Szinte 50 millió eurós osztalékot kap az MCC a Moltól

2024. április 25. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Mol 197,958 milliárd forint (kb. 495 millió euró) osztalékot fizet a tavalyi eredménye után a részvényeseknek – jelentette be Hernádi Zsolt, a vállalat vezérigazgatója. Ez részvényenként 150 forint (kb. 0,375 euró) rendes, és 100 forint (kb. 0,25 euró) körüli rendkívüli osztalékot jelent.

A Telex rámutat: az elmúlt évekhez képest az idei osztalék kimagasló: 2020 előtt a Mol általában 50-100 milliárd forintos osztalékot fizetett évente, 2021-ben és 2022-ben azonban ez az összeg meghaladta a 200 milliárd forintot.

A Mol legnagyobb tulajdonosai között megtalálhatók a Mol-Új Európa Alapítvány, a Corvinus Egyetemet támogató Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, valamint a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. Az utóbbi két alapítvány egyaránt 19,8 milliárd forint (kb. 49,5 millió euró) osztalékban részesül.

A Mol a közelmúltban frissítette hosszú távú stratégiáját is, amely szerint 2030-ra a vállalat bevételeinek 85 százaléka nem üzemanyag-értékesítésből származna.

Az MCC-t bemutató sorozatunkban korábban írtunk arról, hogy az alapítvány jelentős vagyonra tett szert az elmúlt években, amelynek alapját kormányzati támogatások és stratégiai vagyonátruházások képezik. Az alapítvány 1996-os megalakulása óta több kormányzati ciklusban is kiemelt támogatást élvezett, különösen 2010 után, amikor is a Matolcsy által vezetett közalapítványok is hozzájárultak a támogatásokhoz. Ezen időszak alatt nyílt lehetősége az első erdélyi képzési központjaik megnyitására is.

A jelentős fordulópont 2020-ban következett be, amikor a kormányrendelet révén a Mol és a Richter részvényeinek jelentős része, valamint 130 milliárd forint készpénz és ingatlanok kerültek az MCC fenntartását végző Tihanyi Alapítványnak. Ezek az adományok a teljes magyar felsőoktatási költségvetéssel megegyező összeget tett ki abban az évben.

Az MCC így rendkívüli részvényportfólióval rendelkezik, amely hosszú távú, önfenntartó működést tesz lehetővé az intézmény számára. A részvényekből származó osztalékbevételek jelentősen növekedtek az elmúlt években. Az MCC erdélyi igazgatója, Talpas Botond mondta el a Transtelexnek, hogy az itt működő központok éves költségvetése 2 millió euróra tehető. A bőséges finanszírozás ellenére az erdélyi városokban működő MCC központok a helyi önkormányzatokhoz is pályáznak, a kolozsvári önkormányzat nemrég ítélt meg például egy 30 ezer lejes támogatást az MCC-nek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!