Felmérés: Geoană állna az első helyen, őt követné Ciolacu, Lasconi és Șoșoacă, ha most tartanák az elnökválasztást

2024. július 4. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană vezeti az elnökválasztást a szavazatok 26,7 százalékával, őt Marcel Ciolacu követi, aki 17,8 százalékot kapna, majd Elena Lasconi (USR), aki a szavazatok 14,3 százalékát szerezné meg – derül ki az INSCOP által a News.ro megbízásából készített közvélemény-kutatásból. Diana Șoșoacă a negyedik helyen áll, Nicolae Ciucă és George Simion előtt. A románok csaknem háromnegyede (73,4%) azt mondja, hogy biztosan szavazni fog. Az elnökválasztás I. fordulójában Kelemen Hunorra a szavazók 3,4 százaléka voksolna.

Remus Ștefureac, az INSCOP Research igazgatójának elmondása szerint a június végi mérés újdonsága Elena Lasconi, aki az USR korábbi elnökéhez képest jobb szavazati aránnyal rendelkezik a felmérés szerint, és növekedési potenciállal rendelkezik a jelentősen alacsonyabb ismertség (60 százalék) mellett, szemben a többi jelölttel, akik többségükben 90 százalékos vagy annál magasabb ismertséget érnek el.

Mircea Geoană továbbra is vezető helyen áll az első fordulós szavazási lehetőségekben, magasabb százalékkal, mint májusban, és vezet minden olyan második fordulós döntőt, amelyben megmérették. A NATO-főtitkárhelyettest Marcel Ciolacu miniszterelnök követi, aki megtartja 18 százalék körüli arányát, közel 9 ponttal lemaradva az éllovas mögött. A harmadik helyen Elena Lasconi áll, 3,5 százalékkal kevesebbel, mint Marcel Ciolacu. Az USR vezetőjét Diana Șoșoacă követi, kissé feljebb, Nicolae Ciucă-nál és George Simionnál.

Második fordulós forgatókönyvek a felmérés szerint

A felmérés szerint akár Marcel Ciolacu, akár Nicolae Ciucă jutna az elnökválasztás második fordulójába, a válaszadók 63%-a a NATO főtitkárhelyettesére, 36%-a pedig a PSD vagy PNL vezetőjére szavazna.

Ha Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă jutna az elnökválasztás második fordulójába, a szavazók 54,6%-a a PSD vezetőjére, 45,4%-a pedig a PNL vezetőjére szavazna.

Ha az elnökválasztás második fordulójában Mircea Geoană és Elena Lasconi csapna össze, a jelöltet preferálók 66,2%-a a NATO főtitkárhelyettesére, 33,8%-a pedig az USR vezetőjére szavazna.

Ha Marcel Ciolacu és Elena Lasconi jutna az elnökválasztás második fordulójába, a jelöltet preferálók 58%-a a jelenlegi miniszterelnökre, 42%-a pedig az USR vezetőjére szavazna.

Ha pedig Nicolae Ciucă és Elena Lasconi jutna be az elnökválasztás második fordulójába, akkor a jelöltet preferálók 51,6%-a a PNL vezetőjére, 48,4%-a pedig az USR vezetőjére szavazna.

A közvélemény-kutatást a News.ro hírügynökség megbízásából az INSCOP Research végezte. Az adatokat 2024. június 19. és 27. között gyűjtötték CATI (telefonos interjúkészítés) módszerrel 1100 fős, a 18 éves és idősebb romániai civil lakosság jelentős társadalmi-demográfiai kategóriái szempontjából (nem, kor, foglalkozás) reprezentatív mintán, a hibahatár ± 2,95%.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!