A Magyar Polgári Erőnek és az Erdélyi Magyar Szövetségnek is jutott polgármesteri szék

2024. június 11. – 19:04

A Magyar Polgári Erőnek és az Erdélyi Magyar Szövetségnek is jutott polgármesteri szék
Kulcsár-Terza József kampányol – Fotó: MPE

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ-en kívül is van élet az erdélyi magyar politikában, ha nem is túl acélos. Az Erdélyi Magyar Szövetségnek 5, míg a Magyar Polgári Erőnek 1 polgármesteri széket sikerült elnyernie a vasárnapi helyhatósági választásokon – derül ki az Központi Választási Iroda legfrissebb, kedd délután közzétett, de még mindig nem végleges összesítéséből.

A Magyar Polgári Erő Kápolnáson szerzett polgármesteri széket, Benedek László nyerte el a párt színeiben a Hargita megyei település vezetését. Igaz, más nem is nagyon nyerhetett volna, mert sem az RMDSZ, sem az EMSZ nem indított ellenjelöltet. A MPE a település tanácsában (48,12 százalékkal) is mandátumokat szerzett. Hargita megyében még Tusnádfürdőn (21,01 százalékkal) is bejutottak a helyi tanácsba.

A párt keddi közleménye szerint az már teljesen biztos, hogy lesznek helyi képviselőik a Kovászna megyei Baróton (16,83 százalékkal), Kovásznán (6,01 százalékkal), Gelencén (7,02 százalékkal), Kommandón (16,26 százalékkal) és Csernátonban (14,4 százalékkal) is. Maros megyében Nyárádremetén (5,35 százalékkal), továbbá a Brassó megyei Ürmösön (11,15 százalékkal), a Szatmár megyei Csomaközön (17,53 százalékkal), Kökényesden (13,1 százalékkal) és Pusztadarócon, valamint a Szilágy megyei Szilágynagyfaluban (19,84 százalékkal) szintén jelen lesznek az önkormányzatokban.

Az RMDSZ-szel kötött helyi megállapodások nyomán lesznek önkormányzati képviselőik Erdőfeleken, valamint Magyarkapuson. A Központi Választási Iroda kedd délutáni összesítésre szerint az MPE a saját színeiben (Erdőfeleken az RMDSZ színeiben fognak politizálni) 26 mandátumot szerzett országosan.

„Kétségtelen, hogy az európai parlamenti választás rányomta a bélyegét az önkormányzati választásokra, és ez nekünk, mint újonnan alakult szervezetnek nem kedvezett” -

idézi a szervezet ügyvivő elnökének, Kulcsár-Terza Józsefnek az értékelését a párt közleménye. „Ahol a polgári oldal jelöltjei versenybe szálltak, megnövekedett a részvétel, és ez az EP választás sikeréhez is hozzájárult” – tette hozzá. Az elnök példaként Barótot és Tusnádfürdőt említette, ahol a városokat tekintve a legmagasabb volt a részvétel Kovászna, illetve Hargita megyében.

Kulcsár-Terza szerint az MPE-nek nagyon kevés idő jutott a jelöltek kiválasztására, a kampány előkészítésére, ugyanakkor a rendelkezésükre álló erőforrások is szűkösek voltak.

Az Erdélyi Magyar Szövetség eredményei valamivel jobbak, mint a Magyar Polgári Erőé, de így is gyengébben szerepeltek a helyhatósági választásokon, mint négy évvel korábban. Zakariás Zoltán, az EMSZ elnöke a Krónikának szintén a helyhatósági és az EP-választások összevonását említette, mint az eredményeiket jelentősen befolyásoló tényezőt. Az EP-kampánnyal járó mozgósítás miatt ugyanis sokkal többen mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt. Emiatt hiába szerzett több szavazatot az EMSZ, mert kevesebb mandátumot nyertek, mint 2020-ban.

A BEC tájékoztatása szerint az EMSZ saját színeiben 5 polgármesteri széket nyert. Székelykeresztúron Koncz Hunor-János nyert újabb polgármesteri mandátumot, Szentegyházán Lőrincz Csaba lesz ismét polgármester, míg Gyergyóújfaluban Egyed József újrázott. Bihar megyében Hegyközcsatár községet fogja biztosan EMSZ-es politikus vezetni, Bíró Ferenc-Sándor nyert ott. Székelyhídon egyelőre úgy tűnik, hogy még nincs teljesen lefutva, hogy az EMSZ-es Boros Dávid megszerezte-e a polgármesterséget az RMDSZ-es Béres Csabától.

Több olyan függetlenül polgármesteri tisztséget szerző személy is van, akit az EMSZ támogatott a helyhatósági választáson. Ilyen a gyergyószentmiklósi polgármesteri székét visszaszerző Nagy Zoltán, Gyergyószárhegyen Danguly Ervin és a háromszéki Ilyefalván Benkő Árpád Jenő. Az EMSZ támogatta a Makfalván függetlenként induló Vass Imrét is, igaz, őt az RMDSZ is.

A BEC kedd délutáni közlése szerint az EMSZ-nek 171 tanácsosi mandátuma lesz az önkormányzatokban. Például Szentegyházán a szavazatok 77,21 százalékát megszerezve nyerték meg a választást, de Gyergyóújfaluban, Hegyközcsatárban is többségben lesznek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!