Szinte 50 millió eurós osztalékot kap az MCC a Moltól

2024. április 25. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Mol 197,958 milliárd forint (kb. 495 millió euró) osztalékot fizet a tavalyi eredménye után a részvényeseknek – jelentette be Hernádi Zsolt, a vállalat vezérigazgatója. Ez részvényenként 150 forint (kb. 0,375 euró) rendes, és 100 forint (kb. 0,25 euró) körüli rendkívüli osztalékot jelent.

A Telex rámutat: az elmúlt évekhez képest az idei osztalék kimagasló: 2020 előtt a Mol általában 50-100 milliárd forintos osztalékot fizetett évente, 2021-ben és 2022-ben azonban ez az összeg meghaladta a 200 milliárd forintot.

A Mol legnagyobb tulajdonosai között megtalálhatók a Mol-Új Európa Alapítvány, a Corvinus Egyetemet támogató Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, valamint a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. Az utóbbi két alapítvány egyaránt 19,8 milliárd forint (kb. 49,5 millió euró) osztalékban részesül.

A Mol a közelmúltban frissítette hosszú távú stratégiáját is, amely szerint 2030-ra a vállalat bevételeinek 85 százaléka nem üzemanyag-értékesítésből származna.

Az MCC-t bemutató sorozatunkban korábban írtunk arról, hogy az alapítvány jelentős vagyonra tett szert az elmúlt években, amelynek alapját kormányzati támogatások és stratégiai vagyonátruházások képezik. Az alapítvány 1996-os megalakulása óta több kormányzati ciklusban is kiemelt támogatást élvezett, különösen 2010 után, amikor is a Matolcsy által vezetett közalapítványok is hozzájárultak a támogatásokhoz. Ezen időszak alatt nyílt lehetősége az első erdélyi képzési központjaik megnyitására is.

A jelentős fordulópont 2020-ban következett be, amikor a kormányrendelet révén a Mol és a Richter részvényeinek jelentős része, valamint 130 milliárd forint készpénz és ingatlanok kerültek az MCC fenntartását végző Tihanyi Alapítványnak. Ezek az adományok a teljes magyar felsőoktatási költségvetéssel megegyező összeget tett ki abban az évben.

Az MCC így rendkívüli részvényportfólióval rendelkezik, amely hosszú távú, önfenntartó működést tesz lehetővé az intézmény számára. A részvényekből származó osztalékbevételek jelentősen növekedtek az elmúlt években. Az MCC erdélyi igazgatója, Talpas Botond mondta el a Transtelexnek, hogy az itt működő központok éves költségvetése 2 millió euróra tehető. A bőséges finanszírozás ellenére az erdélyi városokban működő MCC központok a helyi önkormányzatokhoz is pályáznak, a kolozsvári önkormányzat nemrég ítélt meg például egy 30 ezer lejes támogatást az MCC-nek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!