Háromféle valutát és olasz személyit találtak a menekülő nagybányai polgármesternél

2023. november 29. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nevére szóló olasz és román személyazonossági igazolvány, illetve háromféle valuta is volt a korrupcióért elítélt nagybányai polgármesternél, amikor szökés közben letartóztatta a német rendőrség, értesült a Libertatea.

Cătălin Cherecheșt kedden a németországi Augsburgban tartóztatták le. A menekülő polgármestert a nagynénje segítette, aki 200 km/h-nál nagyobb sebességgel vezetett az augsburgi vonatállomásra, ahol megpróbáltak átülni egy taxiba, de a rendőrség utolérte őket, és Cherecheșt őrizetbe vették.

Letartóztatásakor Cherecheș ellenállt, ezt Cătălin Predoiu belügyminiszter is megerősítette szerdai sajtótájékoztatóján. Rendőrségi források szerint a dulakodás közben enyhén megsérült az arca, ami azon a fényképen is látható, amit a román rendőrség Sindicatul Europol nevű szakszervezete közölt a Facebook-oldalán.

A német rendőrség 3265 eurót, 150 eurónak megfelelő forintot és 320 eurónak megfelelő lejt találtak Cherecheșnél, emellett a romániai és az olaszországi személyigazolványát és más iratokat is.

Nagybánya polgármesterét vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Cherecheş aznap reggel egy rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Mint ismert, vasárnap menesztették a határrendészet főfelügyelőjét, Victor Ștefan Ivașcut, miután Cătălin Cherecheșnek sikerült elhagynia az országot annak ellenére, hogy hatósági felügyelet alatt állt.

Fotó: Német Rendőrség Fotó: Német Rendőrség
Fotó: Német Rendőrség

A belügyminiszter megkérdőjelezte a Máramaros megyei rendőrség éberségét

Cătălin Predoiu belügyminiszter szerdai aradi sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy a hatóságoknak nem voltak információi a nagybányai polgármester szökési szándékairól, de kérdőjeleket ébresztett benne az, hogy a Máramaros megyei rendőrség egyik vezetője „éppen azokban a napokban” vett ki szabadságot, írta az Agerpres.

A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte a Máramaros megyei rendőrségnek „figyelmesebbnek kellett volna lennie”. Hozzátette, hogy a Cătălin Cherecheş szökésének körülményeit feltáró nyomozás folyamatban van, s ez tisztázza majd a megyei rendőrparancsnokot helyettesítő személy pihenőszabadságának ügyét is.

A belügyminiszter nem kívánt nyilatkozni a nyomozás részleteiről. Hangsúlyozta, hogy a nagybányai polgármester elfogása a román, a magyar és a német rendőrök érdeme. Együttműködésük révén sikerült rekonstruálni Cătălin Cherecheş szökésének útvonalát, megtalálni azokat a lakcímeket, ahol menekülése során megállt, és végül megfigyelni azon a németországi településen, ahol meghúzódott – magyarázta.

Predoiu elmondta, hogy folyamatban vannak az eljárások a polgármester hazahozatalára, de nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor.

A határrendészet megbízhatóságával kapcsolatban a belügyminiszter kijelentette, hogy a polgármester határátlépésével kapcsolatos mulasztás „elszigetelt eset”, és nem jellemző az egész rendszerre.

Rudolf Stauder, Máramaros megye prefektusa szerdán rendeletet adott ki, amelyben kimondja, hogy Cătălin Cherecheș polgármesteri mandátuma jogerősen, annak lejárta előtt megszűnt, miután ötéves börtönbüntetésre ítélték, írta a News.ro.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!