Crevediai robbanás: tagadja a rendőrség, hogy tudott volna a töltőállomás bezárása utáni működéséről

2023. augusztus 28. – 15:16

Crevediai robbanás: tagadja a rendőrség, hogy tudott volna a töltőállomás bezárása utáni működéséről
A crevediai töltőállomás a robbanás után, 2023. aug. 27-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Cáfolta a Dâmboviţa megyei rendőr-főkapitányság azokat az információkat, amelyek szerint tudomása volt az egykori crevediai LPG-állomást üzemeltető cégnek a telephely bezárása utáni gazdasági tevékenységéről.

A rendőrség hétfői közleménye szerint, amelyet az Agerpres idéz, az LPG-állomás tűzvédelmi engedélyének 2020-ban történt visszavonása és a telephely bezárása óta egyetlen bejelentés sem érkezett az ott zajló tevékenységekről, sem helybéliek, sem intézmények részéről.

Azt is tagadta a megyei rendőr-főkapitányság, hogy többször is megkülönböztető jelzés nélküli rendőrautók állomásoztak az LPG-állomás szomszédságában, ezért a rendőrségnek tudnia kellett az ott zajló tevékenységről. Mint írták, 2022-től kizárólag megkülönböztető jelzéssel ellátott járművekből mérték az autók sebességét, így annál az ingatlannál sem állomásozhatott jelzés nélküli rendőrautó.

A rendőrség bejelentését a sajtó szkeptikusan fogadta. Crevedia egy körülbelül 7000 lakosú község. Egy ilyen kis községben mindenki tudja, hogy mit csinál a másik.
Az ISU hivatalosan közleménye után, hogy az ellenőrzéseket követő panaszok nyomán már 2020-ban visszavonta az említett PB-gázállomás működési engedélyét a rendőrség hatáskörébe esett volna annak az ellenőrzése, hogy be is tartják-e az elrendelt bezárást.

Amint írja Emilia Sercan, a PressOne újságírója, a bezárás ellenére tartálykocsik mentek ki és be onnan. És ez a tevékenység az A1-es főúton zajlott. Így sokkal kézenfekvőbb az a feltételezés, hogy a rendőrség tudott, de szemet hunyt az illegális tevékenység fölött, mert a töltőállomás egy PSD-s politikus fiának a tulajdonában volt.

Alex Florenta főügyész szerint 2020 őszétől a cég csak tartálykocsik parkolóhelyeként működött volna, de a tartálykocsikból áttöltések rendszeresen történtek, bár már nem volt erre semmiféle engedélyük. Hét állami intézmény tudhatott ezekről a szabálytalanságokról, számol be a sajtó, és fel is sorolják, hogy melyek lehetnek azok a hivatalok, amelyeknek egész biztosan nem kerülhette el a figyelmét ennek a cégnek a működése:

1. A Dâmbovițai Bíróság Kereskedelmi Nyilvántartó Irodája

2. Dâmbovița Megyei Építési Felügyelőség

3. Dâmbovița megye prefektusi hivatala

4. Dâmbovița Megyei Tanácsa

5. Crevediai városháza

6. Dâmbovița megyei Környezetvédelmi Ügynökség

7. Dâmbovița megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A helyiek azt állítják, hogy a rendőrség radarozó autója az illegális LPG-állomás kapujában állt. „A radar ott volt. Rendszám nélküli autójuk volt. Ez volt a kedvenc helyük. Egy fehér Logan sötétített ablakokkal” – mondta egy helyi lakos a PressOne portálnak.

Bogdan Despescu, a Belügyminisztérium államtitkára vasárnap a Digi24 tévécsatorna műsorában elmondta, hogy elemzést kért a crevediai cég tevékenységével kapcsolatban.

„Az első adatokat az ügyész rendelkezésére bocsátották, és a bizonyítékok részét képezik” – mondta Despescu. Az államtitkár többet nem árult el, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn bejelentette, hogy hivatalból két büntetőeljárást indított a crevediai LPG-állomásnál történt robbanások ügyében.

A vádhatóság közleménye szerint a létesítmény engedélyeztetésével kapcsolatban merült a hivatali visszaélés gyanúja. Ez a bűncselekményt egyes megvesztegetett köztisztviselők követhették el.

A DNA hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárás nem konkrét személyek ellen indult, egyelőre csak a gyanú megalapozottságát vizsgálják.

Két ember meghalt, 58 pedig súlyosan megsérült, miután szombat este két robbanás történt a Dâmbovița megyei Crevedia autógáz-töltőállomásán. Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy a cég 2020-tól már nem rendelkezik engedéllyel. Az áldozatok között összesen 39 tűzoltó van, a sérültek közül tíznek súlyos az állapota. A község háromezer lakosát evakuálták a gázrobbanás 800 méteres körzetéből. a legsúlyosabb sebesülteket külföldi kórházakba szállították.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!