Így menekült külföldre a korrupcióért elítélt nagybányai polgármester

2023. november 25. – 12:36

Így menekült külföldre a korrupcióért elítélt nagybányai polgármester
Cătălin Cherecheș, Nagybánya korrupcióért elítélt volt polgármestere – Fotó: Paul Ursachi / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rokona irataival lépte át a román-magyar határt Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere, akit pénteken csúszópénz elfogadásáért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság, írta a határrendészet közleménye alapján az Adevărul napilap.

A közlemény szerint Cherecheș péntek reggel 7 óra 49 perckor hagyta el Romániát a Szatmár megyei Magyarpeténél egy olyan rokona irataival, aki egy másik európai országban él. A Digi24 értesülései szerint Cherecheș Ausztriában élő unokatestvéréről van szó.

Victor Ștefan Ivașcu rendőr-főfelügyelő, a határrendészet parancsnoka szombaton sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kivizsgálást indítottak a román határőr ellen, aki Cherecheșt átengedte a határon. Ivașcu megjegyezte, hogy valóban van fizikai hasonlóság Cherecheș és a rokona között, de ez nem mentség arra, hogy a határőr nem vette észre, hogy két különböző személyről van szó.

Cătălin Cherecheș egyébként hatósági felügyelet alatt állt, és tilos lett volna elhagynia az országot.

Csütörtök éjjel, mielőtt megszületett volna a jogerős ítélet, Cherecheș a nagybányai polgármesteri hivatalból jelentkezett be a Facebookra, azt állítva, hogy ártatlan. Arra panaszkodott, hogy tíz évet elraboltak az életéből, közmegaláztatásban volt része és hazug vádakkal illették, de nem adja fel a harcot, meg fogja védeni a saját és a családja becsületét.

A pénteken korrupció miatt elítélt nagybányai polgármester ellen országos körözést adtak ki, és kérték az európai szintű elfogatóparancsot. Mint írtuk, mivel a polgármester a jogerős ítélet miatt elveszíti a mandátumát, akár még RMDSZ-es polgármestere is lehet Nagybányának.

Cherecheș anyósa és apósa jelenleg vizsgálati fogságban van, megvesztegetéssel gyanúsítja őket a korrupcióellenes ügyészség. Az anyóst egy kolozsvári bevásárlóközpontban érték tetten, amikor 50 ezer eurót adott át egy bíró édesanyjának. Ez a bíró tagja volt a nagybányai polgármester ellen indított perben ítélkező bírói testületnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!