Politikai rendőrséget emleget az AUR vezetője, pártjának több száz tagját beidézték az ügyészségre

2024. július 20. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét politikai rendőrségről beszélt George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, azt állítva, hogy több száz AUR-tagot és szimpatizánst idéztek be a rendőrségre és az ügyészségre, hogy megfélemlítsék az AUR szimpatizánsait, hogy megtagadják az AUR-t.

„Az ellenem és az AUR párt ellen elkövetett visszaélések folytatódnak. Több száz AUR-tag és szimpatizáns ír nekem, hogy jövő hétre beidézik őket a rendőrségre vagy az ügyészségre. Az ok egyszerű: az AUR-hoz tartoznak. Úgy vélem, hogy ezekkel az emberekkel megfélemlítik őket, hogy tagadjanak meg minket, az AUR-t. A megfélemlítésen kívül megpróbálják az AUR-t eltüntetni a politikai szférából, befolyásolva az elnökválasztáson való indulásomhoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését, valamint a képviselői listán való indulásomat” – idézte George Simiont a News.

Az AUR vezetője szerint a tagokat a rendőrök arról faggatják, mióta vannak a pártban, mi áll az aláírt belépési nyilatkozatban, és ismerik-e Silvestru Șoșoacát, az európai parlamentben botrányt okozó Diana Șoșoacă férjét.

Az SOS Románia pártból kizárt politikus független jelölt volt az EP választáson, a hatóság pedig nemrég hatósági felügyelet alá helyezte, Silvestru Șoșoacát azzal vádolják, hogy a jelöltségéhez szükséges aláírások közül több ezret hamisított, ezért is kaphatott kevesebb szavazatot az európai parlamenti választásokon, mint ahány aláírást leadott a versenybe való belépéshez. Silvestru Șoșoacă kizárását az SOS Románia szélsőjobboldali párt országos bizottsága azután szavazta meg, miután egy hétig nyilatkozatháború zajlott közötte és a felesége, a pártot vezető Diana Șoșoacă között, akitől a férj azt mondta, el szeretne válni.

Geroge Simion az az európai parlamenti választások előtti történésekre is felhívta a figyelmet. „Másfél hónapig még csak be sem idéztek, pedig nyilvános vádakat fogalmaztak meg ellenem, holott nem vagyok érintett az ügyben. Kirúgtak az ügyészségről, amikor saját kezdeményezésemre megjelentem a meghallgatásokon. Másfél hónapja nincs telefonom, sem nekem, sem a többi AUR-os kollégának, akiket az utcáról vittek el, és akiknek jogtalanul elkobozták a telefonjaikat és a laptopjaikat. Azóta a szovjet típusú ügyészek megtagadják a számítógépes házkutatásokat. Most több száz tagot és szimpatizánst idéznek be a rendőrségre. Ki állja a számlát ezért a visszaélésért, és mi a végső terve ezeknek a politikailag irányított ügyészeknek velem és az AUR párttal szemben?” – hangsúlyozta Simion.

Az AUR elnöke azt állítja, hogy a jelenlegi kormány ki akarja őt iktatni a politikai életből, mert minden esélye megvan arra, hogy bejusson az elnökválasztás második fordulójába.

„Én vagyok az AUR párt elnöke, a fő ellenzéki erő. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi miniszterelnök mögött a második helyen állok az elnökválasztáson a románok 19 százalékának preferenciájával. Az európai parlamenti választások megnyerésére is megvolt a lehetőségem, mielőtt a jelenlegi kormány törvénytelenül összekeverte a választásokat, és úgy vélem, hogy június 9-én a választási törvény és a szavazás folyamata súlyosan hibás volt” – állította George Simion.

A valóság ezzel szemben az, hogy az INSCOP által készítettaz elnökválasztási felmérésen Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Elena Lasconi, Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă után szerepel a listán.

Ugyanakkor Simion nem először fogalmaz meg alaptalan vádakat a román hatóságokkal és igazságszolgáltatással szemben. Júniusban még azt állította, azért félemlítik és fenyegetik, kényszerítik hamis tanúvallomásra az AUR tagjait, mert a politikus kérte Vasile Dîncu visszaléptetését a Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti jelöltlistájáról.

George Simion ellen a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék ügyészei indítottak eljárást, miután a gyanú szerint arra buzdította a párt tagjait, hogy hamisítsák meg a támogatói listákat, amelyek Silvestru Șoșoacă független jelöltként való indulásához szükségesek az európai parlamenti választásokon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!