Már a kolozsvári önkormányzat is finanszírozza az MCC-t

2024. április 24. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Több, mint 16,2 millió lejjel támogatja Kolozsvár önkormányzata a kulturális szférában tevékenykedő egyesületek projektjeit 2024-ben. De oktatási projektek is nyertek a pályázati kiíráson, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 30 ezer lejben részesül, míg a Korunk folyóirat, illetve a Gyopárka folyóirat megjelenésére idén 20 ezer, illetve 15 ezer lejt szán az önkormányzat.

Mint az erdélyi MCC-t bemutató komplex cikkünkben írtuk, a Mathias Corvinus Collegium Egyesület 2022-es költségvetése a vezetőség szerint valamivel több mint 2 millió euró volt.

A kolozsvári önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint az MCC középiskolásoknak szóló oktatási programjára kapja az összeget.

Ami a szociális projekteket illeti, idén összesen 700 ezer lejjel támogatja az önkormányzat ezeknek működését, szervezését. „A teljes támogatásból, idén közel 2,7 millióval segítjük a magyar rendezvények szervezését” –nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

Kiemelt finanszírozásban részesül a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésére mintegy 710 ezer lejt kapva. Ezt követi nagyságrendileg a 300 ezer lejes támogatás, amit a Pont Csoportnak ítélnek, a Com’ON Kolozsvár 2024-es kiadás megvalósítására, továbbá 270 ezer lejes támogatást kap a Corvineum Alapítvány, az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál lebonyolítására. Az idei Opera Napokat 200 ezer lejjel támogatja a városvezetés, míg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megszervezésére 150 ezer lejt különít el az önkormányzat. 150 ezer lejes támogatást kap idén az Argumentum Nostrum Anyó – nyári program óvodásoknak program.

Továbbá a Kolozsvári Magyar Diákszövetség által megszervezett KMDSZ Diáknapokra 100 ezer lejt különítettek el, ugyanennyit kap a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) is a Kolozsvári Majális megszervezésére.

A zene kedvelői számára készülő projekteket is felkarol a városvezetés: a Harmonia Cordis Egyesület két projektje is nyertes lett, egy gitárfesztivál megszervezésére, illetve egy online projektje megvalósítására kap 20 ezer, illetve 55 ezer lejes támogatást. Az Operettissimo Egyesület 30 ezer lejt kap a közönség bevonzására készülő projektje számára, a Confest Egyesület palotakoncertje megszervezésére pedig 30 ezer lejt kap. Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület a KlausenMusic 2024 című projektje számára 30 ezer lejben részesül.

Az Ördögtérgye népdal- és néptáncfesztiválja 50 ezer lejes önkormányzati támogatást kap, a tanácsosok 15 ezer lejt ítéltek meg a Szarkaláb Kulturális Egyesületnek a Régiók Kolozsvári Találkozója projekt megvalósítására, ugyanennyi pénzt kap a Heltai Gáspár Alapítvány népzenekoncertek megszervezésére, illetve 20 ezer lejt kap a Szint Kulturális Egyesület a Szent István Napi Néptánctalálkozó 26. kiadásának megtartására.

700 ezer lejes támogatást kapnak a szociális téren tevékenykedő civil szervezetek különféle, fogyatékossággal vagy betegséggel élő vagy hátrányos helyzetű személyeket célzó projektek megvalósítására. Ide sorolható az Argumentum Nostrum Afterschool programja, amire 30 ezer lejes támogatást kapnak, a Csemete Egyesület programjai, amit összesen szintén 30 ezer lejjel támogat az önkormányzat, illetve a Gondviselés Egyesület 30 év Providentia című projektje, ami 15 ezer lejt kap.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!