Az Egyesült Államok szerint ez még nem egészen az az offenzíva, amire hónapok óta várunk

2022. augusztus 29. – 18:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben sorra jönnek a hírek arról, hogy többhónapos előkészület után megindult a Krím-félszigettől északnyugatra található Herszon régiójának felszabadítása, a helyzetet műholdak és más felderítőeszközök tucatjaival monitorozó Egyesült Államok igyekszik hűteni az offenzívával kapcsolatos felfokozott várakozásokat. Két, a legfrissebb hírszerzési jelentésekkel felfegyverzett kormányzati tisztségviselő legalábbis arra figyelmeztette a CNN újságíróját, hogy nem eszik olyan forrón a Szását; a fronton tapasztalható mozgások még mindig csak az előkészületi fázis részei, tényleges előrenyomulás, terület-visszafoglalás még nem történt.

A kormányzati szivárogtatások szerint az ukrán haderő egyebek mellett az orosz nehézfegyverzetet, parancsnoki központokat, lőszerraktárakat és más logisztikailag fontos létesítményeket igyekszik megsemmisíteni, hogy a megpuhított védelmi vonalakon könnyebben át tudjanak hatolni a támadó ékek. Ukrajna a háború első fél évében a védekező harcban túlzás nélkül erőn felül teljesített, azonban a teljesen más képességeket megkövetelő támadó műveletekben eddig nem bizonyított.

A háború állásáról, ezen belül a herszoni frontról itt olvashatják Rácz András biztonságpolitikai szakértő gondolatait.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!