Ismét Bukaresten keresztül vezet Tusványosra Orbán Viktor útja

2024. július 24. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor ismét találkozik Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel, mielőtt részt vesz a tusványosi nyári egyetemen, írja a bukaresti sajtó az RMDSZ lapjának, a Maszolnak az értesüléseire hivatkozva. A bukaresti kitérő a tavalyinak a mintájára lett elképzelve, amikor a két miniszterelnök kötetlen beszélgetést folytatott a kétoldalú és az európai ügyekről. A találkozón részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, korábbi miniszterelnök-helyettes és Sorin Grindeanu közlekedési és infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter is.

A Marcel Ciolacuval való tête-à-tête után Orbán Tusnádfürdőre utazik, ahol már ma elkezdődtek a rendezvények, amelyeket stílusosan Németh Zsolt nyitott meg, egy szippantós kocsit ajándékozva a tusnádfürdői polgármesternek.

A szociáldemokrata Ciolacuval egyébként hullámzó a kapcsolat. A 2022-es tusványosi Orbán-beszéd után, amelyben a magyar miniszterelnök rasszista kijelentést tett, a PSD vezetője, aki akkor még nem volt kormányfő, keményen bírálta a magyar miniszterelnököt, és azt mondta „egy 21. századi politikus számára elfogadhatatlan kijelentéseket tett”. Ciolacu szerint a magyar kormányfő állításai „sértőek” voltak, „különösen a románok számára”.

„Bárcsak ne Romániában hangzottak volna el, de mindegy, akár a Himalájában is elmondhatta volna, a hatás ugyanaz” – mondta akkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miután Orbán Viktor az EU-t és a NATO-t támadta, illetve a fajok keveredéséről értekezett. A PSD-elnök akkor határozottan kérte, hogy a magyar miniszterelnöki beszéd által okozott diplomáciai feszültséget tárgyalják meg a kormánykoalícióban is, amelynek akkor még tagja volt az RMDSZ, melyet később épp amiatt távolítottak el a koalícióból, mert Kelemen Hunor nem volt hajlandó elhatárolódni ettől a kijelentéstől.

A tavalyi Orbán-beszéd sem aratott osztatlan sikert a román politikusok körében, a román sajtó már találgatja, hogy a magyar miniszterelnök milyen ellentmondásos beszéddel fog előállni. A Digi 24 portál arról ír, hogy mivel Orbán és Brüsszel között erős az egymásnak feszülés arra lehet számítani, hogy ez is említésre kerül majd a szombati beszédben. A portál emlékeztet, hogy tavaly a miniszterelnök olyan revizionista kijelentéseket tett Tusnádfürdőn, amit a magyarországi ellenzéki sajtó is bírált. Egy felelős államfő semmilyen körülmények között nem tesz egy másik ország szuverenitását megkérdőjelező kijelentéseket, de különösen nem egy határátírási háború kellős közepén„ – idézik a Népszavát, és rámutatnak, hogy Orbán ”a vörös vonalat végül akkor lépte át, amikor azt mondta: „Meg van írva, hogy nem létező romániai közigazgatási-territoriális egységekről nem szabad beszélni. Kíváncsi voltam, mire gondoltak. Azt hiszem, Erdélyre és Székelyföldre utaltak, de mi soha nem állítottuk, hogy ezek román területi egységek volnának”.

A portál emlékeztet, hogy Orbánon kívül a négynapos rendezvényen több magyar és romániai magyar politikus is részt vesz, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a magyar kormány több tagja, illetve az RMDSZ több politikusa is jelen lesz a különböző panelbeszélgetéseken.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!