Borboly, Barti vagy Bíró? Egyelőre nincs döntés a Hargita megyei tanácselnök-jelölt személyéről

2024. április 9. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hatórás tanácskozás után sem tudott dönteni az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa (HET), hogy a június 9-i helyhatósági választásokon a három jelölt közül ki legyen a szövetség jelöltje Hargita Megye Tanácsának elnöki tisztségére. A konzultáció április 13-án folytatódik.

A tizenöt tagú tanács kedden délelőtt ült össze először, hogy eldöntse, a csíkszeredai Borboly Csaba, az udvarhelyszéki Bíró Barna Botond és a gyergyói Barti Tihamér közül kit indítsanak az önkormányzati választásokon az RMDSZ jelöltjeként Hargita Megye Tanácsának elnöki tisztségére. A több mint hat órán át tartó vitán nem született döntés, a Hargita megyei tanácselnök-jelölt kiválasztásának határideje április 14-e. Amennyiben a HET nem tudja ezt eldönteni, a gordiuszi csomónak az elvágása a Szövetségi Állandó Tanács feladata lesz.

Az egyeztető tanácsban a csíkszéki és az udvarhelyszéki RMDSZ-nek hat-hat, a gyergyószéki RMDSZ-nek három küldöttje van. A döntés meghozatalához a belső szabályzat szerint ugyanakkor mindhárom területi szervezetből szükséges legkevesebb egy szavazat.

A tét: a legnagyobb magyar megye vezetése, amely már 16 éve Borboly Csaba kezében van. Borboly március elején jelentette be, hogy indul egy újabb mandátumért, ami már az ötödik volna a sorban, ám Bíró Barna Botond és Barti Tihamér is jelezték, hogy indulnak, mert egy belső egyezség értelmében a megyét alkotó három szék Udvarhely-, Gyergyó- és Csíkszék egyformán jogosult arra, hogy a megyei tanács vezetői tisztségét a régió politikusa töltse be.

Borboly Csaba alatt már régóta rezeg a léc: 2023 szeptemberében az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöki pozícióját kellett „megvédenie”, ugyanis azt a tisztséget is ő tölti be. Akkor Tánczos Barnát indította a szövetség Borboly ellen, a volt környezetvédelmi miniszter négy szavazattal maradt alul a versenyben, mert a megyei pártvezér még mindig tudott annyira mozgósítani, hogy ha minimális előnnyel is, de behúzza a választásokat. Ha akkor sikerült volna leváltani Borbolyt, most már sokkal egyszerűbb volna a megyei tanács élére is új jelöltet nevesíteni, így azonban komoly ellenfél maradt a 16 éve regnáló tanácselnök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!