Semmiféle működési engedélye nem volt annak a crevediai töltőállomásnak, ahol a robbanások történtek

2023. augusztus 27. – 10:52

Semmiféle működési engedélye nem volt annak a crevediai töltőállomásnak, ahol a robbanások történtek
Oltják a tüzet a robbanás helyszínén – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Semmiféle működési engedélye nem volt annak a crevediai cégnek, amelynél a szombati robbanások történtek – írja az Agerpres a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjének, Raed Arafatnak a nyilatkozata alapján.

A DSU vezetője azt mondta, a cég nem rendelkezett a működéshez szükséges dokumentumokkal, elméletileg már nem folytatott semmiféle tevékenységet. A Digi24 hírtelevízió forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy 2020 óta működött engedélyek nélkül a töltőállomás. A hírtelevízió információt a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) munkatársa, Benone Gabriel Duduc vezérőrnagy megerősítette. Elmondása szerint a töltőállomást üzemeltető cég három bírságot kapott 2020-ban, majd a részvényesek az egység bezárásáról döntöttek.

A Dâmboviţa megyei katasztrófavédelmi felügyelőség 2011 októberében állította ki a tűzvédelmi engedélyt az LPG-állomás működtetéséhez. 2020 júliusában egy feljelentés nyomán előre be nem jelentett ellenőrzést végeztek a létesítménynél, és megállapították, hogy az nem tesz eleget azoknak a biztonsági követelményeknek, amelyek alapján korábban megkapta az ISU jóváhagyását. A katasztrófavédelem ezért visszavonta a jóváhagyást, és 10 ezer lejes bírságot szabott ki a cégre, mivel engedélyekkel nem rendelkező felszerelést használtak az LPG egyik tartálykocsiból a másikba történő átszivattyúzásához.

A tűzvédelmi engedély visszavonásáról tájékoztatták a prefektusi hivatalt, a cégbíróságot, a megyei tanácsot, az állami építésfelügyeleti hatóságot, a környezetvédelmi ügynökséget és a crevediai önkormányzatot is – magyarázta.

Az IGSU képviselője hozzátette, 2020 szeptemberében újabb előre be nem jelentett ellenőrzést végeztek, amelynek során megállapították, hogy „a létesítmény továbbra is működik”. A tevékenység tűzvédelmi engedély hiányában történő folytatása miatt 30 ezer lejes, egy szintén engedély nélküli tartály használata miatt pedig további 10 ezer lejes bírságot kapott a cég.

Ezt követően, szeptember 30-án a vállalat részvényesi közgyűlése a crevediai egység bezárásáról döntött. A határozatról értesítették a cégbíróságot, amely aztán tájékoztatta a katasztrófavédelmet is az egység bezárásáról.

Arra a kérdésre, hogy miért nem derült fény azóta a létesítmény jogellenes működésére, Benone Gabriel Duduc azt mondta, a katasztrófavédelemnek csak a járműveket kiszolgáló LPG-állomás engedélyezése tartozott a hatáskörébe, a vállalat egyéb tevékenységének engedélyezése nem.

A robbanások ügyében a legfőbb ügyészség folytat nyomozást. A vádhatóság vasárnapi közleménye szerint gondatlanságból elkövetett, katasztrófahelyzetet előidéző rongálás gyanúja miatt vizsgálódnak az ügyben, gyanúsítottak egyelőre nincsenek.

Részt vesznek a nyomozásban a rendőrség keretében működő Országos Kriminológiai Intézet szakemberei, az igazságügyi minisztérium Kriminalisztikai Szakértői Intézetének szakemberei, a petrozsényi bányabiztonsági intézet (INSEMEX) szakemberei, munkaügyi felügyelők és a Dâmboviţa megyei rendőr-főkapitányság több munkatársa – közölte a legfőbb ügyészség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!