Az Európai Néppárt Orbánnak: Ideje távozni! Az RMDSZ EP-képviselője: No comment!

2024. október 15. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Néppárt (EPP) hétfőn este egy erősen kritikus Facebook-posztot tett közzé, amelyen Orbán Viktor látható egy piros háttér előtt a „Time to go.” (Ideje távozni) felirattal. A Néppárt szerint Magyarországot vissza kell hozni Európához, és esélyt adni a rossz vezetés által okozott károk helyreállítására.

A képet már múlt szerdán megosztották az X-en, amikor Orbán Viktor hosszú idő után felszólalt az Európai Parlamentben. Orbán beszédében „ébresztőt fújt” az EU-nak, és azt hangoztatta, hogy változnia kell az uniónak. Ha ismerős a szlogen, nem véletlen, hisz ezzel a Fidesztől átvett panellel kampányolta végig az RMDSZ az EP-választások előtti hónapokat, hogy aztán a választás után képviselői beüljenek ismét a néppárti frakcióba.

A sok bírálat mellett, amit Orbán beszéde kiváltott, a Patrióták-frakció tagjain túl Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő állt ki a magyar miniszterelnököt megvédeni. Elmondta, hogy szerinte dialógus kéne, de most erőn alapuló vitát lehet látni. „Az európai politika a dialógusra kell, hogy épüljön és arra épült. Most az erőn alapuló vitákat látunk, és nem a magyar elnökségről beszélünk” – mondta Vincze, az Európai Néppárt tagjaként. Az RMDSZ-es politikus arról beszélt, hogy a kisebbségvédelem is része a magyar tervnek, ami szerinte fontos. „Ne legyen kettős mérce” – tette hozzá.

A kiállásnak is megvan a határa, ugyanis most, amikor Vincze Lorántot és Winkler Gyulát is megkérdeztük az EPP posztjáról, mindössze Vincze válaszolt megkeresésünkre röviden, hogy nem kívánja kommentálni ezt. Az RMDSZ EP-képviselői egyébként nem szavazták meg a Tisza Párt felvételét a néppárti frakcióba, ahol most közösen ülnek.

A magyar kormánypárti reakció viszont nem késett, a Telex arról ír, hogy Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője bírálta az EPP-t, mondván, hogy be akarnak avatkozni a magyar választásokba, miközben a döntés a magyar emberek kezében van. Nacsa emellett éles kritikával illette Magyar Pétert, akit az EPP a Fidesz-KDNP-vel szemben támogat.

A poszt jól mutatja az EPP és a Fidesz kapcsolatának látványos romlását. Bár a Fidesz 2021-ben kilépett a Néppártból, a KDNP akkor még maradt. Idén nyáron azonban a KDNP is kilépett, amikor Magyar Pétert felvették a Néppárt frakciójába. A Fidesz eközben létrehozta a Patrióták Európáért nevű csoportot, de ezt az EP gyorsan karanténba zárta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!