Összesen 41,1 millió lej költöttek 2023-ban az államfő hivatalos külföldi látogatásaira

2023. december 31. – 15:51

Összesen 41,1 millió lej költöttek 2023-ban az államfő hivatalos külföldi látogatásaira
Klaus Iohannis a szenegáli kulturális miniszterrel, Aliou Sow-val fog kezet – Fotó: Államelnöki Hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Valamivel több mint 41,1 millió lejbe kerültek Klaus Iohannis államfő és küldöttségének idei hivatalos külföldi utazásai – írja az Agerpres az Államelnöki Hivatal tájékoztatása alapján. Az államfő idén összesen 34 hivatalos külföldi utazáson vett részt, amire pontosan 41.104.103 lejt (kb. 8,27 millió eurót) költöttek az állami költségvetésből.

A tájékoztatás szerin Klaus Iohannis idén több országba is ellátogatott, nevezetesen Azerbajdzsánba (február 2-3. – hivatalos látogatás és részvétel a Déli Gázfolyosó Konzultatív Tanácsának miniszteri ülésén), Luxemburgba (hivatalos látogatás – február 27.), Lengyelországba (február 22. – B9 találkozó), Belgiumba (Európai Tanács ülései – február 9., március 23-24., június 29-30., október 26-27., december 14-15., CELAC – július 17-18., hivatalos látogatás – november 8., december 13. – EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó), az Egyesült Arab Emírségekbe (március 18-21. – hivatalos látogatás és december 2-4. – COP28), Bulgáriába (március 15. – hivatalos látogatás), Japánba (március 6-8. – hivatalos látogatás), Szingapúrba (március 10. – állami látogatás), Egyesült Királyságba (május 5-6. – részvétel III. Károly király és Camilla királynő koronázási ünnepségén), Izlandra (május 16-17. – Európa Tanács csúcstalálkozó), a Holland Királyságba (NATO-csúcstalálkozót előkészítő kisebb találkozó), Szlovákiába (június 6. – B9-csúcstalálkozó), a Moldovai Köztársaságba (Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója), Litvániába (július 11-12. – NATO-csúcs), az Egyesült Államokba (december 19-21. – ENSZ-közgyűlés), Magyarországra (október 11. – hivatalos látogatás), Portugáliába (október 7-9. – állami látogatás), Spanyolországba (október 5. – Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója és az Európai Tanács informális ülése).

Az államfő két körutat is tett, egyet Latin-Amerikába (Brazília, Chile és Argentína – április 18-25.) és egyet Afrikába (Kenya, Tanzánia, Zöld-foki Köztársaság és Szenegál – november 14-23.).

Klaus Iohannis hivatalos külföldi utazásai azután lett téma Romániában, hogy idén márciusban kiderült, nem nagyon spórol az elnöki hivatal, ha utazásról van szó, és luxusgéppel repítette az államfőt Japánba és Szingapúrba. Akkor az elnöki adminisztráció azt nem közölte, hogy mennyit költöttek a repülőgép bérlésére, csak azt részletezte, hogy miért nem a Tarom gépeivel utazott a delegáció. Állításuk szerint minden előírást betartottak, amikor a luxemburgi Global Jet cégtől béreltek repülőt.

Az államfő később sem adta alább, hasonló luxuskörülmények között repült az Egyesült Arab Emírségekbe, majd a Dél-Amerikai, illetve az Afrikai körútjára is. Az újságírók eddig hiába érdeklődtek az Államelnöki Hivatalnál, mert azt közölték, az államfő által megtett utak adatai, költségei és útvonala a hatályos jogszabályok szerint titkosnak minősülnek, és „mentesülnek az állampolgárok szabad hozzáférése alól”.

Korábban azt is az államfő szemére vettették, hogy csupa olyan helyeket látogatott meg az utazásai során, amelyek kimondottan turisztikai célpontnak számít, például az afrikai körútja során.

Klaus Iohannis idén látványosan sokat utazott, és látványosan sokat költöttek ezekre. 2022-ben például a 21 külföldi útjára 16.604.678,40 lej (kb. 3.373.207 euró) ment el. A hírek szerint az afrikai körútjára már nem is jutott az előre meghatározott államelnöki protokollkeretből, és külön kellett kérni rá a miniszterelnöktől. Az államelnöki utazások költségeiről a Recorder tényfeltáró portál készített videót.

Az államfő munkájáról szóló idei tájékoztatása arra is kitér, hogy december 13-ig Iohannis 11 törvényt küldött vissza újbóli megfontolásra a parlamentnek, és 14 alkotmányossági óvást nyújtott be az alkotmánybírósághoz. December 13-ig 34 kegyelmi kérelmet regisztráltak. Az államfő idén sem hagyta jóvá a kegyelmi kérelmeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!