Székelyudvarhelyi előválasztások: a négy polgármesterjelölt közül kerül ki az RMDSZ listavezetője

2024. március 19. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délután lezárult a regisztrációs űrlapok leadásának határideje az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete által április 7-re kiírt polgármester- és tanácsosi előválasztásokra. Az „Együtt döntünk” szlogennel indított előválasztások háromtagú bizottsága (Ladányi László Zsolt – elnök, Incze Csongor és Szakács Tibor – bizottsági tagok) ezt követően tette közzé a végleges listát. Az UH.ro által követett regisztrációs folyamat a helyi portál megírta, hogy négyen indulnak a polgármesteri, harmincketten pedig a tanácsosi tisztségért az önkormányzati előválasztáson.

A szabályok szerint minden választópolgár egy polgármesterjelöltre és legalább egy, legfeljebb hat önkormányzati képviselőre szavazhat. A polgármesterjelöltek esetében az előválasztásokon legtöbb szavazatot kapott jelölt indulhat majd az RMDSZ színeiben a polgármesteri tisztségért, és ő lesz az önkormányzati lista vezetője is.

Ilyés Szabolcs politológus, Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő, Szakács-Paál István, a Harghita Business Center igazgatója, és Demeter István is részt vesz az előválasztáson. Polgármester- és tanácsosjelöltként is szerepelnek mind a négyen. Velük együtt harminckét tanácsosjelölt vesz részt az előválasztáson.

A sorrendet az előválasztásokon szerzett szavazatok száma határozza meg. Antal Csilla, Arros Orsolya, Bálint Attila, Benedek Alexandra, Benedek Árpád Csaba, Berde Zoltán, Boros Viktória, Darabont Ede Gergő, Dávid Endre, Deák Szilárd, Demeter István, Derzsi László, Elekes Gyula, Ferencz Csaba, dr. Geréb László, Hajdó Csaba István, Ilyés Szabolcs György, Jakab Zoltán, Kakassy Norbert, Korodi-Vass Irma, Kováts Attila, László Zsolt, Nagy Csaba, Nagy-Molnár Tamara, Pál Boglárka, Pui Nándor, dr. Simon Károly, dr. Simon Mária-Tímea, Szakács-Paál István, Tornai Szilárd, dr. Tubák Nimród és Zsombori Csongor.

Az előválasztási kampány március 19-től április 6-ig tart, Székelyudvarhely lakosai április 7-én, vasárnap szavazhatnak: reggel 8 és 20 óra között 8 helyszínen zajlik majd a szavazás, a helyszíneket később véglegesítik. A választáson bárki szavazhat, aki betöltötte 18. évét, és tartós vagy ideiglenes székelyudvarhelyi személyi igazolvánnyal rendelkezik.

Egyelőre Székelyudvarhelyen még egyetlen jelölt sem jelentette be hivatalosan az indulását, írja az UH.ro.

Arról, hogy Csíkszeredában az RMDSZ helyi szervezete nem tart előválasztást különböző ürügyekre hivatkozva, itt írtunk, és Szilágyi Botond véleménycikkét is publikálta a Transtelex, amelyben a filozófus azt járja körbe, hogy miért van szükség előválasztásokra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!