Iohannis ezúttal az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott, mutatjuk, mivel repült

2023. március 18. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Japánban és Szingapúrban tett hivatalos látogatása után Klaus Iohannis államfő ezúttal az Egyesült Arab Emírségekbe utazott. Ahogy az a március eleji utazásánál is történt, a román média ezúttal is utánanézett, hogy milyen repülőt bérelt az elnöki delegáció számára az államelnöki hivatal.

Az államfő utazásához ezúttal is a Luxemburgban bejegyzett Global Jet társaságtól béreltek gépet, most viszont egy kisebb méretű Gulfstream G550 típusú, 13 személy szállítására alkalmas, jellemzően üzleti utakra használt légijárműre esett a választás. Azt ezúttal sem lehet tudni, hogy milyen áron vették bérbe a Global Jet gépét.

A Boarding Pass szerint a gép hatótávja miatt jó eséllyel sikerült egyhuzamban megtenni az utat, ami a szakportál által a Global Jettől gyűjtött képek alapján jó eséllyel komfortos lehetett.

Iohannis egyébként az Agerpres szerint Egyesült Arab Emírségek elnöke, Mohammed bin Zayed al-Nahyan meghívására látogat a közel-keleti országba. Az elnöki hivatal közleménye szerint látogatásának fő célkitűzései a következők: a politikai és diplomáciai párbeszéd elmélyítése a mindkét fél számára fontos témákban, a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fellendítése, új befektetők vonzása az infrastruktúra, az energia, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a kiberbiztonság és az élelmezésbiztonság terén megvalósuló projektek révén, a közvetlen ágazati kapcsolatok diverzifikálása.

Iohannis megbeszélést folytat Mohammed bin Zayed al-Nahyan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek elnökével, valamint Mohammed bin Rashid al Maktoum sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek alelnökével és miniszterelnökével, Dubai uralkodójával. Az elmúlt húsz év viszonylatában a román állam részéről ez lesz az első elnöki szintű látogatás az Egyesült Arab Emírségekben.

Az államfő március 4-én Japánba és Szingapúrba történő hivatalos látogatása során is a Global Jet egyik nagyobb gépét vette igénybe. A román média akkor is viszonylag sokat foglalkozott a valószínűleg költséges repülőbérléssel, ezért az államelnöki hivatal utólag részletesen is magyarázta, hogy miért volt szükség a bérlésre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!