Így menekült külföldre a korrupcióért elítélt nagybányai polgármester

2023. november 25. – 12:36

Így menekült külföldre a korrupcióért elítélt nagybányai polgármester
Cătălin Cherecheș, Nagybánya korrupcióért elítélt volt polgármestere – Fotó: Paul Ursachi / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rokona irataival lépte át a román-magyar határt Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere, akit pénteken csúszópénz elfogadásáért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság, írta a határrendészet közleménye alapján az Adevărul napilap.

A közlemény szerint Cherecheș péntek reggel 7 óra 49 perckor hagyta el Romániát a Szatmár megyei Magyarpeténél egy olyan rokona irataival, aki egy másik európai országban él. A Digi24 értesülései szerint Cherecheș Ausztriában élő unokatestvéréről van szó.

Victor Ștefan Ivașcu rendőr-főfelügyelő, a határrendészet parancsnoka szombaton sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kivizsgálást indítottak a román határőr ellen, aki Cherecheșt átengedte a határon. Ivașcu megjegyezte, hogy valóban van fizikai hasonlóság Cherecheș és a rokona között, de ez nem mentség arra, hogy a határőr nem vette észre, hogy két különböző személyről van szó.

Cătălin Cherecheș egyébként hatósági felügyelet alatt állt, és tilos lett volna elhagynia az országot.

Csütörtök éjjel, mielőtt megszületett volna a jogerős ítélet, Cherecheș a nagybányai polgármesteri hivatalból jelentkezett be a Facebookra, azt állítva, hogy ártatlan. Arra panaszkodott, hogy tíz évet elraboltak az életéből, közmegaláztatásban volt része és hazug vádakkal illették, de nem adja fel a harcot, meg fogja védeni a saját és a családja becsületét.

A pénteken korrupció miatt elítélt nagybányai polgármester ellen országos körözést adtak ki, és kérték az európai szintű elfogatóparancsot. Mint írtuk, mivel a polgármester a jogerős ítélet miatt elveszíti a mandátumát, akár még RMDSZ-es polgármestere is lehet Nagybányának.

Cherecheș anyósa és apósa jelenleg vizsgálati fogságban van, megvesztegetéssel gyanúsítja őket a korrupcióellenes ügyészség. Az anyóst egy kolozsvári bevásárlóközpontban érték tetten, amikor 50 ezer eurót adott át egy bíró édesanyjának. Ez a bíró tagja volt a nagybányai polgármester ellen indított perben ítélkező bírói testületnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!