Együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ az EMSZ-szel és a Magyar Polgári Erővel

2024. március 20. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) – jelentették be az érintett szervezetek vezetői szerdán Kolozsváron. Fontos hangsúlyozni, hogy az RMDSZ külön-külön állapodott meg a két kis párttal, mert az EMSZ és az MPE a jelek szerint annyira fúj egymásra, hogy még egy közös képre sem álltak össze a vezetőik.

Az RMDSZ és a EMSZ együttműködése nem különösebben meglepő, hiszen már korábban is volt hasonlóra példa. A cél a most megkötött együttműködéssel is az, mint korábban volt, hogy maximalizálják a magyarok részvételét a közelgő választásokon. Mind a négy választáson, hiszen mindkét aláírt megállapodás az idén esedékes választások mindegyikére érvényes.

„A magyar közösség legalább olyan arányban vegyen részt a választásokon, mint a román, nem maradjon el a magyarok részvétele a románokétól” – érvelt Kelemen Hunor a beszédében, aki szerint a jelenlegi felmérések 60-66 százalékos részvételt jeleznek a június 9-i EP-, illetve helyhatósági választásokon.

Az EMSZ-szel a következőben állapodott meg az RMDSZ:

  • az EP-választáson az EMSZ az RMDSZ-lista 4. helyét kapja meg. Szilágyi Zsolt lesz a jelölt.
  • az önkormányzati választásokra a két párt egy vegyesbiztosságot hoz létre, hogy meghatározzák, a különböző helyszíneken minként működnek együtt, az RMDSZ listáján indulnak az EMSZ emberei vagy éppen külön jelöltet/listát indítsanak. Ugyanakkor megállapodtak, hogy Marosvásárhely és Szatmárnémeti polgármesteri, valamint Szatmár és Maros megyei önkormányzati elnöki tisztségre csak az RMDSZ által állított / támogatott jelölt mögött sorakoznak fel.
  • a parlamenti választásokon az RMDSZ bejutó helyet biztosít az EMSZ képviselőjének.
  • az elnökválasztásokon való együttműködés mikéntjéről június 9. után fognak határozni.

Zakariás Zoltán, a EMSZ elnöke hangsúlyozta, hogy „helyi szinten a verseny, országos szinten az egység szellemében” vágnak neki a megmérettetéseknek. Kijelentette, hogy a rögzített elvek szerint a felek a pluralizmust demokratikus értéknek tekintik, illetve elismerik és kölcsönösen tiszteletben tartják a politikai közösségek önálló szervezeti identitását. Ezeknek szellemében jutottak egyezségre, amiben többek között az is szerepel, hogy a következő választási ciklusban az RMDSZ vezetésű megyék párthovatartozásra való tekintet nélkül biztosítanak forrásokat a különböző intézményeknek, szervezeteknek és településeknek. Az EMSZ egyelőre még nem döntött arról, hogy hol indít saját jelölteket az önkormányzati választásokon.

A megállapodás részletesen itt érhető el.

Zakariás újságírói kérdésre válaszolva elmondta, azt tartja értelemszerűnek, ha az országos választásokon az országos párttal, tehát az RMDSZ-szel kötnek megállapodást.

A Zakariás Zoltánnal tartott tájékoztató után Kelemen Hunor Kulcsár-Terza Józseffel, a MPE ügyvezető elnökével külön jelent meg a sajtó előtt, bár a cél ebben az esetben is hasonló, és a megállapodás is lényegében ugyanaz.

A Magyar Polgári Erővel hasonlókban állapodott meg az RMDSZ, mint az EMSZ-szel:

  • az EP-választásokon az MPE az RMDSZ-lista 5. helyét kapja meg.
  • Marosvásárhely és Szatmárnémeti polgármesteri, valamint Szatmár és Maros megyei önkormányzati elnöki tisztségére csak az RMDSZ által állított / támogatott jelölt mögött sorakoznak fel, így az MPE Soós Zoltánt, Kereskenyi Gábort, illetve Pataki Csabát és Péter Ferencet támogatja. Emellett az RMDSZ esetenként befutó helyet biztosít a tanácsosi listáján az MPE-nek, de Székelyföldön van, ahol versenyezni fog a két párt. Erről a területi szervezetek fognak tárgyalni.
  • a parlamenti választásokon az RMDSZ bejutó helyet biztosít az MPE képviselőjének.
  • az elnökválasztásokon való együttműködés mikéntjéről június 9. után fognak határozni.

A részletes megállapodás itt érhető el.

Kulcsár-Terza szerint az EMSZ „még nem nőtt fel a feladathoz”, hogy félre tudja tenni a nézeteltéréseket, ha a „nemzeti ügyről van szó”. „Mi sem vagyunk szerelmesek az RMDSZ-be, de tudjuk, hogy a magyarságért össze kell fogni” – reagált Kulcsár-Terza József arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem jött létre egy hárompárti megállapodás.

Kulcsár-Terza elmondása szerint Kovászna, Hargita, Maros, Szatmár, Kolozs és Bihar megyékben vannak jelen, és arra törekednek, hogy önkormányzati szinten mindenhol létrejöjjön az együttműködés az RMDSZ-szel

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!