A Sapientia és a Partiumi Keresztény Egyetem mossák kezeiket, ők csak a helyszínt biztosítják Nógrádi és Drábik előadásának

2023. október 11. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Nógrádi György és Drábik János is előadást tart a magyar állam által fenntartott egyetemeken. Nógrádi és az Ultrahang csütörtökön érkezik Kolozsvárra, de már szerdán megáll a csapat Tasnádon, és ott is kipipálnak egy közönségtalálkozót a helyi Caritas nagytermében. Pénteken pedig már Nagyváradon lép fel a „biztonságpolitikai szakértő” a Partiumi Keresztény Egyetemen és ha már itt van, akkor Nagyszalontát sem hagyja ki a listáról. Drábik csak röviden ugrik át a határon, Nagyváradon lép fel szombaton. A megmondóemberek fellépése mögött azonban bizonyos alapítványok húzódnak meg, amelyek leszervezik ezeket az eseményeket, termeket bérelnek, közönséget toboroznak, Facebookon hirdetik és reklámozzák az előadásokat. Csak a felszínt kapartuk meg, és számos érdekes részlet derült ki.

Ismét Erdélybe látogat Nógrádi György, akinek ügynök múltját és jelenét nemrégiben vetette fel Ungváry Krisztián történész. A magát biztonsági szakembernek beállító „tanár urat” a Sapientia EMTE kolozsvári karán ingyen láthatja a közönség, a nagyváradi fellépés azonban már pénzbe kerül, itt a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében lép fel a showman, Nagyszalontán pedig a Zilahy Lajos Művelődési otthonban produkálja magát, mindkét helyen 30 lejbe kerül a belépő. Nagyváradon október 17-én a mi hazánkos Drábik János előadása is megtekinthető lesz a PKE amfiteátrumában. Drábik fejenként 25 lejébe fog kerülni közönségének.

Az előadásoknak helyszínt biztosító tudományos intézményeket arról kérdeztük, hogy különösen Ungváry Krisztián leleplező videója után, mennyire tudnak azonosulni Nógrádi György előadásának tartalmával, illetve mennyire összeegyeztethető számukra, hogy hallgatóik előtt olyan előadókat legitimálnak, akiknek előadásai köztudottan álhíreket és konteókat is tartalmaznak.

Kérdéseinkre a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, Pálfi József, valamint a Sapientia EMTE sajtóirodája írásban válaszolt, több nap eltelte után azonban mindkét egyetem képviseletéről elmondható, hogy visszafogottan fogalmaztak, részletekbe nem bocsátkoztak. Mondhatni szemérmetesen kezelik saját érintettségüket az oroszpárti propagandát hangoztató Nógrádi és a nyomokban antiszemita retorikát folytató Drábik előadásaival kapcsolatban.

A kolozsvári Nógrádi-fellépés hátterében a Mathias Rex Egyesület állna?

A Sapientia EMTE sajtóirodája azt írta, intézményük Kolozsvári Kara – ahogyan azt sok más hasonló esetben is teszi – külső jogi személynek adta bérbe épületének Hunyadi Mátyás dísztermét „az Önök által említett rendezvény céljára. A terem bérlője a Mathias Rex Egyesület, a szerződés tartalmi elemeiről, így például a bérleti díj összegéről nincsen felhatalmazásunk nyilatkozni. Tekintettel, hogy a rendezvény kapcsán a bérbeadóin kívül semmiféle minőségünk nincs, az előadás szervezésének, illetve tartalmi elemeinek egyéb vonatkozásairól nincs és nem is lehet álláspontunk” – jelentette ki Nógrádi előadása kapcsán a Sapientia EMTE. Az intézmény válasza nem tért ki arra, hogyan értékeli, milyen fényt vet az egyetemre, hogy olyan előadó bérelheti termét, mint Nógrádi György, akinek egy korábbi erdélyi turnéját a Transtelex részletesen ismertette.

Az egyetem álláspontja, mely szerint nem kell kapcsolatot keresni közöttük és az előadó között annál inkább érdekes, mivel az elmúlt években több alkalommal, 2014-ben és 2015-ben is a Sapientia volt az amely meghívta Nógrádit Kolozsvárra, aki már akkor is az ukrán-orosz konfliktusról értekezett, és „rendhagyó történelemórát” tartott az érdeklődőknek.

A Sapientia válaszában ugyanakkor egy érdekes információ volt, éspedig az, hogy a termet az esemény megrendezésére a Mathias Rex Egyesület bérli. A kolozsvári székelyű szervezet szorosan együttműködik a Kolozs megyei RMDSZ-szel. Hagyományosan évente megrendezi a Mátyás király napi rajzpályázatot gyerekek számára, de a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával is több eseményt szervez, és akcióinak támogatója legtöbb esetben a Kolozs megyei RMDSZ. Az egyesület egyébként a kolozsvári Sólyom utca 24 szám alá van bejegyezve, ahol az RMDSZ Iskola alapítványa is székel, illetve, ahol a párt online portálja, a Maszol is működik. Az egyesület Facebook oldalán található emailcímre elküldtük kérdéseinket, hogy kiderítsük, milyen minőségben bérelték a Sapientia termét a Nógrádi-eseményre.

Nagyváradon egymást érik az előadások, Nógrádi után rögtön érkezik Drábik

Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora kérdéseinkre reagálva emlékeztetett, a Transtelex által említett rendezvények szervezője nem a PKE, hanem a Szent László Kulturális Műhely Alapítvány.

„Az Egyetemnek és a szóban forgó Alapítványnak semmi köze sincs egymáshoz. Mivel nincs közük egymáshoz, ezért tisztelettel kérem, hogy ami a rendezvény témáját, tartalmát, a meghívott előadók személyét illeti, illetve bármely érdemi kérdés kapcsán a szervezőt, a házigazdát szíveskedjen kérdezni. A Partiumi Keresztény Egyetem törvényes keretek között kötött bérleti szerződés formájában biztosított helyszínt az említett civil szervezetnek” – jelentette ki a rektor, nem említve, hogyan egyeztethető össze Nógrádi és Drábik előadásának tartalma a tudományos egyetem munkásságával, illetve mit gondolnak arról, hogy ezáltal hallgatóik számára hitelesítik a két előadót.

Nógrádi György az Ultrahang állandó szakértőjeként van számon tartva, így nem meglepő, hogy a konzervatív YouTube-csatornának gyakori vendége. A műsorban rendszeresen elemzi az orosz-ukrán háborút, az oroszbarát narratíváknak viszont előfordul, hogy tárgyi tévedésekkel ad nyomatékot, nyilatkozatait ezért érdemes helyén kezelni. A biztonságpolitikai szakértőként bemutatkozó Nógrádi előadásaiban rendszeresen vissza-vissza térő motívum, hogy szerinte nem az ukránok, hanem Amerika és Oroszország vívja ezt a háborút. Nógrádi annak ellenére, hogy elismeri, hogy az oroszok indították a háborút, a kialakult helyzetért az ukránok felelősségét is többször hangoztatta, és az országukat védő ukrajnaiakba is többször belerúgott már.

Ami a másik fellépőt, a csak Nagyváradon meghallgatható Drábik Jánost illeti, ő világmagyarázó fejtegetéseiben rendszeresen abból indul ki, hogy a világot egy retrográd szabadkőműves-zsidó-bilderbergi hatalom uralja, és szinte minden, ami az elmúlt kétszáz évben történt, ennek az ármánykodására vezethető vissza, különösen a magyarokat ért tragédiák.

Úgy véli, az összes 1848-as európai forradalom szabadkőműves hatalomátvételi kísérlet volt, csak épp a magyar nem. A magyar szabadságharcot a zsidó Rothschild bankárok érdekében és parancsára verték le az osztrákok. A Kossuth-bankók fedezetét egy bizonyos Wodianer nevű zsidó ellopta, és odaadta a szintén zsidó Rothschildnak, aki zsebre vágta. Petőfi nem halt meg Fehéregyházán, hanem Barguzinba került, ahol magyar verseket írt, de az Akadémia ezt titkolja. Drábik valótlanságait a Rothschildok által leveretett magyar szabadságharcról több ünnepi szónok is elismételte már, például Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános, pápai káplán, sőt a történelemhamisító bankárfóbiák már évekkel ezelőtt Kövér László házelnöki szónoklatában köszöntek vissza.

Mindkét nagyváradi esemény egy ismeretlen alapítványhoz köthető

A szervező Szent László Kulturális Műhely Alapítványról próbáltunk többet megtudni, azonban hivatalos honlapot nem találtunk, mindössze egy Facebook-oldalt és egy YouTube-csatornát. Mindkettőn egy-egy bemutatkozó szöveg olvasható, a civil szervezet céljaként az erdélyi magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok erősítése.

„A Szent László Kulturális Műhely Alapítvány elsődleges célja összekötni a Romániában élő magyar társadalmat Magyarországgal, mind a kulturális, az egyetemi (tanulmányok) és az ifjúsági életben, mind pedig a munka világában. A másodlagos célja a helyi közösségek számára egy olyan – intézményesített – képviselet létrehozása, amely érdekeiket képviseli életük több pontján, szakaszán. Továbbá:

• a romániai magyar fiatalság érdekképviselete hazai és nemzetközi szinten;

• magyar fiatalság kultúrájának ápolása és nemzeti önazonosságának erősítése;

• fiatalok kulturális és polgári életbe való beilleszkedésének támogatása, elősegítve ezáltal a kulturális és más kapcsolatok erősödését a magyar fiatalok és más nemzetiségű fiatalok között;

• a magyar és más nemzetiségű ifjúsági és civil szervezetek közötti együttműködés erősítése.”

Az alapítvány Facebook-oldalának mindössze 400 követője van, és az első bejegyzés 2023. május 29-i. Többnyire saját eseményeit reklámozza a szervezet, akik között MCC-s oktatókat fedeztünk fel, de már elhívták Raffay Ernőt is Nagyváradra, és mint kiderült decemberben Böjte Csaba lesz az alapítvány díszvendége. Az oldalon rendre feltűnnek az obligát kormánypárti propagandisták fotói Bayer Zsolttól Tucker Carlsonig.

A You Tube csatornán sincs túl sok látnivaló, mindössze négy videót töltöttek fel az oldal kezelői, ezek közül az egyik szintén egy „biztonságpolitikai szakértővel” folytatott beszélgetés, ezúttal Robert C. Castelről van szó, de Borbély Zsolt Attilával is készített interjút a videók állandó moderátora, aki Czégényi Raymond néven mutatkozik be, és úgy tűnik, hogy ő a nagyváradi események házigazdája. Az alapítvány székhelyeként egyébként egy magyarországi lakcímet jelölnek meg a Facebook-oldalon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!