Több robbanás is volt szombat este egy autógáz-töltőállomásnál Dâmboviţa megyében

2023. augusztus 26. – 22:03

Több robbanás is volt szombat este egy autógáz-töltőállomásnál Dâmboviţa megyében
Tűzoltók bevetésen az első robbanás után – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több robbanás is történt szombat este egy autógáz-töltőállomásnál a Dâmboviţa megyei Crevedia településen, Bukaresttől nagyjából 30 kilométerre északnyugatra.

Az első robbanás kora este, 19 óra után történt. A Libertatea szemtanúk beszámolója alapján azt írja, hogy a második robbanás valamivel később, 21 óra körül következett be. Az első detonációt tűz is követte. Az éjszaka folyamán a Dâmboviţa megyei katasztrófavédelem munkatársa, Bogdan Popescu már azt nyilatkozta, összesen három robbanás történt, amelyek közül a második volt a legerősebb, abban sérültek meg a legtöbben. A katasztrófavédelem hajnali 3 óra körül közölte, hogy lokalizálták a tüzet és dolgoznak a tűzfészkek eloltásán.

Az első robbanás után az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan azt közölte, hogy 7 személy szenvedett égési sérüléseket a robbanás következtében, egy ember pedig meghalt miatta. Sajtóinformációk szerint viszont több sérültje is lehet a detonációnak.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is azt nyilatkozta a Digi24 televíziónak, nyolcan sérültek meg a detonációban, hatnak közülük különféle súlyosságú égési sérüléseik vannak. Egyiküket az égési sérülteket kezelő bukaresti kórházba vitték, a többieket a szintén fővárosi Bagdasar-Arseni és a Floreasca kórházban látják el. Két másik személy pánikrohamot kapott, őket a târgoviştéi sürgősségi osztályra vitték.

Ha az áldozatok száma meghaladja a hazai kórházak befogadóképességét, a sérültek egy részét külföldi kórházakba szállíthatják – tette hozzá Rafila. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint jelenleg két tartály és egy lakóház is lángokban áll.

Az EuroNews kamerái rögzítették is a második robbanást.

A második detonációban a G4Media első információ szerint öt mentésben részt vevő tűzoltó sérülhetett meg. Később a hatóságok hivatalosan 26 tűzoltó sérülését erősítették meg, közülük egyet intubálni kellett. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a későbbiekben ez a szám még nőhet. Raed Arafat úgy fogalmazott, „még lehet kettő-három”, várják a jelentéseket a kórházaktól. A DSU vezetője szerint eltűnt személyekről egyelőre nem tudnak, de miután sikerül eloltani a lángokat, felkutatják a területet.

A katasztrófavédelem az első robbanás után a detonáció 300 méteres körzetében az emberek evakuálását rendelte el. A második robbanás után, egy újabb detonációtól tartva a hatóságok 700 méteres körzetben rendelték a környéken élőket kilakoltatását. A katasztrófavédelem tűzoltó robotokat is bevetett, így akarják elkerülni, hogy még több tűzoltó megsérüljön.

A hatóságok vasárnap reggeli közélése szerint a robbanások következtében egy ember meghalt, 57-en pedig megsérültek.

A hatóságok életbe léptették a vörös jelzésű beavatkozási tervet. Öt tűzoltóautót és tíz mentőautót vezényeltek ki a helyszínre, de Ilfov és Prahova megyéből is érkeznek tűzoltó és mentős egységek. A nagy füstkibocsátás miatt RO-Alert üzenetben figyelmeztették a lakosságot.

A rendőrség lezárta a forgalmat az 1A jelzésű országúton.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!