A helyi RMDSZ és PNL acsarkodása miatt egymásnak feszült a Maros megyei önkormányzat és prefektúra

2023. november 11. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egymásnak feszült az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által irányított prefektus, miután Ciprian Dobre, a PNL Maros megyei szervezetének elnöke és a megye prefektusa román nemzeti összefogásra hívta a román pártokat a Soós Zoltán független polgármester és RMDSZ-tag leváltása érdekében.

Bár a helyhatósági választásra még több hónapot várnunk kell, az RMDSZ és a PNL között kialakult feszültség egyre fokozódik. A történet pedig újabb fejezethez ért, és a két oldal képviselői egymást vádolják azzal, hogy politikai játszmára használják fel a közintézményeket.

Mivel ebben az esetben is úgy kezdődött a verekedés, hogy a koma visszaütött, ezért érdemes szétszálazni, hogy mi történik jelenleg Marosvásárhelyen.

  1. Soós Zoltán polgármester polgármesteri rendeletben szerette volna megvonni a PNL-s alpolgármester bizonyos hatásköreit. Mintegy jelezve ezzel a PNL számára, hogy a Soós Zoltán ellen irányuló támadásból, amibe legutóbb a DNA által indított pert is bevonták, nem kérnek, ha pedig átlépik a vörös vonalat, akkor a PNL-s alpolgármesteri tisztség is veszélybe kerülhet.
  2. Válaszul Ciprian Dobre prefektus megtámadta a szervezete ellen irányuló polgármesteri rendeletet, és egy önkormányzati döntést is elkaszált, amivel a városi tanács a taxis társaságok működését akarta szabályozni.
  3. Erre reagálva az RMDSZ azzal vádolta meg a prefektust, hogy politikai játszmára és Soós lejáratására használja meg az amúgy papíron apolitikus közintézményt. Az RMDSZ helyi szervezete bejelentette azt is, hogy panaszt tesz a kormánynál Ciprian Dobre ellen, mivel az „összetéveszti a pártszékházat a prefektúra intézményével.”
  4. Ciprian Dobre ezt persze nem hagyta annyiban, és legalább annak a látszatát szerette volna láttatni, hogy a prefektus működését nem a politikai csatározásnak rendeli alá, így a taxitársaságokkal közös gyűlésére és kritikájára hivatkozott a tanácsi határozat megtámadásakor, illetve egy videót is közzétett. A prefektus a videóhoz fűzött bejegyzésben azt fejtegeti, hogy RMDSZ olyan mélyre süllyedt, hogy „van képe azt állítani”, hogy a prefektust fenyegeti, mert törvényes hatáskörét gyakorolja.

„Az RMDSZ azzal is vádol, hogy akadályozom a helyi közigazgatás munkáját, de a polgármester és Soós klikkjének inkompetenciájáról nem mond semmit. Kedves RMDSZ-esek, biztosítalak benneteket, hogy Marosvásárhely nem a ti játékszeretek, nem csinálhatjátok azt, amit akartok. Megismétlem, amit mondtam: Soós polgármester és klikkje nem képviseli Marosvásárhelyt. És erről minden nap meggyőződünk. Biztosítom a marosvásárhelyieket, hogy prefektusként továbbra is biztosítani fogom a törvények betartását, és nem hagyom magam megfélemlíteni az RMDSZ vagy Soós klikkjének fenyegetései által” – jelentette ki a prefektus.

Folytatása következik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!