Bár választói előtt fenntartja függetlenségének látszatát, Soós Zoltán közel 15 éve töretlenül az RMDSZ tagja

2023. május 5. – 14:42

Bár választói előtt fenntartja függetlenségének látszatát, Soós Zoltán közel 15 éve töretlenül az RMDSZ tagja
Soós Zoltán (középen) leadja szavazatát az RMDSZ kongresszusán, 2023. ápr. 27-én – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Soós Zoltán másfél évtizede töretlenül az RMDSZ-tagja, ebben az sem gátolta meg, hogy pár éve ő maga jelentette be, lemondott tagságáról. Bár sokan sejtették, hogy Marosvásárhely polgármesterét szoros szálak fűzik az RMDSZ-hez, azt senki sem feltételezte, hogy a párttagsága sosem lett valójában felfüggesztve. A szövetség múlt heti kongresszusán azonban elcsíptük a politikust, amint épp leadta szavazatát az elnökválasztáson. Kérdéseinkre válaszolva Soós tisztázta, ő mindig is RMDSZ-tag volt, és az is maradt. Kérdés, hogy a közelgő helyhatósági választásokkor az újrázni akaró polgármester ki tudja-e játszani ismét a „független” kártyát? Bízhatnak-e a választópolgárok egy olyan polgármesterben, aki egyet mond és egyebet csinál?

Április végén Temesváron az RMDSZ kongresszusa eseménytelenül, mondhatni unalmasan zajlott le, egyértelműen megmutatva, hogy a szövetségben ellenvéleményekre, versenytársakra nincs igény. Felvonultak a küldöttek, tapsoltak, szavaztak, hazamentek, és már a sajtó sem foglalkozik annak boncolgatásával, hogy miről szólt a szövetség tisztújító kongresszusa.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is ott ült az RMDSZ küldöttek között, de erről csak a helyszíni fotók tanúskodnak, mert ő inkább azt tartotta fontosnak megosztani Facebook-oldalának követővel, hogy a román háborús veteránok előtt tiszteleg. Bár ízlés dolga, hogy valaki miről oszt meg tartalmakat és miről hallgat, Soós Zoltán esetében külön figyelmet érdemel jelenléte egy párt kongresszusán, hisz a polgármester magát független önkormányzati vezetőként tünteti fel. Erre pedig minden oka meg is lenne, hisz 2016-ban nyilatkozott arról, hogy kilépett az RMDSZ-ből.

Amikor először mérettette meg magát Erdély legtöbb magyart tömörítő városának polgármester-jelöltjeként, Soós azt nyilatkozta a Székelyhonnak:

azért mondott le RMDSZ-tagságáról, mert szerinte a hitelesség egyik fontos feltétele, hogy az összmagyar független jelölt valóban független legyen.

Megkérdezték azt is tőle, hogy amennyiben megnyeri a választásokat, szándékszik-e tovább képviselni a városházán a kampányban felvállalt függetlenséget.

A polgármesterjelölt kifejtette:

a függetlenség alapfeltétele, hogy a független személy ne vállaljon tisztségeket politikai alakulatok keretében, a hitelesség egyik fontos feltétele pedig az, hogy a független jelölt ténylegesen független legyen.

„Jelen pillanatban nem vagyok RMDSZ-tag. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem támogat az RMDSZ, a néppárt vagy a polgári párt. De nem az a célom most a választások előtt, hogy elhatárolódjam a politikai alakulattól, hanem hogy minden alakulat álljon mellém, és támogasson. Független polgármestere akarok lenni Marosvásárhelynek, a munkát így szeretném tovább folytatni. Saját döntésem ez. Nem határolódom el, ugyanúgy együtt gondolkozom az RMDSZ-szel azokon a stratégiákon, amelyekkel fejleszteni lehet Marosvásárhelyt és az erdélyi magyar közösség életét” – fogalmazott Soós Zoltán.

2020-ban pedig azt mondta – és a sajtósa szerint ezt ma sem gondolja másként – hogy csak függetlenként lehet jó vezetője Marosvásárhelynek. „Független jelölt vagyok, akit más pártok és civil szervezetek is támogatnak az RMDSZ mellett. Ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen egy várost nem lehet vezetni egyetlen politikai pártból, annak támogatásával. Az utcának van jobb és bal sávja, de nincs ideológiája. Az a tény, hogy szükségünk van versenyképes közszállításra, munkahelyekre és működőképes infrastruktúrára, nem ideológia kérdése.”

Soós Zoltán tehát egyértelműen azt mondta, hogy nem tagja az RMDSZ-nek, de együttműködik vele, és az Erdélyi Magyar Szövetségben egyesülő Erdélyi Magyar Néppárttal és Magyar Polgári Párttal is.

Soós mögé ugyanis a 2015-ös előválasztás megnyerése után, 2016-ban az RMDSZ mellett, az MPP és a Néppárt is felsorakozott, így közel nyolc éve mindössze 1700 szavazattal maradt alul Dorin Florea polgármesterrel szemben az önkormányzati választásokon. A következő választás alkalmával pedig, saját függetlenségét ismét hangsúlyozva sikerült behúznia a választásokat, és azóta is előszeretettel hangoztatja függetlenségét.

A gond csak az, hogy Soós Zoltán jól hangzó kijelentéseivel ellentétben, valójában sosem volt független, már olyan értelemben, hogy nem tagja egy pártnak sem: „független” polgármester-jelöltségétől kezdve megválasztásáig, majd az elmúlt három év polgármesterség alatt is mindvégig RMDSZ-tag volt.

Az RMDSZ kongresszusán a Transtelex két tudósítója, Babos Krisztina és Tóth Helga szúrták ki, hogy Soós Zoltán nem csak jelen van a párt egyik legfontosabb eseményén, de szavazatát is bedobta az urnába, amikor az egyetlen induló jelöltre, Kelemen Hunorra kellett szavazni. (Kelemen kihívó nélkül indult el a választáson, meg is kérdeztük az RMDSZ-küldötteket, mi erre a magyarázat.)

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere március 15-én – Fotó: Maris Cristian Daniel / Soós Zoltán Facebook-oldala
Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere március 15-én – Fotó: Maris Cristian Daniel / Soós Zoltán Facebook-oldala

Felmerült a kérdés bennünk, hogy Soós mióta lett ismét aktív tagja az RMDSZ-nek, hisz logikus módon kizárólag csak RMDSZ-tagok választhatják meg az RMDSZ elnökét.

Soós RMDSZ tagsága azért fontos kérdés, mert a választópolgárok bizalmának megszerzése érdekében tett ígéret betartásáról van szó. Kérdéseinket nem tudtuk személyesen neki föltenni, csak sajtósán keresztül kommunikálhattunk Marosvásárhely polgármesterével. RMDSZ-tagságára vonatkozó kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy

közel 15 éve az RMDSZ-tagja, és „ebből soha nem csinált titkot”.

Ezt demonstrálandó, Borsos Csaba szóvivő felhívta a figyelmünket, hogy Soós már polgármester volt, amikor RMDSZ-küldöttként részt vett a 2021-es kongresszuson Marosvásárhelyen, sőt annak plenáris ülésén fel is szólalt. Idén ismét Maros megyei küldött volt, hiszen az SZKT-nak évek óta tagja.

„Mindegyik itt említett esemény meglehetősen nyilvános volt – igazából az lep meg, hogy eddig nem tűnt fel Önnek” – szúrta oda a szóvivő arra a felvetésre reagálva, hogy Soós tagsága nem egyértelmű a nyilvánosság előtt, és az RMDSZ honlapján és más felületein sem kommunikál róla.

Miután elküldtük az RMDSZ-ből való kilépésről szóló 2016-os sajtónyilatkozatok linkjeit a polgármester szóvivőjének, pár órás várakozás után írásban azt a választ kaptuk, hogy

2016 májusában valóban volt egy ilyen szándék, de a június eleji választások után a kérését már nem iktatták. Így Soós Zoltán RMDSZ tag volt és maradt.

Tehát, Soós blöffölt a 2016-os választások előtt, mert még nem lépett ki a szövetségből, majd a választás után meg nem történtnek tekintette kijelentését, viszont 2020-ban ismét úgy tett, mintha független volna.

A közelgő választásokra való tekintettel ez a magatartás jelzés értékű, hisz a polgármester szavahihetőségét kérdőjelezi meg. És hát nem mindegy, hogy Erdély legtöbb magyarját tömörítő városa vezetőjének kimondott szavainak lehet-e hinni. Soós megválasztása ugyanis történelmi fordulatot hozott Marosvásárhely életében, Dorin Florea regnálása után visszaadta a reményt sok városlakónak, hogy lehet kiegyensúlyozott, etnikai feszültségektől mentes önkormányzata a városnak. A 2024-es helyhatósági választáson azonban ezt az értékes „független” státust már nem lehet fenntartani ilyen körülmények között, mi több, ezzel együtt odavész a politikus szavahihetősége is.

Az ügy azonban nem csak morális kérdés, jogászokat kérdeztünk arról, hogy Soós Zoltán RMDSZ-tagként lehet-e független polgármester-jelölt, ahogy annak idején fel volt tüntetve a plakátokon, szórólapokon és végül a szavazólapokon, amelyre rányomták a pecsétet a választópolgárok. Sérti-e a hatályos jogszabályokat ez? – kérdeztük a választási törvényeket ismerő jogászoktól.

Mint megtudtuk, a tagság és függetlenség összeférhetetlen egymással, Soós Zoltánnak pedig polgármester-jelöltként nyilatkozatot kellett kitöltenie arról, hogy tagja-e egy pártnak vagy sem. Amennyiben nyilatkozata nem felel meg a valóságnak, akkor ez büntetőjogi kategóriába tartozik, mert hamis nyilatkozatnak számít.

Az Állandó választási Hatóság által kiadott és a hivatalos közlönyben is publikált eljárás szerint a 2020-as választásokon Soósnak ennek a dokumentumnak a 4-5. oldalán található táblázatban azt kellett bejelölnie, hogy nem párttag. Ugyanakkor egy párt tagjainak kiléte érzékeny adatnak számít, ezt a pártok nem szokták kiadni, ezért sok esetben a választóknak a jelöltek nyilatkozatára kell hagyatkozniuk, és bízniuk kell abban, hogy az igazat mondják.

Ugyanakkor további érdekes kérdések vetődtek fel Soós Zoltán párttagságának / függetlenségének vizsgálatakor. Mert ha a polgármester-jelölt esetében elegendőnek bizonyul egy saját felelősségre tett nyilatkozat, amely mindaddig érvényesnek tekintendő, amíg az ellenkezője bizonyítást nem nyer, az RMDSZ színeiben parlamentbe jutó képviselők esetében már száz százalékosan RMDSZ-tagsággal kell rendelkezni ahhoz, hogy beülhessenek a frakcióba. Párttagságuk elvesztésével pedig független képviselők lehetnek, mint az Apjok Norbert képviselővel is történt. Mivel Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József pártvezérek is az RMDSZ színében jutottak be és az RMDSZ parlamenti frakciójának tagjai, az általunk megkérdezett jogász szerint, ők is az RMDSZ-tagok kell, hogy legyenek (miközben ők az Erdélyi Magyar Szövetség és Magyar Polgári Erő nevű pártok vezetői). A törvény nem engedélyezi hogy valaki egyszerre két pártnak legyen tagja, az új pártba iratkozásával, a törvény értelmében veszti automatikusan a régi párt tagságát.

Summa summarum: Soós Zoltán nem független, hanem RMDSZ-tag, Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József pedig – a hatályos jogszabályok értelmében – nem lehetnek parlamenti képviselők RMDSZ-tagság nélkül, vagy pártelnökök RMDSZ-tagsággal. Vagy a „pragmatikus transzilvanizmus” azt jelenti, hogy nem kötelező érvényű ezeknek a törvényes kereteknek a betartása?

Frissítés: Kulcsár-Terza József a Transtelexnek igazolta, hogy ő és Zakariás Zoltán képviselő is beléptek az RMDSZ-be, amikor az RMDSZ képviselő-jelöltjeinek bejutó helyeire felkerültek. Bár Kulcsár-Terza próbált kibújni a válaszadás alól, hogy nem tudja, azóta tagja-e a pártnak, mert nem fizet tagdíjat, érdeklődésünkre tisztázta: bár nem tartják magukat RMDSZ-esnek, RMDSZ-tagságukról nem mondtak le, mert az RMDSZ besorolása lehetővé teszi, hogy egyszerre legyenek a szövetség és egy másik politikai párt tagjai is. „Akkor lenne probléma, ha az RMDSZ párt lenne, mert akkor nem tudtunk volna indulni a listáján, csak ha lemondunk a párttagságunkról” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!