Csak a billegő, negyedik képviselői helyet adnák Kulcsár-Terza Józsefnek a háromszéki RMDSZ-esek, hogy dolgozzon meg a mandátumáért

2024. október 2. – 12:04

Csak a billegő, negyedik képviselői helyet adnák Kulcsár-Terza Józsefnek a háromszéki RMDSZ-esek, hogy dolgozzon meg a mandátumáért
Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeke beszédet mond a Háromszéki Képviselők Tanácsának ülésén – Fotó: Tamás Sándor Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Igazságtalannak tartják az RMDSZ háromszéki politikusai, hogy Kulcsár-Terza József biztos bejutó legyen a megyében, és elvegye a helyet valakitől, aki tényleg dolgozott azért a közösségért, amelyik a parlamentbe küldte – írja a Háromszék.

Hétfőn este rangsorolta parlamenti jelöltjeit az RMDSZ Háromszéki Képviselők Tanácsa (HKT). A döntés értelmében a szenátusi listát Fejér László Ödön vezeti, második helyen a nőszervezet jelöltje, Kondor Ágota szerepel, harmadik az ifjúság képviseletében Bodó Töhötöm. A képviselői listán az ifjúságot Tamás István képviseli, a nőszervezetet pedig Buda Rozália – egyikük sem kapott befutó helyet. A képviselői lista élén Miklós Zoltán szerepel, második Gál Károly, a szavazás értelmében a harmadik, és egyben még biztosan befutó helyen Könczei Csaba lenne, hacsak a tavasszal megkötött együttműködési megállapodás jegyében a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) jövő hétfőn úgy nem dönt, hogy a Magyar Polgári Erő (MPE) részéről Kulcsár-Terza Józsefnek is helyet kell szorítsanak a Kovászna megyei listán, mert akkor a harmadik képviselői helyet Kulcsár-Terza kapná meg, és Könczei a negyedik, billegő helyre csúszna vissza.

Háromszéknek az országos leosztásban két szenátori és négy képviselői hely jut, ezekből az RMDSZ általában egy szenátort és három képviselőt tudhat biztosan a magáénak, de többször előfordult már, hogy sikerült megszereznie a második szenátori és/vagy a negyedik képviselői helyet is.

2020-2024-ben Kovászna megye szenátoraként Fejér László Ödön újrázott, a képviselők: Miklós Zoltán, Könczei Csaba, Gál Károly, illetve a szórvány képviselőjeként (Szeben, Fehér, Brassó és Máramaros) a háromszéki listán bejutó Benedek Zakariás voltak.

A lap szerint a háromszéki képviselők egybehangzóan kritikát fogalmaztak meg Kulcsár-Terzával kapcsolatban, aki mandátuma alatt létrehozta a Magyar Polgári Erőt (MPE) (tovább forgácsolva ezzel a szövetség ellenzékét – szerk. megj.), mellyel az RMDSZ tavasszal együttműködési megállapodást kötött és részt vett a helyhatósági választásokon.

A négy felszólaló kifejtette, értik és elismerik a tavasszal megkötött megállapodást, de Kulcsárék a negatív kampánnyal – Kézdiszéken és Erdővidéken is több helyen – tulajdonképpen megszegték a megállapodást. Kelemen Hunor szövetségi elnöknek ezért azt üzenték: vizsgálja felül álláspontját, mert nem tartják elfogadhatónak, hogy „egy veréb csak úgy beüljön a mások által szorgalmasan megépített fészekbe”.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként azt ígérte, tolmácsolja üzenetüket, de felidézte az akkori hangulatot, a bizonytalanságot, és azt, hogy mekkora szükség volt a megállapodásra, Tamás Sándor pedig elmondta, mivel ő rendkívül bizakodó, és hisz abban, hogy ismét megszerezhetik a negyedik képviselői helyet is, ezt ajánlaná fel Kulcsár-Terzának, annál is inkább, mert így talán munkára, kampányolásra ösztönözhetnék. Mint fogalmazott, ezt a javaslatot terjeszti a SZÁT elé.

Kulcsár-Terzán kívül még az Erdélyi Magyar Szövetség elnökének, Zakariás Zoltánnak biztosít helyet saját listáján az RMDSZ, aki a sajtó szerint várhatóan Hargita megyében kaphat helyet.

Kulcsár-Terzát korábban már Maros megye RMDSZ színekben megválasztott képviselőjeként is érte kritika parlamenti tevékenységéért. Amikor a Recorder újságírója megkérdezte tőle, hogy milyen Maros megyei ügyért fog küzdeni a parlamentben, azt mondta, ötlete sincs, hogy mit fog csinálni, nincsenek tervei az új mandátumra nézve, és nem is akart válaszolni közéleti kérdésekre. Kulcsár-Terza parlamenti tevékenységének legjavát a Székelyföld autonómiatervezetének ismételt benyújtása teszi ki, amit a parlament rendre leszavaz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!