Áll a bál Udvarhelyen: a helyi RMDSZ szerint Gálfi Árpádék gáncsolják a szövetség udvarhelyi előválasztását

2024. március 25. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Előválasztásra készül a székelyudvarhelyi RMDSZ. Az április 7-i előválasztáshoz szükséges szavazó urnákat és fülkéket, illetve a szavazókörzetek kibérlését sem tette lehetővé az udvarhelyi városvezetés. Az urnákat és fülkéket azért nem adták bérbe, nehogy valami bajuk essen a választások előtt.

A helyi RMDSZ nem örül, Antal Lóránt szenátor, az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének elnöke szerint Gálfi Árpád polgármester a bérbeadás megtagadásával akadályozza az RMDSZ előválasztását.

Az RMDSZ a város tulajdonában lévő szavazófülkék és urnák bérbevételére március 13-án iktatott egy kérést a városházán. Kérésüket egy héttel később azzal utasították el, hogy hamarosan 2 választás is lesz, ami a városháza számára kiemelkedően fontos, és azt szeretnék, ha az urnák és „kabinok” megfelelő állapotban lennének a választásokra.

Antal Lóránt a Maszol megkeresésére úgy fogalmazott, meglepődtek a városháza aggodalmán, miszerint a 30 éves szavazófülkéket épp most fogják tönkre tenni a székelyudvarhelyiek. Antal a lapnak azt mondta, bár számítottak rá, hogy lesznek olyanok, akik „hitelteleníteni, bagatellizálni” szeretnék az április 7-ei előválasztást, de arra nem, hogy „még a polgármester is gáncsolni fogja, hogy a székelyudvarhelyiek együtt döntsenek”.

„Két szavazókörzetet jelöltünk meg, amit bérbe vettünk volna a várostól a szavazás napjára, érdekes módon mindkettőben fontos esemény lesz, épp április 7-én” – közölte Antal. Hozzátette, kénytelenek voltak alternatív megoldásokat találni a felmerült gondokra, mára már meg is találták ezeket.

A Transtelex telefonon kereste meg Gálfi Árpádot az ügyben, amennyiben a polgármester reagál, cikkünk frissülni fog.

Március 18-án zárult a regisztrációs űrlapok leadásának határideje az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete által április 7-re kiírt polgármester- és tanácsosi előválasztásokra. Az „Együtt döntünk” szlogennel indított előválasztáson eredetileg négyen indultak volna a polgármesteri tisztségért: Ilyés Szabolcs politológus, Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő, Szakács-Paál István, a Harghita Business Center igazgatója, és Demeter István.

Benedek Árpád Csaba azonban máris visszalépett a polgármesterjelöltségtől, mert ő tanácsosként a sporttal szeretne foglalkozni.

Az előválasztási kampány március 19-től április 6-ig tart, Székelyudvarhely lakosai április 7-én, vasárnap szavazhatnak: reggel 8 és 20 óra között 8 helyszínen zajlik majd a szavazás, a helyszíneket később véglegesítik. A választáson bárki szavazhat, aki betöltötte 18. évét, és tartós vagy ideiglenes székelyudvarhelyi személyi igazolvánnyal rendelkezik.

Arról, hogy Csíkszeredában az RMDSZ helyi szervezete nem tart előválasztást különböző ürügyekre hivatkozva, itt írtunk, és Szilágyi Botond véleménycikkét is publikálta a Transtelex, amelyben a filozófus azt járja körbe, hogy miért van szükség előválasztásokra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!