Kihívója van Borbolynak: Bíró Barna Botond is Hargita megyei tanácselnök szeretne lenni

2024. március 10. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Vége a kampányvihar előtti csendnek, lett egy kis fuvallat Székelyudvarhely közéletében. A port a városi és széki és helyi RMDSZ kavarta fel szombaton, március 9-én azzal, hogy bejelentették, elkezdődött a jelöltállítás folyamata, és hogyan, kiknek, meddig lehet a székelyudvarhelyi előválasztásra jelentkezni” – írja az UH.ro udvarhelyi hírportál arról az RMDSZ-es sajtótájékoztatóról, amelyen

Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ területi elnöke bejelentette, hogy megpályázza Hargita Megye Tanácsának elnöki tisztségét.

Borboly Csaba, aki 16 éve áll a megyei tanács élén, egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy indul egy ötödik mandátumért is. Bíró megjegyezte: egy belső egyezség értelmében a megyét alkotó három szék Udvarhely-, Gyergyó- és Csíkszék egyformán jogosult arra, hogy a megyei tanács vezetői tisztségét a régió politikusa töltse be.

A Hargita megyei tanács alelnöke meg is jegyezte: jelöltségében számít a csíkiak támogatására is. A célokat is gyorsan felvázolta: nyerni kell. „A magyaroknak győznie kell a négy idei választáson. Helyi szinten nem lesz gond, főleg Bukarestben és Brüsszelben nagy a tét, hogy ne legyen veszélyeztetve a magyarok hangjának, akaratának való érvényszerzés, összefogásra van ennek érdekében szükség” – fejtette ki Bíró Barna Botond.

Mi nem egymással, hanem közösen egy mással kell hogy megharcoljunk, aki a magyarság érdekeit folyamatosan támadja és veszélyezteti. Az elmúlt 34 évben az RMDSZ úgy dolgozott, hogy támadásokat kellett visszaverni. Azt, amit lebontattak, újraépítettük, amit leszedettek, újra kitűztük, és ezt minden nap meg kell vívnunk a jövőben is – fogalmazott Bíró.

A harcot igen eredeti módon tervezi megvívni a területi elnök, jegyzi meg az UH.ro, és ennek illusztrálására idézi a politikust, aki a sajtótájékoztatón kifejtette: „Azt kértem kollégáimtól az RMDSZ-ben, hogy bármennyire is lehetőség, kísértés adódna rá, a helyhatósági választási kampányban a kardokat tartsuk a hüvelyben. Az a célunk, hogy az erdélyi magyarságnak erős képviselete legyen, ott legyünk Brüsszelben, utána Bukarestben, decembertől ismét kormányon. Látjuk azt, hogy mit jelent, amikor a parlamenti munkát kormányzati jelenlét is segíti, településeinken, a térségben”.

Bíró Barna Botond jelöléséhez szükséges támogató aláírások gyűjtését a jövő héten kezdik el, a megyei jelöléssel kapcsolatos döntést a Hargita Megyei Egyeztető Tanács hozza meg április 14-ig.

A sajtótájékoztatón részt vett Antal Lóránt udvarhelyszéki RMDSZ-es szenátor is, aki azonnal biztosította támogatásáról Bírót, ugyanakkor elmondta, nemcsak a tanácselnöki pozícióért folyik a harc, hanem az RMDSz-nek ismét meg kell szereznie a székelyudvarhelyi önkormányzat vezetését:

„Azt gondolom, hogy Udvarhelyszék akkor egész, ha Székelyudvarhelyen visszük előre a zászlót, és erősen tudjuk ezt tenni. Egy nagyon világos érdekünk van, az pedig arról szól, hogy a megyei tanácsnak az elnöke udvarhelyszéki legyen, illetve Székelyudvarhelynek a polgármestere RMDSZ-es. Ez a két feltétel szükséges ahhoz, hogy a város projektjei, a város fejlesztése szintet lépjen” – jelentette ki Antal Lóránt.

Ami az április 7-i előválasztásokat illeti, határozott elképzelésű jelentkezőket várnak, mondta Antal, aki a városi szervezet vezetője is egyben. Az előválasztásra március 18-ig lehet jelentkezni a Székelyudvarhelyi RMDSZ KözTér irodájában. Az előválasztási kampány március 19-én kezdődik és a voksolást megelőző napig, április 6-ig tart.

Az előválasztáson való részvételnek nem feltétele az RMDSZ-tagság, bármelyik 18. életévét betöltött és udvarhelyi lakcímmel rendelkező személy voksolhat az RMDSZ jelöltjeire.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!