Dél-Amerikába is ugyanazzal a luxusgéppel repült Iohannis, mint amivel Japánban volt

2023. április 17. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-amerikai turnéra induló Iohannis ugyanazzal a géppel fog repülni, amellyel Japánba utazott, a luxemburgi Global Jet cégtől bérelt repülőgéppel – számol be a repülési hírekre szakosodott Boarding Pass, hozzátéve, hogy a Mihail Kogălniceanu repülőtérről hétfőn 10:15-kor történt a felszállás.

Klaus Iohannis április 18. és 26. között hivatalos látogatást tesz Brazíliában, Chilében és Argentínában, az elnöki hivatal szerint azzal a céllal, hogy „újraindítsa a magas szintű párbeszédet a latin-amerikai országokkal, és felélessze a kétoldalú kölcsönhatásokat politikai-diplomáciai és ágazati szinten”. A brazíliai látogatás 23 év óta az első államfői szintű látogatás, az argentin pedig 30 év óta az első ilyen szintű kapcsolatfelvétel. Chilében Iohannis a Santiago de Chile-i Emlékezet és Emberi Jogok Múzeumának adományoz néhány diplomáciai levéltári dokumentumot, amelyek a második világháború idején Bukarestben tevékenykedő chilei konzul, Samuel de Campo nagyszámú zsidó megmentéséről szólnak, valamint a román hatóságok által evakuált és az 1973-as államcsíny után Romániában befogadott chilei menekültekről szóló dokumentumok másolatát, amelyet az ország történelmének véres szakasza követett.

„A román elnök Brazíliába, Argentínába és Chilébe is a luxemburgi Global Jet légitársaság bérelt gépén repül. A gép ugyanaz, amellyel 2023 márciusában a hivatalos delegáció repült Romániából a japán és szingapúri hivatalos látogatásokra, és egy Boeing 737-900ER típusú repülőgép BBJ konfigurációban” – számol be a Boarding Pass, amely képeket mutat a gép belsejéből.

„Ennek a repülőgépnek a repülési autonómiája nem teszi lehetővé, hogy leszállás nélkül eljusson Brazíliáig. Ezért a gép valószínűleg Spanyolországban (Kanári-szigetek) vagy egy északnyugat-afrikai országban fog tankolni, majd onnan repül tovább ” – írja a szakoldal.

Korábban márciusban ugyanez a honlap tett közzé képeket a magánrepülőgépről, amellyel Klaus Iohannis elnök japán és szingapúri látogatására utazott, és akkor ismertette a technikai részleteit is a gépnek. A Japánba tett hivatalos látogatáshoz bérelt repülőgép bérléséért akár félmillió eurót is fizethetett az elnöki hivatal, derítette ki akkor a román média. A távolkeleti utazást ugyanabban a hónapban egy közel-keleti is követte, amikor Iohannis az Egyesült Arab Emírségeket látogatta meg. Ezekhez a repülőutakhoz szintén a Global Jet gépjeit bérelték.

Az újságírói kérdésekre az utazás költségeit illetően az Elnöki Hivatal közölte, az államfő által megtett utak adatai, költségei és útvonala a hatályos jogszabályok szerint titkosnak minősülnek, és „mentesülnek az állampolgárok szabad hozzáférése alól”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!