Több robbanás is volt szombat este egy autógáz-töltőállomásnál Dâmboviţa megyében

2023. augusztus 26. – 22:03

Több robbanás is volt szombat este egy autógáz-töltőállomásnál Dâmboviţa megyében
Tűzoltók bevetésen az első robbanás után – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több robbanás is történt szombat este egy autógáz-töltőállomásnál a Dâmboviţa megyei Crevedia településen, Bukaresttől nagyjából 30 kilométerre északnyugatra.

Az első robbanás kora este, 19 óra után történt. A Libertatea szemtanúk beszámolója alapján azt írja, hogy a második robbanás valamivel később, 21 óra körül következett be. Az első detonációt tűz is követte. Az éjszaka folyamán a Dâmboviţa megyei katasztrófavédelem munkatársa, Bogdan Popescu már azt nyilatkozta, összesen három robbanás történt, amelyek közül a második volt a legerősebb, abban sérültek meg a legtöbben. A katasztrófavédelem hajnali 3 óra körül közölte, hogy lokalizálták a tüzet és dolgoznak a tűzfészkek eloltásán.

Az első robbanás után az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan azt közölte, hogy 7 személy szenvedett égési sérüléseket a robbanás következtében, egy ember pedig meghalt miatta. Sajtóinformációk szerint viszont több sérültje is lehet a detonációnak.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is azt nyilatkozta a Digi24 televíziónak, nyolcan sérültek meg a detonációban, hatnak közülük különféle súlyosságú égési sérüléseik vannak. Egyiküket az égési sérülteket kezelő bukaresti kórházba vitték, a többieket a szintén fővárosi Bagdasar-Arseni és a Floreasca kórházban látják el. Két másik személy pánikrohamot kapott, őket a târgoviştéi sürgősségi osztályra vitték.

Ha az áldozatok száma meghaladja a hazai kórházak befogadóképességét, a sérültek egy részét külföldi kórházakba szállíthatják – tette hozzá Rafila. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint jelenleg két tartály és egy lakóház is lángokban áll.

Az EuroNews kamerái rögzítették is a második robbanást.

A második detonációban a G4Media első információ szerint öt mentésben részt vevő tűzoltó sérülhetett meg. Később a hatóságok hivatalosan 26 tűzoltó sérülését erősítették meg, közülük egyet intubálni kellett. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a későbbiekben ez a szám még nőhet. Raed Arafat úgy fogalmazott, „még lehet kettő-három”, várják a jelentéseket a kórházaktól. A DSU vezetője szerint eltűnt személyekről egyelőre nem tudnak, de miután sikerül eloltani a lángokat, felkutatják a területet.

A katasztrófavédelem az első robbanás után a detonáció 300 méteres körzetében az emberek evakuálását rendelte el. A második robbanás után, egy újabb detonációtól tartva a hatóságok 700 méteres körzetben rendelték a környéken élőket kilakoltatását. A katasztrófavédelem tűzoltó robotokat is bevetett, így akarják elkerülni, hogy még több tűzoltó megsérüljön.

A hatóságok vasárnap reggeli közélése szerint a robbanások következtében egy ember meghalt, 57-en pedig megsérültek.

A hatóságok életbe léptették a vörös jelzésű beavatkozási tervet. Öt tűzoltóautót és tíz mentőautót vezényeltek ki a helyszínre, de Ilfov és Prahova megyéből is érkeznek tűzoltó és mentős egységek. A nagy füstkibocsátás miatt RO-Alert üzenetben figyelmeztették a lakosságot.

A rendőrség lezárta a forgalmat az 1A jelzésű országúton.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!