Az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták a tiszások tagfelvételi kérelmét a néppárti frakcióba

2024. június 19. – 12:25

Az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták a tiszások tagfelvételi kérelmét a néppárti frakcióba
Fotó: Winkler Gyula Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták a Tisza Párt tagjainak felvételét az Európai Néppárt parlamenti frakciójába, nyilatkozta a Transtelex megkeresésére Winkler Gyula, az RMDSZ frissen újraválasztott EP-képviselője. A politikust csak Whatsappon értük el, és rövid szöveges üzenetben válaszolt erre vonatkozó kérdésünkre. „A szavazás nem pártokról, hanem egyéni képviselők csatlakozási kérelméről szólt” – írta, majd hozzátette, hogy

„Magyar Péter felvételét az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták, erkölcsi és politikai okokból kifolyólag.”

Mivel az üzenetből nem derült ki egyértelműen, hogy csak a Magyar Péter tagfelvételét utasították-e el, vagy az összes képviselőjét a Tisza Pártnak, ismét rákérdeztünk, hogyan is történt a szavazás, amire Winkler azt válaszolta, „egy blokk szavazás volt 14 felvételi kérelemről”.

Vagyis mindenkit elutasítottak, azért, hogy a Tisza Párt képviselőit elutasíthassák? – kérdeztünk vissza, de erre már nem érkezett válasz.

Ugyanezzel a kérdéssel Vincze Lorántot is megkerestük, ő egyáltalán nem reagált. Ha megteszi, illetve, ha Winkler Gyula pontosítja válaszát, akkor visszatérünk a témára.

Az EPP tegnap közölte, hogy 14 új Európai Parlamenti képviselőt fogadott soraiba. A frissen felvett képviselők felét a Tisza Párt delegációja adta.

A frakción belüli szavazás eredményeként a következők nyertek felvételt:

  • a hollandiai Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) képviselői, Sander Smit és Jessika van Leeuwen
  • a Német Család Párt részéről Niels Geuking
  • a dániai Liberális Szövetség képviselője, Henrik Dahl
  • a hollandiai Új Szociális Szerződés EP-képviselője, Dirk Gotink
  • a csehországi STAN, Polgármesterek és Függetlenek Pártja részéről: Danuše Nerudová és Jan Farský
  • és a Tisza Párt képviselői: Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András Tivadar, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga.

Ha helyesen értelmezzük Winkler Gyula rövid válaszát, akkor az RMDSZ EP-képviselői nemmel szavaztak a listára, azért, hogy Magyarékat elutasíthassák.

Amikor Manfred Weber budapesti látogatása után kiderült, hogy a KDNP kilép a Néppártból, ha a Tisza belép, megkerestük az RMDSZ szóvivőjét, Csoma Botondot, ugyanis az világos volt, hogy a szövetség két EP-képviselője továbbra is a Néppártban folytatná az európai parlamenti politizálást, legalábbis az eddigi nyilatkozatok szerint. Csoma a Transtelex kérdésére annyit válaszolt, a Tisza Párthoz való viszonyulásról egyelőre nincs hivatalos álláspontja a szövetségnek, nem tárgyaltak erről, ezért nem tud semmit sem közölni az RMDSZ nevében.

Kelemen Hunor két interjúban is megerősítette, hogy az RMDSZ továbbra is az Európai Néppárt tagja szeretne maradni. A Maszolnak adott interjúban a pártelnök annyit mondott a Tisza Párthoz való viszonyulásról, hogy „egyrészt a néppárti tagság, ma még nem kérdés. Az messzibb van, szerintem ebben az esztendőben nem is fog fölmerülni, mert ahhoz kongresszus kell, ahhoz politikai közgyűlés kell, ettől túl messze vagyunk. A frakcióba egyenként veszik fel a tagokat, azok jelentkeznek, akik akarnak, miután megvan a választás, és ott többségi szavazással döntik el, hogy a frakcióba befogadják vagy nem fogadják be” – részletezte.

Az RMDSZ elnöke oda akart kilyukadni, hogy a két RMDSZ-es EP-képviselőjének igennel vagy nemmel való szavazása nem sokat nyom a latban, ha arról van szó, hogy felvegyék-e vagy sem a Tiszát az EPP parlamenti frakciójába.

„Ott teljesen független, hogy mi erről mit gondolunk, a frakció többsége, be fogja fogadni” – jelentette ki Kelemen.

A Maszolnak tett kijelentése óta annyiban bonyolódott a helyzet, hogy a KDNP ki is lépett, és a Tisza Párt hét képviselőjét pedig felvették a néppárti frakcióba. Csoma Botond szerint, ha lesz egy hivatalos álláspontja erről az RMDSZ-nek, akkor azt közölni fogják, ma ismét kerestük, hogy a szavazásról kérdezzük, de az EP-képviselőkhöz irányított.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!