Németországban fogták el a szökésben lévő nagybányai polgármestert

2023. november 28. – 21:37

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogták és őrizetbe vették kedden a bajor rendőrök a németországi Augsburgban Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert, akit korrupció miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Romániában – tájékoztatott a Román Rendőrség.

A G4Media információi szerint Cherecheșt az augsburgi vasútállomás területén fogták el, miközben megpróbált elmenekülni Németországból.
Belügyi források arról számoltak be, hogy nagynénje segítségével próbált egy állomásra kijutni, a 200km/órás sebességgel közlekedő autóra azonban felfigyelt a rendőrség. Egy benzinkútnál akartak megszabadulni az utótól és megpróbáltak taxiba szállni, ekkor fülelték le őket a bajor rendőrök. Chereches először dulakodni kezdett, ellenállást tanúsított az őt megbilincselni akaró rendőrökkel szemben, ennek nyomai látszanak azon a fotón, amit a román rendőrség Sindicatul Europol nevű szakszervezete közölt a Facebook-oldalán:


Valószínű, hogy Cherecheș azért ment Németországba, hogy felvegye a több részletben oda szállított pénzt, amelyet az anyja és annak nővére által ott birtokolt házakban lévő széfekben helyezett el, írja a Digi 24 hírportál. Az így Németországba kerülő összeg körülbelül 1 500 000 euró lenne. Egy bírósági vallomásában Cherecheș elismerte, hogy személyesen vitte a pénzt autóval Németországba. „Bármely személynek joga van kivinni az országból egy 10 000 euróig terjedő összeget. Ez az oka annak is, hogy az összegeket készpénzben vettük fel kisebb tételekben, ami a Németországba való utazások ütemezéséhez kapcsolódott” – idézi a portál Cherecheș beismerő vallomását.

A rendőrségi közlemény szerint a nemzetközi rendőri együttműködésnek köszönhetően, valamint a Román Rendőrség és a német, a magyar, az osztrák, illetve az olasz hatóságok közötti adat- és információcsere révén sikerült kézre keríteni a nemzetközi körözés alatt álló politikust.

Nagybánya polgármesterét vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Cherecheş aznap reggel egy rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot.

Cherecheşt 2018-ban állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség vesztegetés elfogadása, hamis nyilatkozattétel és szavazatvásárlás vádjával. Az ügyészek szerint 2013 folyamán Cherecheş különböző üzletemberektől nagyobb pénzösszegeket kért, fogadott el és vett át a hivatala gyakorlásával összefüggésben. Ugyanakkor az ügyészek szerint a nagybányai polgármester vagyonnyilatkozatai nem felelnek meg a valóságnak, több millió lejes jogosulatlan vagyonnal rendelkezik.

A szökés miatt a bíróság által kihirdetett büntetés súlyosbodhat. A nagybányai polgármester esetében is alkalmazni fogják a törvényt, amely értelmében 6 hónaptól 3 évig terjedő időtartammal növelhető azoknak a jogerősen elítélt személyeknek a börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől – jelentette be Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

Mint ismert, vasárnap menesztették a határrendészet főfelügyelőjét, Victor Ștefan Ivașcut, miután Cătălin Cherecheș rokona személyi igazolványát használva simán lelépett az országból a petei határátkelőhelyen.

Cherecheș anyósa és apósa is jelenleg vizsgálati fogságban van, megvesztegetéssel gyanúsítja őket a korrupcióellenes ügyészség. Az anyóst egy kolozsvári bevásárlóközpontban érték tetten, amikor 50 ezer eurót adott át egy bíró anyjának, az ítélethirdetés előtt néhány nappal. Ez a bíró tagja volt a nagybányai polgármester ellen indított perben ítélkező bírói testületnek.

A sajtó arról is ír, hogy Chereches felesége a mai nap folyamán Marosvásárhelyre utazott, hogy vizsgálati fogságban lévő szüleit meglátogassa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!