Véglegesítette európai parlamenti jelöltlistáját az RMDSZ

2024. április 4. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Szövetségi Állandó Tanács csütörtöki ülésén véglegesítette az RMDSZ az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját, áll az RMDSZ közleményében.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondása szerint Winkler Gyula, Vincze Loránt és Szilágyi Dóra a magyarok hangját fogja Brüsszelben hallatni, és az RMDSZ „szövetségeseivel” közösen azért fog küzdeni, hogy új szemlélet, új lendület és új vezetés legyen az Európai Unióban.

„Aki június 9-én az RMDSZ-re szavaz, a magyar összefogásra és a magyar emberekre szavaz” – tette hozzá az elnök.

Az RMDSZ-nek eddig két EP-képviselője volt az európai parlamentben. Ők a lista első két helyét foglalják el. A következő helyen Szilágyi Dóra-Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) áll.

Mint írtuk, a jelenlegi EP-képviselők egyébként már az év elejétől bedurrantották kampányukat. Azt már az év elején a Kolozsváron összegyűlt Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén megfigyeltük, hogy az AUR-ral riogató RMDSZ az európai parlamenti választásokra Brüsszel-ellenes jelszavakkal gyúr.

A felszólaló Winkler Gyula elismerte ugyan, hogy az EU-nak nincs alternatívája, „létkérdés, hogy a mi képviselőink ott legyenek az EP-ben, egyébként ellenségeink fogják elmagyarázni, hogy milyen jól megy dolga Romániában az erdélyi magyaroknak”, azonban folyamatosan az elhibázott brüsszeli döntéseket emlegette. A Fidesz-diskurzust szóról szóra ismétlő Winkler elmondta, ő és Vincze Loránt sikeresen megvédték a közösség érdekeit, és nem szavazták meg a mélyzöld, baloldali uniós vezetés által szorgalmazott átállást. Egyébként is ezt a progresszív, balos vezetést le kell váltani, és ehhez a fordulathoz az RMDSZ-re is szükség van, hogy a keresztényközpontú, kiegyensúlyozott jobbközép nézőpont érvényesüljön majd az EU-ban.

EU-szkeptikusak az erdélyi magyarok

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a székelyföldi magyarok 73 százaléka szerint az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben is rossz irányba mennek a dolgok, 72 százalék szerint az EU jobban aggódik a bevándorlókért, mint a nemzeti kisebbségekért, míg 64 százalék elismeri, hogy az EU sok javulásban segített, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy Románia tagsága az Európai Közösségben összességében jó dolog.

Barna Gergő szociológus szerint a háromszéki magyarok általában nagyon kritikusak az EU-val szemben, és ez a kisebbségi kérdésekben is megmutatkozik. 78 százalékuk viszont fontosnak tartja, hogy a magyar képviselők jelen legyenek az Európai Parlamentben.

Több kutatás mutatott rá, hogy a magyar kormány médiabefolyásának köszönhető az EU-szkeptikus, Brüsszel-ellenes nézetek elterjedése is, valamint az Ukrajna-ellenes propaganda felerősödése a székelyföldi magyarok körében. Ezeket a jelenségeket ebben a cikkben elemeztük részletesen. A kutatók véleménye szerint a határon túli magyar kisebbséghez szinte kizárólag az Orbán-propaganda jut el. Ennek súlyos következményei lehetnek biztonságpolitikai szempontból és a kisebbségek helyzetére nézve is, vélik a szociológusok.

A teljes lista itt látható:

1.Winkler Gyula
2.Vincze Loránt-György
3.Szilágyi Dóra-Emese
4.Szilágyi Zsolt
5.Zazula Béla
6.Faragó Péter
7.Lőrincz Helga
8.Szilágyi Róbert-István
9.Bors Béla
10.Turos Lóránd
11.Bálint Margit
12.Szabó József
13.Csibi Attila-Zoltán
14.Ambrus Zsombor
15.Szentes Antal
16.Meleg Vilmos-Tibor
17.Pintér Zsolt-István
18.Antal Géza
19.Pogocsán Ferdinánd-Zoltán
20.Kovács Mihály-Levente
21.Zahoránszki Brigitta-Éva
22.Sinka Arnold
23.Kéry Hajnal
24.Balázs Botond
25.Kántor Boglárka
26.Ladányi Árpád-Csaba
27.Mureșan István
28.Máté Márta
29.Budai György-Gábor
30.Gergely János
31.Colț Alice-Maria
32.Péró Tamás-Károly
33.Szabó-Csorba Zsuzsanna-Emese
34.Kovács Zenkő-Bernadett
35.Máthé Attila
36.Badi Blanka
37.Bege László-Balázs
38.Mester Ibolya
39.Szabó Erzsébet-Zsófia
40.Erdei-Doloczki Istvan
41.Papp Zsolt-László
42.Béczi Csilla
43.Demeter Zsolt
44.Somogyi Zalán
45.Fanea Imola
46.Kolumbán Dávid

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!