Ukrán külügy: Hétfőn érkeznek Kijevbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei

2022. augusztus 29. – 20:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult Bécsből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csoportja, hogy ellenőrizzék az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű állapotát – közölte az ukrán külügyminisztérium. A küldöttség várhatóan hétfőn érkezik Kijevbe, és a következő napokban kezdhetik meg a munkájukat a dél-ukrajnai nukleáris létesítményben – írta Oleg Nyikolenko, a minisztérium szóvivője a Facebookon. Hozzátette, hogy a 14 nemzetközi szakértőből álló csoportot Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vezeti.

A zaporizzsjai erőművet a háború elején, márciusban szállta meg az orosz hadsereg. A figyelem középpontjába az utóbbi hetekben került, mivel az erőmű a front közelében fekszik, a környéken pedig a harcoló felek rendszeresen lövik egymást, kölcsönösen azzal vádolva a másikat, hogy szándékosan ágyúzzák az erőművet. Ha az atomerőmű egyik blokkja megsérül, könnyen atomkatasztrófába torkollhatnak a harcok.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!