Magyar Péter Erdélyről: A Fidesz egy hatalomgyár, ami szavazatmaximalizálásra használja az erdélyi magyarokat

2024. április 9. – 11:17

Magyar Péter Erdélyről: A Fidesz egy hatalomgyár, ami szavazatmaximalizálásra használja az erdélyi magyarokat
Magyar Péter ügyvéd és üzletember, aki korábban közel állt a Fideszhez, az általa vezetett kormányellenes tüntetésen Budapesten, 2024. április 6-án – Mónus Márton / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legnagyobb politikai tüntetését szervezte meg Magyar Péter a hétvégén Budapesten, amelyen több százezer ember vonult fel a Kossuth téren. A demonstráción a jelenleg tapasztalható magyarországi állapotokról, az egyház és az állam összefonódásáról, a mindent elindító kegyelmi ügyről és a közelgő június 9-i EP-választásokról is szó esett. A Marosvásárhelyi Rádiónak sikerült rövid interjút is készítenie Magyarral, akit Erdélyről, az erdélyi magyarokról is kérdezett. Az interjúnak ezt a részét szemlézzük.

„Rengeteg megkeresést kaptam Székelyföldről, Erdélyből, rengeteget. Én lepődtem meg a legjobban. Szerintem egyre jobban átlátnak azért ott is az emberek a szitán, hogy igazából négyévente használják őket szavazatvásárlásra vagy szavazatokra” – válaszolta Magyar Péter arra a kérdésre, hogy hogyan szeretné megszólítani az erdélyi magyarokat.

Ott is megvannak a NER-es oligarchák, mutatott rá. Kiemelte: „a Bayer Construct-ról és Balázs Attiláról szerintem nem kell senkinek beszélni Erdélyben, pontosan tudják, hogy melyik kör és kihez kapcsolódik. Tehát lehet felesleges beruházásokkal hülyíteni az embereket, ilyen repülőtereket építeni, meg nem működő gyárakat.” A Transtelexen részletesen beszámoltunk a Balázs Attila által építtetett gyergyóremetei magánrepülőtérről, illetve azokról a gyárakról, amelyeket szülőfalujában építtetett a NER-kedvenc üzletember, tetemes magyar állami támogatás felhasználásával. A Telex interjút is készített Balázs Attilával, azt itt lehet elolvasni.

„Szerintem egyre többen látnak át ezeken a dolgokon” – tette hozzá Magyar Péter. „Én nagyon szeretem Erdélyt, imádom Székelyföldet, nekem nagyon fontos ez a hely. Nem olyan régen jártam Kolozsváron, és mindig megdöbbenek, hogy mennyit fejlődött ez a város, és hogy úristen, hol tart ahhoz képest, mint mondjuk egy-két magyar város. Pedig hát azért elég mélyről jött. Nyilván van egy nagyon nagy múltja, kultúrája, szóval elképesztő. Azt mondom, hogy lehet mindenhonnan tanulni. Nyilván azt mindig viccesen elmondja a miniszterelnökünk, hogy nálatok van húsz miniszterelnök, miközben nálunk még mindig ő a miniszterelnök. Kérdezek vissza, hogy ez most jó, vagy nem jó” – foglalta össze röviden az Erdélyhez fűződő viszonyát.

Az erdélyi magyarokról alkotott így vélekedett: „Nyilván ott is nagyon-nagyon sok olyan nyitott ember van. Nyilván a Fidesznek sokat köszönhetnek. Én azt el tudom fogadni, hogy a 2004-es népszavazás, amikor a Gyurcsány meggyalázta a magyarokat, vízválasztó volt, és nagyon sok magyarnak onnantól fogva olyan volt, mint nekem a Gyurcsány 2006-ban, és hogy csak a Fidesz. De azért telnek az idők, telnek az évek, és egyre több ember rájön, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Igen, Orbán Viktorral sokáig semmi gond nem volt, még 2010 környékén sem. Most már más világot élünk, és nem csak vele van a probléma, hanem az egész rendszerrel, ami kialakult.”

Együtt lehetne-e dolgozni az RMDSZ-szel? – kérdezte meg a Marosvásárhelyi Rádió riportere, hozzátéve, hogy nagyon erős összefonódás van a Fidesz és az RMDSZ között.

Magyar Péter viccesnek nevezte ezt a szoros kapcsolatot, és kifejtette: „az RMDSZ és a Fidesz ellenségek voltak, és Orbánék nagy támogatói voltak az Erdélyi Néppártnak, meg a Tőkéséknek. Aztán a fideszes belharcok után Kövért félreállították, és eldöntötték, átállnak az RMDSZ-hez, szavazatmaximalizálási célból, mert az RMDSZ-nek volt olyan lefedettsége, hogy tudta hozni a szavazatokat az országgyűlési választásokon.”

Rámutatott: „ez egy jó példa arra, hogy a Fideszben semmilyen elvek nincsenek. Ha pénzről és hatalomról van szó, akkor a saját édesanyjuk ellen is szövetkeznek. Egyébként az RMDSZ-ben is ismerek nagyon korrekt politikusokat” – tette hozzá. Visszatérve első gondolatához hangsúlyozta mennyire nevetséges, hogy „mekkora lejáratás ment először az RMDSZ ellen a Fidesz részéről, most meg olyan nagy szövetségesek.”

„De hát ezt látjuk Ficóval Szlovákiában, látjuk a Délvidéken a szerbekkel. Ez egy hatalomgyár, és nyilván használja a körülötte lévő országokat és azoknak a gazdaságát és a politikusait” – vont párhuzamot az Erdélyben és Felvidéken, Délvidéken működő fideszes politizálás között.

Zárógondolatában Magyar azt hangsúlyozta, hogy ő bárkivel tud együttműködni, az RMDSZ-szel nem kell koalícióba lépnie ahhoz, hogy közte és az alakulat között legyen egy jó együttműködés. „Én örülnék, hogyha lenne egy potens másfajta politikai szerveződés is Erdélyben, és egy ideig volt erre szándék vagy esély, most nem annyira látom, mert ezeket eléggé ellehetetlenítették, szétszedték. Helyi szinten még vannak, főleg Székelyföldön, lássuk” – zárta a Marosvásárhelyi Rádiónak adott nyilatkozatát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!