A székelyudvarhelyi cégvezető előzetes letartóztatását kérik az ügyészek

2023. december 20. – 21:15

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárás indult a székelyudvarhelyi Tamási Áron gimnázium bentlakásán felújítási munkálatokat végző cég adminisztrátora ellen – közölte szerdán Gianina Oreviceanu, a Maros megyei táblabírósági ügyészség szóvivője.

Az ügyészek ugyanakkor javasolták a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését.

A cégvezető ellen egyrészt az építkezési munkálatok minőségére vonatkozó 1995/10-es törvény alapján, másrészt a Btk. 35-ös cikkelyének első és harmadik bekezdése (gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés) alapján indított eljárást az ügyészség.

Gianina Oreviceanu közölte, az ügyészség indítványozta a gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatásba helyezését, erről a marosvásárhelyi bíróság nyomozóbírója dönt. László Szilveszter Sándort, a Lareno-Fa kft. vezetőjét szerda hajnalban vették őrizetbe.

László Szilveszter Sándor, a székelyudvarhelyi Lareno-Fa Kft. ügyvezetője – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos
László Szilveszter Sándor, a székelyudvarhelyi Lareno-Fa Kft. ügyvezetője – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

A nyomozók szerint a cégvezető közvetlenül koordinálta a földmunkákat, és nem tartotta be a projektben meghatározott kvótákat. Arra kérte a munkásokat, hogy az alapozás aljáig több mint 2 méter mélységig ássanak, holott a tervekben meghatározott maximális mélység 1,10 méter volt, a munka megkezdése előtti tényleges talajszinttől számítva.

A munkálatokra az engedélyt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátotta ki, azonban Zörgő Noémi szóvivő a Transtelexnek is elmondta, hogy az előírásokat a projektből nem tartották be. Zörgő szerint az urbanisztikai osztály által kibocsátott engedély alapján a 2,2 méter távolságban kellett volna ásni az épület falaitól. Hétfő délelőtt 10-kor kezdtek ásni, 15.30-ra be is fejezték a munkálatokat, délután négykor összeomlott az épület. Arról, hogy a mentés hogyan zajlott percről percre, itt írtunk.

Hétfő délután leomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületének egyik fala. Négy tanuló a romok közé szorult, a 17 éves farkaslaki fiú életét vesztette, három lány kórházba került, egyikük állapota súlyos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!