minisztérium fogja majd össze, az állami tulajdonú Ukrhidroenerhóval közösen.

A tervezetet az Ukrhidroenerho is közzétette, de azt érdemes megemlíteni, hogy a vállalat korábban egészen más forgatókönyvet vázolt fel.

Az előzetes becsléseik szerint egy minimum ötéves, egymilliárd eurós projektről van szó. Az agrárminisztérium ennél is konzervatívabb volt, ők korábban azt írták, legalább hét évbe fog telni a vízerőmű helyreállítása. Szerintük az építkezés mellett két-három év el fog menni arra is, hogy újra megtöltsék vízzel a tározót, és a csatornák és az öntözőrendszerek megjavítására is szükség lesz majd.

(Ukrainska Pravda)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!