Országos körözést adtak ki a korrupció miatt elítélt nagybányai polgármester ellen

2023. november 24. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen öt év végrehajtandó szabadságvesztére ítélte pénteken Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert a kolozsvári ítélőtábla. A Hotnews szerint Cherecheşt keresi a rendőrség, hogy őrizetbe vegye, ugyanis sem a városházán, sem otthon nem találták. A nevére országos elfogatóparancsot adtak ki.

„Ma, november 24-én a Máramaros Megyei Rendőrfelügyelőség rendőrei megkapták az illetékes bíróságtól az 5 éves börtönbüntetés végrehajtására vonatkozó végzést, amelyet egy 45 éves nagybányai férfi nevére adtak ki, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntettének elkövetése miatt” – jelentette ki a máramarosi rendőrfőkapitányság.

A nagybányai polgármestert első fokon is öt év börtönre ítélték kenőpénz elfogadása miatt, továbbá négy évre eltiltották közhivatal viselésétől és a választásokon való indulástól.

A bíróság ezúttal a politikus fellebbezését utasította el, és fenntartotta a kolozsvári törvényszék alapfokon hozott ítéletét, csupán a mellékbüntetés részletein módosított.

Ugyanebben az ügyben Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai és Sorinel Mihai, mint kereskedelmi cégek képviselői, vesztegetésért, Nicolae Dan Trifa pedig vesztegetésben való bűnrészességért került bíróság elé. A városvezető anyósa és apósa jelenleg vizsgálati fogságban van, megvesztegetéssel gyanúsítja őket a korrupcióellenes ügyészség.

Az anyóst egy kolozsvári bevásárlóközpontban érték tetten, amikor 50 ezer eurót adott át a kolozsvári fellebbviteli bíróság egyik bírája édesanyjának. A bíró a nagybányai polgármester ellen indított perben kellett volna kihirdesse a jogerős ítéletet. A polgármester akkor azt mondta, meglepte a hír, és nem zárta ki, hogy lejáratási szándék állt mögötte.

Évekkel ezelőtt a polgármestert a Nagybányai FCM labdarúgóklub egyik vezetőségi tagja jelentette fel, akit Cherecheș csúszópénz ellenében nevezett ki a tisztségbe 2014-ben. Ezt követően a polgármester a klub anyagi támogatását attól tette függővé, hogy a kiutalt összegből maga is részesedést kapjon. Ebben az ügyben 2016 tavaszán a törvényszék elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását. Nem sokkal ezután, a helyhatósági választáson újabb polgármesteri mandátumot nyert úgy, hogy közben vizsgálati fogságban ült.

Cherecheşt 2018-ban állította bíróság elé a DNA vesztegetés elfogadása, hamis nyilatkozattétel és szavazatvásárlás vádjával. A DNA szerint 2013 folyamán Cherecheş polgármesterként a fent említett üzletemberektől különböző pénzösszegeket kért, fogadott el és vett át a hivatala gyakorlásával összefüggésben. Ugyanakkor az ügyészek szerint a nagybányai polgármester 2013 és 2018 közötti vagyonnyilatkozatai nem felelnek meg a valóságnak. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség szerint is a polgármester 2,7 millió lejes jogosulatlan vagyonnal rendelkezik.

Az ügyben ítélkező bírói testületnek tagja volt Georgiana Rodica Farcaş Hîngan is, akit korábban Cătălin Cherecheş anyósa megpróbált megvesztegetni. A nagybányai polgármester anyósát és apósát november 9-én vették őrizetbe.

A történtekről a nagybányai polgármester azt mondta, hogy anyósa magánakciója volt a bíró megvesztegetési kísérete.

Cătălin Cherecheș azonban nemcsak korrupciós botrányaival várt ismertté a magyarok körében, hanem a nagybányai kürtőskalács magyar feliratának román zászlóval való letakarása kapcsán, amit októberben azzal tetőzött, hogy bejelentette: személyesen fogja ellenőrizni, hogy románul is kiírják a kürtőskalács nevét, mert szerinte különben a románok magyarul nem tudják elolvasni, hogy mi az. Azt is kijelentette, amennyiben kétnyelvű felirat szerepel valahol, a románnak nagyobbnak kell lennie.

A városvezető idén is a kürtőskalácsba kötött bele, az olyan, románra szintén nem fordított nemzetközi gasztrokifejezések, mint a hamburger, pizza vagy gyros, most sem nem zavarták.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!