Crevedia: sokak szerint a Colectiv tragédiájához hasonló helyzetet idézett elő a gázrobbanás

2023. augusztus 28. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 8 évvel a Colectiv klubban történt tűzvész után Romániát ismét felkészületlenül érte egy nagyszabású tűzeset, több tucatnyi sérült szenvedett súlyos égési sérüléseket. A számok azt mutatják, hogy a legsúlyosabb égési sérültekkel járó epizódról beszélünk, amely a Colectiv óta történt az országban. A hatóságok ez alatt a 8 év alatt nem voltak képesek egyetlen égési sérülteket ellátó központot sem építeni. Az országban mindössze 24 kórházi ágy van a közepes égési sérültek kezelésére, a súlyos égési sérült betegek külföldre történő szállítása továbbra is az egyetlen járható út marad a válságos állapotban lévő emberek megmentésére.

Két ember meghalt, 58 pedig súlyosan megsérült, miután szombat este két robbanás történt a Dâmbovița megyei Crevedia autógáz-töltőállomásán. Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy a cég 2020-tól már nem rendelkezik engedéllyel. Az áldozatok között összesen 39 tűzoltó van, a sérültek közül tíznek súlyos az állapota. A község háromezer lakosát evakuálták a gázrobbanás 800 méteres körzetéből.

A Crevediában történt pusztító robbanások nyomán szabálytalanságok egész sora tárult fel. A caracali PSD-s polgármester fiának tulajdonában lévő autógáz-töltőállomást csak papíron zárták be. A hatóságok orra előtt olyan műveletek folytak, amelyek bármikor tragédiába torkollhattak volna. És szombat este megtörtént az elkerülhetetlen. A sebesültek többsége a belügyminisztérium alkalmazottai: 39 tűzoltó, 2 rendőr és 2 csendőr. Románia megkezdte a betegek külföldre szállítását a polgári védelmi mechanizmuson keresztül. Az ügyészség átvette a nyomozást, Raed Arafat pedig azt mondta, hogy a válságstáb addig dolgozik, amíg szükséges.

Hétfő reggelig 12, a crevedjai robbanások következtében súlyos égési sérüléseket szenvedett beteget szállítottak külföldi kórházakba. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elmondta, hogy összesen 12 sérültet kezelnek külföldi kórházakban. Arra a kérdésre, hogy mennyivel több ágy áll most rendelkezésre a súlyos égési sérültek kezelésére, mint a nyolc évvel ezelőtti Colectiv-tragédia idején, Rafila azt mondta, hogy az ágyak száma sosem elég, ha katasztrófa történik.

„Soha nincs elég ágy, amikor katasztrófa történik. Az biztos, hogy az áldozatok számát vagy a súlyos sérültek számát tekintve még soha nem volt olyan mértékű katasztrófa, mint a Colectiv. A célunk az, hogy a következő két évben elérjük a súlyos égési sérültek számára fenntartott körülbelül 50 ágyat, és ezt nem csak célul tűztük ki, hanem meg is tesszük” – mondta Rafila.

Az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy jelenleg országszerte 30 ágy van a súlyos égési sérültek számára, de a rendszer most jobb, mint a kollektív idején volt. „Láthatták, hogy nagyon gyorsan haladunk, hogy az emberek tudják, mit kell tenni” – hangsúlyozta Rafila.

Rafila kitért arra is, hogy – amint kiderült – a töltőállomás tulajdonosa egy PSD-s politikus, a caracali polgármester fia. A miniszter szerint Caracal polgármesterét nem szabad „politikailag összekapcsolni” a fiát érintő tragédiával. „Az, hogy továbbra is megválasztott polgármester, egy dolog, az, hogy a PSD tagja volt, egy másik. Nem hiszem, hogy azokat, akik antikommunista cselekedeteket vagy bűncselekményeket követnek el, feltétlenül a párthoz kellene kötni, a fiáról van szó, ez nem tűnik számomra olyan ügynek, amelyet politikailag kellene összekapcsolni. Ha valaki bűnöző, azt meg kell büntetni, ha valaki bűncselekményt követ el, annak következményei vannak a pártban” – mondta Rafila. A polgármester egyébként vasárnap este bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát.

Ami azt a veszélyt illeti, hogy a robbanás után több mint egy nappal a környéken élők még mindig rosszul érzik magukat, a miniszter szerint nincs mitől tartaniuk. „Amennyire tudom, a mérgező anyagok koncentrációja alacsony, jelenleg nincsenek problémák. A környéken élő betegeket meg kell figyelni, hogy kiderüljön, vannak-e olyanok, akik mérgezést szenvedtek. Van ilyen megfigyelés” – mondta Rafila.

Ami a sérültek családjait illeti, a tárcavezető elmondta, hogy a betegek számára kísérőt biztosítanak a családtagok közül, aki elkíséri őket arra a helyre, ahová átszállítják őket. A kísérők a román államtól anyagi támogatást kapnak a szállás és az utazás költségeire.

A Crevediában felrobbant egykori PB-gázállomásnak csaknem három éve nincs környezetvédelmi engedélye – erősítette meg vasárnap este az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM), miután a sajtóban már jóval korábban megjelentek az erre vonatkozó hírek.

Az állomást működtető vállalat 2020. október 14-én hivatalos átiratban értesítette az ANPM-et, hogy beszüntette a crevediai telephelyen való működést.

A hivatal közölte, hogy a Flagas SRL 2016. május 3-án kapta meg a Crevedia telephelyen található autogáz üzemanyagtöltő állomás üzemeltetésére vonatkozó környezetvédelmi engedélyt, amely 2021. május 3-án lejárt. A dokumentum szerint a vállalat csak egy 5000 literes tartályra és egy PB-gázkútra kapott engedélyt a hatóságtól.

Ugyanakkor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódik a crevediai robbantások ügyében – közölték az ügyészség forrásai az Agerpres hírügynökséggel.

A DNA szerint az LPG-állomás ellenőrzésével megbízott hatósági tisztviselők korrupciós bűncselekményeket követhettek el. Az ügyészek még vizsgálják a gyanú megalapozottságát.

Alex Florenţa főügyész korábban bejelentette, hogy a főügyészség vizsgálja a szombat éjjel felrobbant crevediai LPG-állomást üzemeltető cég munkáját és a hatóságok által a létesítmény 2020-as bezárása után végzett ellenőrzéseket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!