Óóó, Afrika – Kenya után Tanzániába utazik Iohannis

2023. november 15. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatja afrikai vakációját körútját Klaus Iohannis, aki a kenyai látogatást követően Tanzániába érkezik november 16-19. között, kereken négynapos látogatásra, és a tervek szerint felkeresi a zanzibári turisztikai célpontokat is, írja a G4Media.

A tanzániai sajtó úgy tudja, hogy a reptéren a külügyminiszter fogadja majd a román elnököt, akinek a programjában első helyen a Samia Suluhu Hassan államfővel való találkozás szerepel. A két elnök politikai konzultációja után a delegációk együttműködési nyilatkozatokat írnak alá mezőgazdasági, erdészeti és állattenyésztési ügyeket illetően. A hivatalos protokollok után következhet az igazi buli, Zanzibár.

Iohannis november 18-án lesz Zanzibáron, ahol megbeszéléseket folytat az ottani régió elnökével, Hussein Mwinyivel, majd több turisztikai látványosságot is felkeres, köztük Stone Townt – Zanzibár egyik ősi, turisztikai jelentőségű városát, amely a szuahéli kultúra alapját képező sokféle – arab, perzsa, indiai és európai – hatást tükrözi. A várost az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Stone Town Tanzánia fő turisztikai látványosságának számít.

A Tanzánia és Románia közötti kereskedelem jelképes: Tanzánia 2021-ben 4,2 millió dollár értékben exportált halat, teát, dohányt és avokádót, és 12 millió dollár értékben importált Romániából traktorokat, gépeket és elektromos berendezéseket. Ezzel szemben Románia három projektbe fektetett be Zanzibárban, összesen 7,5 millió dolláros beruházással, amelyek 74 munkahelyet teremtettek.

Tanzánia Kenyát követően a második ország Klaus Iohannis afrikai körútján. Ezt követi Szenegál és a Zöld-foki szigetek – egy másik, elsősorban turisztikai célpontnak számító, mindössze 500 000 lakosú ország.

Zanzibárban a legnagyobb román befektetők tulajdonában lévő szállodacsoport a Mambo Hotels – írta a News.ro. A projekt 2021-ben, a járvány csúcsán debütált, és az első helyszín a háromcsillagos Mambo Beach Villas Matemwe-ban, a nyugalmáról és pihenéséről híres üdülőhelyen nyílt meg. A román tulajdonban lévő üdülő 5000 négyzetméteres területen fekszik, a szobák pedig bungalók formájában vannak kialakítva.

Iohannisnak az idén ez a harmadik hosszú körútja, amely egymillió eurón felüli kiadást jelent az államkasszának. Csupa olyan célpontot választott az államfő, amely kimondottan turisztikai célpontnak számít: az év elején Japánba látogatott, majd néhány hónap múlva dél-amerikai kiruccanást tervezett be, amely rekordhosszúságú volt, két hetet tartott. az afrikai körút már csak hab a tortán, igaz, hogy a költségekre már nem jutott az államelnöki protokollkeretből, és külön kellett kérni rá a miniszterelnöktől. az államelnöki utazások költségeiről a Recorder tényfeltáró portál készített videót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!