Dél-Amerikába is ugyanazzal a luxusgéppel repült Iohannis, mint amivel Japánban volt

2023. április 17. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-amerikai turnéra induló Iohannis ugyanazzal a géppel fog repülni, amellyel Japánba utazott, a luxemburgi Global Jet cégtől bérelt repülőgéppel – számol be a repülési hírekre szakosodott Boarding Pass, hozzátéve, hogy a Mihail Kogălniceanu repülőtérről hétfőn 10:15-kor történt a felszállás.

Klaus Iohannis április 18. és 26. között hivatalos látogatást tesz Brazíliában, Chilében és Argentínában, az elnöki hivatal szerint azzal a céllal, hogy „újraindítsa a magas szintű párbeszédet a latin-amerikai országokkal, és felélessze a kétoldalú kölcsönhatásokat politikai-diplomáciai és ágazati szinten”. A brazíliai látogatás 23 év óta az első államfői szintű látogatás, az argentin pedig 30 év óta az első ilyen szintű kapcsolatfelvétel. Chilében Iohannis a Santiago de Chile-i Emlékezet és Emberi Jogok Múzeumának adományoz néhány diplomáciai levéltári dokumentumot, amelyek a második világháború idején Bukarestben tevékenykedő chilei konzul, Samuel de Campo nagyszámú zsidó megmentéséről szólnak, valamint a román hatóságok által evakuált és az 1973-as államcsíny után Romániában befogadott chilei menekültekről szóló dokumentumok másolatát, amelyet az ország történelmének véres szakasza követett.

„A román elnök Brazíliába, Argentínába és Chilébe is a luxemburgi Global Jet légitársaság bérelt gépén repül. A gép ugyanaz, amellyel 2023 márciusában a hivatalos delegáció repült Romániából a japán és szingapúri hivatalos látogatásokra, és egy Boeing 737-900ER típusú repülőgép BBJ konfigurációban” – számol be a Boarding Pass, amely képeket mutat a gép belsejéből.

„Ennek a repülőgépnek a repülési autonómiája nem teszi lehetővé, hogy leszállás nélkül eljusson Brazíliáig. Ezért a gép valószínűleg Spanyolországban (Kanári-szigetek) vagy egy északnyugat-afrikai országban fog tankolni, majd onnan repül tovább ” – írja a szakoldal.

Korábban márciusban ugyanez a honlap tett közzé képeket a magánrepülőgépről, amellyel Klaus Iohannis elnök japán és szingapúri látogatására utazott, és akkor ismertette a technikai részleteit is a gépnek. A Japánba tett hivatalos látogatáshoz bérelt repülőgép bérléséért akár félmillió eurót is fizethetett az elnöki hivatal, derítette ki akkor a román média. A távolkeleti utazást ugyanabban a hónapban egy közel-keleti is követte, amikor Iohannis az Egyesült Arab Emírségeket látogatta meg. Ezekhez a repülőutakhoz szintén a Global Jet gépjeit bérelték.

Az újságírói kérdésekre az utazás költségeit illetően az Elnöki Hivatal közölte, az államfő által megtett utak adatai, költségei és útvonala a hatályos jogszabályok szerint titkosnak minősülnek, és „mentesülnek az állampolgárok szabad hozzáférése alól”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!