Dél-Afrika elnöke szerint hadüzenettel érne fel, ha letartóztatnák Vlagyimir Putyint

2023. július 18. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden közzétett bírósági dokumentumok alapján Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke továbbra sem szeretné letartóztatni az orosz elnököt a BRICS-országok vezetőinek augusztusban esedékes, johannesburgi találkozóján. A legnagyobb ellenzéki párt most bíróságon kötelezné arra a dél-afrikai vezetést, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) működését megalapozó Római Statútum részes államaként tartóztassa le Putyint, ha az országba látogat, Ramaphosa viszont, mint kiderült, nemzetbiztonsági okból nem szeretné megtenni ezt.

Szerinte Oroszország egyértelművé tette, hogy az elnökének letartóztatását hadüzenetnek venné, az pedig alkotmányellenes lenne, ha megkockáztatnák a háborút az oroszokkal.

Azt még június elején jelentették be, hogy Putyint is meghívták a csúcstalálkozóra, és már akkor is érdekes kérdésnek tűnt, hogy a pártatlanság mellett kitarani igyekvő Dél-Afrika hogyan szeretné kimozogni az orosz elnök meghívását. Korábban is történt már olyan, hogy Dél-Afrika nem érvényesített egy nemzetközi elfogatóparancsot, a Szudánt 30 éven át irányító Omar el-Basírt nem tartoztatták le, amíg még elnök volt. Ekkor hiába hivatkoztak az államfői immunitásra, az ICC később kimondta, hogy elmulasztották a jogi kötelezettségüket. A Putyin ellen kiadott elfogatóparancsról korábban itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!