Marcel Ciolacu bejelentette, hogy versenybe száll az államfői tisztségért

2024. augusztus 20. – 13:34

Marcel Ciolacu bejelentette, hogy versenybe száll az államfői tisztségért

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök kedden hivatalosan is bejelentette, hogy versenybe száll az államfői tisztségért. Erről szóló Facebook-bejegyzésében azt írta, döntését a román emberekkel, a családtagjaival és a párttársaival való egyeztetés után hozta meg. Hozzátette, a párt szombati kongresszusán ismerteti a Romániával kapcsolatos terveit, és kérni fogja párttársainak támogatását.

Marcel Ciolacu indulásának híre már korábban felröppent kedden, amikor egy párttársainak szóló belső hangüzenetet publikált a sajtó. A G4Media által (is) közölt 44 másodperces hangfelvételt Marcel Ciolacu küldött ki a társainak. Azt állította, azt szerette volna, ha a döntését tőle tudják meg, nem pedig a tévéből, hiszen a párt szombati kongresszusán is meg fogják vitatni a kérdést.

A felvételen Ciolacu azt állította, hogy a PSD-nek van a legjobb csapata Románia vezetésére, és ezt az elmúlt 4 év összes választásán is megmutatták.

„Biztos vagyok benne, hogy együtt képesek leszünk 20 év után visszaszerezni az elnöki pozíciót. A szombati kongresszuson be fogom mutatni a tervemet Romániával kapcsolatban. Tiszta szívemből remélem, hogy megadják nekem azt a megtiszteltetést, hogy az önök és a románok nevében küzdjek az elnökválasztás megnyeréséért. Romániának stabilitásra és egyensúlyra van szüksége” – hangzik az üzenetben. Már akkor megírták, hogy a hangüzenet mellett egy videófelvételt is rögzítettek, amelyen Ciolacu hivatalosan is bejelenti a nyilvánosságnak az indulási szándékát. Ezt tették közzé a Facebookon.

A felvételen PSD elnöke azzal érvel a jelöltsége mellett, hogy Romániának most minden eddiginél nagyobb szüksége van a stabilitásra és az egyensúlyra. „A románoknak szükségük van arra a bizonyosságra, hogy munkával jobb életet biztosíthatnak maguknak. Az országnak olyan elnökre van szüksége, aki törődik minden polgárral” – fogalmazott.

Ciolacu kijelentette, sosem hátrált meg a nehézségek elől, nehéz periódusban vette át a Szociáldemokrata Párt vezetését, és az ország közelmúltbeli történetének „egyik legösszetettebb időszakában” vállalta a miniszterelnöki megbízatást. „Most készen állok arra, hogy valamennyi román elnöke legyek. Hiszem, hogy hozzá tudok járulni országom jövőjéhez, egy olyan jövőhöz, amelyet biztonság és jólét jellemez. Isten engem úgy segéljen!” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

A PSD elnöke hétfőn egy platformot is bejelentett, ahol összegyűjtik a Románia fejlesztéséről szóló javaslatokat a lakosság részéről. A PSD javaslata szerint a hétköznapi emberek ötletein alapuló fejlesztési programot hoznak létre Románia számára.

A PSD szombati kongresszusán fogják majd hivatalosan eldönteni, hogy kit jelölnek az elnöki tisztségre. Korábban többször felmerült, hogy az egykori párttársuk, Mircea Geoană mögé állnak be, aki a felmérések szerint a legesélyesebb jelölt lehet a tisztségre.

A kisebb pártok már korábban bejelentették a jelöltjeiket, az AUR George Simiont fogja indítani, aki olcsó lakások igéretével próbálja megszerezni a szavazók szimpátiáját, míg az USR Elena Lasconit indítja, még egy amerikai kampánytanácsadót is szerződtettek, hogy sikeresek legyenek. Az RMDSZ egyelőre csak annyit döntött, hogy lesz jelöltje az elnökválasztáson, de még nem nevesítette, hogy kit fognak indítani. Mircea Geoană a NATO főtitkár-helyettesi mandátumának a lejárta, október elseje utánra ígért döntést azzal kapcsolatban, hogy indul-e az elnökválasztásokon, de annyit már leszögezett, ha indul, akkor mindenképp függetlenként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!