Egy évvel az önkormányzati választások előtt már forrósodik a hangulat Marosvásárhelyen

2023. október 25. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel ezelőtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei elnöke, Ciprian Dobre egy Soós Zoltán elleni koalícióra kérte fel a politikai és civil szervezeteket, illetve az akadémiai szféra képviselőit. A PNL elnöke látszólag azt szeretné, hogy a helyhatósági választásokat három évvel ezelőtt megnyerő magyar jelölttel szemben sikerüljön egy közös – vélhetően román – jelöltet állítani. Ezzel lényegében elindította a jövő évi helyhatósági választásokat megelőző helyezkedést. Megpróbáltuk megérteni, hogy mi zajlik most Marosvásárhelyen.

Az említett sajtótájékoztatóan Ciprian Dobre kifejtette, hogy szerinte Marosvásárhelynek „a 21. századdal összeegyeztethető” polgármesterre van szüksége. „Ehhez mindannyiunknak (...) a pártérdekek fölé kell helyeznünk Marosvásárhelynek, a gyermekeinknek, a fiataloknak, az időseknek és mindazoknak az érdekeit, akik még mindig ebben a városban akarnak élni anélkül, hogy belefulladnának a szemétbe” – jelentette ki. Dobre szerint párbeszéd útján lehet majd találni egy olyan közös polgármesterjelöltet, aki a jelenlegi vezetésnél jobban tudja irányítani a várost.

Felidézte, hogy a 2020-as választásokon a független Soós Zoltán ellenében 13 jelöltet indítottak a marosvásárhelyi pártok. „Remélem, tanultunk az akkori leckéből. (...) Marosvásárhelynek egységet kell felmutatnia” – mondta a politikus. A PNL Maros megyei elnöke szerint Marosvásárhely képes jobban teljesíteni, ha a jelenlegi városvezetést hozzáértő emberek váltják fel. Szerinte a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a többi politikai alakulat is rendelkezik „értékes emberekkel”, és a liberálisok pártállástól függetlenül azt a személyt fogják támogatni, akinek „sikerül egyesítenie ezeket az energiákat”.

A marosvásárhelyi viszonyokat ismerő forrásaink szerint a PNL Maros megyei elnökének átgondolatlan magánakciója volt a felhívás, amivel lényegében saját párttársát, a PNL marosvásárhelyi alpolgármesterét, Alexandru Györgyöt és városi párttársait hozta nehéz helyzetbe, akik az elmúlt három évben az RMDSZ-szel koalícióban irányították a várost.

Ciprian Dobre (középen) sajtótájékoztatót tart a párttársaival (Mara Togănel, Horațiu Suciu, Alexandru György) 2023. okt. 17-én – Fotó: Ciprian Dobre / Facebook
Ciprian Dobre (középen) sajtótájékoztatót tart a párttársaival (Mara Togănel, Horațiu Suciu, Alexandru György) 2023. okt. 17-én – Fotó: Ciprian Dobre / Facebook

Soós Zoltán minden esetre a bejelentés után azt nyilatkozta, hogy Dobre csak a saját alpolgármesterét hozta nehéz helyzetbe, hiszen egy ilyen „hadüzenet után” nem tehet mást, mint visszavonni Alexandru György alpolgármesteri jogköreit. „A saját alpolgármesterét vert fejbe leginkább” – mondta Soós, aki szerint Dobre akciójának a hátterében az lehet, hogy megijedt a marosvásárhelyi beruházások előrelépései láttán, „kezdve az utak felújításától egészen a tömegközlekedés korszerűsítésééig”. A polgármester szerint pontosan a 21. századi város kiépítésének a sikerétől ijedt meg a PNL.

Forrásaink szerint jelenleg nincs elmérgesedve a viszony a várost vezető PNL és RMDSZ között, de azért az RMDSZ Maros megyei szervezete minden esetre felszólította a PNL alpolgármesterét, hogy mondjon le a tisztségéről, hiszen a marosvásárhelyiek világossá tették, nem kérnek a nacionalizmusból, nem kérnek az etnikai konfliktusokból. Erre válaszul Alexandru György hétfőn úgy reagált a Facebookon, ameddig nem bizonyítják „az úgynevezett nacionalizmusát és azt, hogy etnikai konfliktusokat szültek a tettei”, addig nem mond le, és felszólítja az RMDSZ Maros megyei szervezetének politikusait, hogy a bizonyítékok hiányában nyilvánosan kérjenek tőle bocsánatot.

Kovács Mihály Levente a Transtelexnek úgy nyilatkozott, még mindig várják Alexandru György lemondását. Az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezetének az elnöke szerint szövegértelmezési problémái akadtak az alpolgármesternek, mert ők egy pillanatig sem állították róla, hogy nacionalista lenne, csak annyit, hogy az a párt, amelynek a színeiben mandátumot szerzett, akár a szélsőjobboldali AUR-ral is szövetkezne azért, hogy leváltsa azt az adminisztrációt, amelynek ő is tagja. „Teljesen logikátlan, hogy egyszer azt mondják, hogy a Soós-adminisztráció nem képviseli a marosvásárhelyieket, másrészt részesei ennek, (…) és ugyanazon a sajtótájékoztatón négy olyan projektet sorolnak fel, ami szerintük elindult és jó a város szempontjából” – mondta Kovács. Hangsúlyozta, ha fenntartják, hogy nem a város érdekeit szolgálja a Soós-adminsztráció, akkor hozzák meg a szükséges politikai döntést.

Alexandru György, Marosvásárhely alpolgármestere és Soós Zoltán polgármester – Fotó: Alexandru Gyorgy / Facebook
Alexandru György, Marosvásárhely alpolgármestere és Soós Zoltán polgármester – Fotó: Alexandru Gyorgy / Facebook

Volt olyan megkérdezett, aki szerint Dobre az akciójával Soós Zoltán egyik legnagyobb kritikusának számító Claudiu Maior elől szerette volna kifogni a szelet, átvenni tőle a kezdeményezést. Maiornak jelenleg nincs egy erős pártja, amely támogatná az indulását, most keres szövetségeseket magának, és az is megeshet, hogy az AUR színeiben indul el a jövő évi helyhatósági választásokon. Ha a liberálisok jönnek az ötlettel, akkor helyzeti előnybe kerülhetnek ahhoz, hogy egy nekik megfelelő – akár független – közös jelöltet javasoljanak, és a többi pártnak kellene hozzájuk alkalmazkodni.

Az minden esetre igaz, hogy a pártok nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel Dobre felhívását. A Zi de Zi helyi portál ugyanis végigkérdezte az összes politikai pártot, hogy mit szólnak a Soós ellenes koalícióhoz, az USR jelenleg határozottan elzárkózik attól, hogy együttműködjön a PNL-vel, a PSD-vel, illetve az AUR-ral, helyette a Jobboldal Erejével és a PMP-vel kötendő jobboldali pólus kialakításáról beszélt. A Jobboldal Ereje és a PMP sem mutatott egyértelmű lelkesedést az ötlet iránt, pláne, hogy a PNL még hivatalosan együtt irányítja a várost az RMDSZ-szel. A PSD Maros megyei elnöke is ezt a tényt emelte ki, Dumitrița Gliga szerint a realitásokat figyelembe véve nem tűnik komolyan vehetőnek a PNL ajánlata. A Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke, Dan Mașca sem lelkesedett az ötletért.

A korábban többet emlegetett AUR sem állt ki egyértelműen az ötlet mellett. Ugyan a párt marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Dragoş Burghelia egy csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az AUR már februárban javasolta egy közös jelölt indítását Soós Zoltán polgármester ellenében, kritizálta a PNL-t, amiért együtt kormányoz az RMDSZ-szel.

„Ha a Maros megyei PNL tisztelt képviselői valóban választási együttműködést akarnak, akkor szeretnénk megkérdezni tőlük, hogy miért tartják még mindig fenn a helyi koalíciót az RMDSZ-szel a marosvásárhelyi önkormányzatban és a Maros megyei tanácsban. Semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy holnap megszüntessék ezt az együttműködést, különösen a megyei tanácsban, ahol a román pártok vannak többségben” – nyilatkozta Burghelia. Răzvan Biro, az AUR Maros megyei elnöke szerint Ciprian Dobrének nincs meg a hitelessége és az erkölcsi felhatalmazása egy ilyen felhívás kibocsátásához. Nem véletlenül emelte ki nyilatkozatában Dobre az AUR-t és a PSD-t, és hiába hánytorgatta fel a helyi RMDSZ azt, hogy a PNL-sek szélsőségesekkel is szövetkeznének a jövő évi választásokon. A megkérdezett forrásunk szerint a helyi AUR szervezet már elég erős ahhoz a városban, hogy ne lehessen kihagyni egy esetleges koalícióból.

Ahogy a nyilatkozatából is kiderül, Dobre nem feltétlenül magának szeretné megszerezni a polgármesteri széket. Forrásaink szerint Maros megye jelenlegi prefektusa a megyei tanácselnöki címet szerezné meg ismét inkább Péter Ferenctől. Az minden esetre a Facebook posztjaiból is kitűnik, hogy szeretné jól kihasználni a tisztsége jelentette előnyöket, és valószínűleg egyetlen szalagavatást sem fog kihagyni a következő egy évben, márpedig esedékes az Aranyosgyéres és Maroskece közötti sztrádaszakasz átadása idén, amivel végre Marosvásárhelyről anélkül lehetne eljutni Kolozsvárra, és fordítva, hogy le kellene jönni az A3-as autópályáról. A helyi viszonyokat ismerő forrásaink szerint, ha a PNL jelöltet indít Marosvásárhelyen, akkor Horațiu Suciu kardiológus a legesélyesebb jelöltjük, a PNL megyei szervezetének egyik első alelnöke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!