Borboly Csabának komoly kihívója akadt, Tánczos Barna bejelentette indulását a csíki területi elnöki pozícióért

2023. szeptember 9. – 19:11

Borboly Csabának komoly kihívója akadt, Tánczos Barna bejelentette indulását a csíki területi elnöki pozícióért
Tánczos Barna szenátor az Oázis pódiumán – Fotó: Tánczos Barna Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal a Transtelex Tánczos Barna indulását feszegető cikke után, Hargita megye szenátora hivatalos bejelentetést tett: a közösségi médiában közzétett videóban üzente meg, hogy megpályázza az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöki pozícióját. Vagyis az RMDSZ volt környezetvédelmi minisztere lesz Borboly Csaba legfőbb kihívója a szeptember 14.-i választáson, ahol ezek szerint Hargita megye legismertebb politikusai mérik össze támogatottságukat.

„Eldöntöttem, hogy megpályázom a Csíki Területi Szervezet elnökségét, és indulok azon a tisztújító közgyűlésen, amelyre jövő héten kerül sor Csíkszeredában. Megérett az idő a váltásra, a csíki RMDSZ szervezet élén” – jelentette ki Tánczos Barna. Elmondása szerint az elmúlt közel húsz évben úgy dolgozott, hogy a csíki székely emberek büszkék lehessenek és azonosulni tudjanak a teljes csíki RMDSZ-es csapattal. Az elmúlt évben azonban többször kritikát fogalmazott meg – főleg belső megbeszéléseken –, mert nem tudott egyetérteni a csíki területi szervezet élén folytatott „különutas politizálással”.

Számomra elfogadhatatlan a személyes hírnév hajhászása, és a vállalhatatlan kommunikációs módszerek, amelyek nap mint nap szembejönnek velünk a közösségi hálón. Ma eljött a pillanat, hogy ennek a véleményeknek határozottan, nyilvánosan is hangot adok

– szúrt oda vetélytársának a politikus. Borboly Csabának, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének jelenlegi elnökének, a kommunikációs módszereit és vezetői stílusát ismerők ugyanis egyértelműen beazonosíthatták kire gondolt a Tánczos.

Forrásaink szerint a Csíki Területi Szervezetet alkotó helyi szervezetek jelentős része gondolja úgy, hogy változásra van szükség. Hogy miért? Ezt az RMDSZ tusnádfürdői szervezetének épp a hetekben kirobbant botránya mutatja, ahol a helyi és a területi szervezet között feszült helyzet alakult ki, miután Borboly Csaba „önkényesen”, azaz a szervezet akaratával szemben és véleményét figyelmen kívül hagyva, nevezte ki a Kolozsvári Tibort a helyi szervezet ideiglenesen elnökének.

Villáminterjúnk Tánczos Barna szenátorral

Nem titok, hogy országos politikusnak tartják, miután az utóbbi években parlamenti szenátorként, legutóbb környezetvédelmi miniszterként láthattuk. Épp ezért sokan tartanak attól, hogyha nem országos politikával foglalkozna, hanem a csíki területi RMDSZ – és akár későbbiekben a megyei tanács – ügyeivel, akkor a Hargita megyei és a csíki emberek képviselete gyengülhet Bukarestben. Hogyan látja ezt?

A területi szervezet elnöksége nem arról szól, hogy ki lesz a szenátor és ki lesz a megyei tanács elnöke. Az igaz, hogy három évvel ezelőtt engem a polgármester kollégák kértek, a szó szoros értelmében, hogy menjek vissza Bukarestbe, és erre kért az RMDSZ elnöke is, mert a bukaresti munkában számított rám. Ezért léptem vissza attól a szándékomtól, hogy megyei tanácselnöki tisztséget pályázzak meg 2019-2020-ban. A helyzet megismétlődhet, és ezért azt mondom, hogy nincsen köze ennek a területi szervezet élére való megválasztásnak a megyei tanács elnökségéhez, az egy teljesen más történet. A megyében van még két területi szervezete az RMDSZ-nek: az udvarhelyi és a gyergyói szervezet. Az mindig egy közös döntés alapján születik meg, hogy ki lesz az RMDSZ jelöltje a megyei tanácsban. Ez egy jövő évi történet.

Több éve Borboly Csaba a Csíki Területi RMDSZ elnöke. Hogyan látja az esélyeit az ellene való indulásnál?

Ha nem lenne esélyem nyerni, és nem volnék biztos abban, hogy meg is nyerem, akkor nem indultam volna el. Látom, hogy a szervezetben milyen irányba mennek a dolgok. Látom azt, hogy egyre több olyan ember van a csíki területi szervezetben, aki nem tud ezekkel a módszerekkel, ezzel a fajta politizálással azonosulni. Ez volt az oka az indulásomnak, és ezért fogom megnyerni ezt a választást.

Indulásával nyílt színtérre vitte az eddig sokak által sejtett, de a háttérben zajló konfliktust, ami az RMDSZ és a csíki területi szervezet között is zajlik. El fog mérgesedni a helyzet Borboly Csabával, vagy a választás után rendezni fogják a helyzetet?

Természetesen a választások után ez a probléma megoldódik, és Borboly végzi a munkáját a megyei tanács élén, én pedig szenátorként végzem a munkámat, illetve a területi szervezetet ismét összekapcsoljuk úgy, ahogy kell, a helyi szervezetekkel, városi szervezetekkel, illetve a központi vezetéssel, és az a kapocs, amelyik összeköti az erdélyi embereket, gyakorlatilag a szervezet legfelsőbb vezetőségével, az ismét helyreáll.

Bejelentésekor a különutas politizálást, a személyes hírnév hajhászását, és a vállalhatatlan kommunikációs módszereket emelte ki, mint kritikát. Miért tartja fontosnak, hogy ezen változtasson?

Hogyha megromlik a kapcsolata a területi szervezet vezetőjének az országos RMDSZ vezetéssel, és nem tud megfelelő párbeszédet kialakítani, akkor ezen feltétlen változtatni kell. A másik dolog, ami arra sarkallt, hogy elinduljak területi elnöknek, az a folyamatos visszajelzés a városi emberektől, a községi emberektől, akik úgy gondolják, hogy ez már nem politizálás, ez már valami olyan műfaj, amely nem vállalható. Vissza kellene adjuk a csíki RMDSZ-nek azt az arcát, amely jellemezte. Azt a pozitív megítélését, amelynek köszönhetően az ország egyik legjobb, ha nem a legjobb szervezete tudtunk lenni.

A mostani helyzet hosszú távon biztos, hogy nem vezet jóra. A választók, azokkal a módszerekkel, azokkal a kommunikációs technikákkal, azokkal az üzenetekkel, amelyeket megfogalmaz a jelenlegi vezető, nem tudnak azonosulni. Ha nem tudnak azonosulni az RMDSZ vezetésével, akkor előbb-utóbb megszakad a kapcsolat a politikus és a választók között. Egyesek eltávolodnak, és meg vagyok győződve arról, hogy ez a módszer nem hoznak annyit, mint amennyit elvisznek.

Mit tart legfőbb feladatának, ha a szeptember 14-i választás ön számára pozitívan ér véget karrierje szempontjából?

Itt nem az én karrieremről van szó, hisz politikusként elég hosszú létrát másztam meg. Itt arról van szó, hogy azt a tapasztalatot, azt a tudást, amit összegyűjtöttem, hogy tudom munkával és alázattal a közösség javára fordítani. Erdélyi magyar politikusként, amit el lehetett érni, azt már elértem. Miniszterelnök és államfő nem valószínű, hogy leszek. Egy politikusnak nem kell ennél már több. Ellenben azt a hazai és nemzetközi tapasztalatot, azt a két évtizedes közösségi munkát szeretném a csíki székely emberek javára fordítani.

Biztos vagyok benne, hogy közösen olyan RMDSZ-t tudunk építeni, amelyben mindenki megtalálja önmagát, amelyre mindenki fel tud nézni, amelyre ismét minden csík székely ember büszke tud lenni, és amellyel a legjobb eredményeket el tudjuk érni a jövő évi választásokon.

Jövőben nehéz idők várnak ránk, négy nagyon nehéz választást kell leszervezzünk, és ott nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy jó pár százaléka az embereknek azt mondja, hogy ők már nem érzik magukénak ezt a szervezetet, ők már nem tudnak erre a szervezetre szavazni. Hogyha beáll egy olyan letargia, amit nem tudunk felállni, akkor óriási bukhat a csíki területi szerzet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!