„Az RMDSZ átvette a Fidesz politikai modelljét” – videón is megnézhető milyen volt a Transtelex Dialóg

2024. május 24. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Heteken keresztül zajlott a Transtelex felületén az a vita, amelyben a társadalomkutatók, írók, újságírók, az RMDSZ szóvivője a szövetség etnikai politizálásának a színét és a fonákját vizsgálta. Természetes volt, hogy a soron következő offline estünkön, a dialóg májusi kiadásán is feltesszük a kérdést, hogy mire elég, mire jó az az etnopolitikai keret, amelybe az RMDSZ kampányban és kampányon kívül is terelgeti választóit. Megoldja-e a romániai magyarok sokféle, sokrétű problémáit, választ ad-e másfajta kérdésekre is? Meghívottaink is a vitában megszólaló szerzők közül kerültek ki:

Borbély András, esztéta, szociális munkás – a vitaindító szerzője;

Csoma Botond, RMDSZ-es képviselő, a Szövetség szóvivője;

Kiss Tamás, szociológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa;

dr. Salat Levente, politológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Mivel több héten keresztül rengeteg szöveg látott napvilágot, és mindegyikben a problémakör egy-egy újabb aspektusára világítottak rá a szerzők, arra gondoltunk, hogy az offline alkalom előtt hasznos volna egyben látni, mi minden fogalmazódott meg eddig, aki szeretné feleleveníteni, hogy melyek voltak a legfontosabb állítások, ide kattintson, mert a dialóg beharangozójában összefoglaltuk az addig megfogalmazott gondolatokat.

Magáról a Dialógról is készült már írott összefoglalónk, azt itt lehet elérni.

A történetnek lett egy érdekes spin offja is, mert a Dialógon derült ki, hogy Kelemen Hunor egy kampányrendezvényen elszólta magát, hogy az RMDSZ-t azért penderítették ki a kormánykoalícióból, mert nem volt hajlandó nyilvánosan elhatárolódni Orbán Viktor tusványosi rasszista kijelentésétől. Ezt a sztorit itt írtuk meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!