Semmiféle működési engedélye nem volt annak a crevediai töltőállomásnak, ahol a robbanások történtek

2023. augusztus 27. – 10:52

Semmiféle működési engedélye nem volt annak a crevediai töltőállomásnak, ahol a robbanások történtek
Oltják a tüzet a robbanás helyszínén – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Semmiféle működési engedélye nem volt annak a crevediai cégnek, amelynél a szombati robbanások történtek – írja az Agerpres a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjének, Raed Arafatnak a nyilatkozata alapján.

A DSU vezetője azt mondta, a cég nem rendelkezett a működéshez szükséges dokumentumokkal, elméletileg már nem folytatott semmiféle tevékenységet. A Digi24 hírtelevízió forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy 2020 óta működött engedélyek nélkül a töltőállomás. A hírtelevízió információt a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) munkatársa, Benone Gabriel Duduc vezérőrnagy megerősítette. Elmondása szerint a töltőállomást üzemeltető cég három bírságot kapott 2020-ban, majd a részvényesek az egység bezárásáról döntöttek.

A Dâmboviţa megyei katasztrófavédelmi felügyelőség 2011 októberében állította ki a tűzvédelmi engedélyt az LPG-állomás működtetéséhez. 2020 júliusában egy feljelentés nyomán előre be nem jelentett ellenőrzést végeztek a létesítménynél, és megállapították, hogy az nem tesz eleget azoknak a biztonsági követelményeknek, amelyek alapján korábban megkapta az ISU jóváhagyását. A katasztrófavédelem ezért visszavonta a jóváhagyást, és 10 ezer lejes bírságot szabott ki a cégre, mivel engedélyekkel nem rendelkező felszerelést használtak az LPG egyik tartálykocsiból a másikba történő átszivattyúzásához.

A tűzvédelmi engedély visszavonásáról tájékoztatták a prefektusi hivatalt, a cégbíróságot, a megyei tanácsot, az állami építésfelügyeleti hatóságot, a környezetvédelmi ügynökséget és a crevediai önkormányzatot is – magyarázta.

Az IGSU képviselője hozzátette, 2020 szeptemberében újabb előre be nem jelentett ellenőrzést végeztek, amelynek során megállapították, hogy „a létesítmény továbbra is működik”. A tevékenység tűzvédelmi engedély hiányában történő folytatása miatt 30 ezer lejes, egy szintén engedély nélküli tartály használata miatt pedig további 10 ezer lejes bírságot kapott a cég.

Ezt követően, szeptember 30-án a vállalat részvényesi közgyűlése a crevediai egység bezárásáról döntött. A határozatról értesítették a cégbíróságot, amely aztán tájékoztatta a katasztrófavédelmet is az egység bezárásáról.

Arra a kérdésre, hogy miért nem derült fény azóta a létesítmény jogellenes működésére, Benone Gabriel Duduc azt mondta, a katasztrófavédelemnek csak a járműveket kiszolgáló LPG-állomás engedélyezése tartozott a hatáskörébe, a vállalat egyéb tevékenységének engedélyezése nem.

A robbanások ügyében a legfőbb ügyészség folytat nyomozást. A vádhatóság vasárnapi közleménye szerint gondatlanságból elkövetett, katasztrófahelyzetet előidéző rongálás gyanúja miatt vizsgálódnak az ügyben, gyanúsítottak egyelőre nincsenek.

Részt vesznek a nyomozásban a rendőrség keretében működő Országos Kriminológiai Intézet szakemberei, az igazságügyi minisztérium Kriminalisztikai Szakértői Intézetének szakemberei, a petrozsényi bányabiztonsági intézet (INSEMEX) szakemberei, munkaügyi felügyelők és a Dâmboviţa megyei rendőr-főkapitányság több munkatársa – közölte a legfőbb ügyészség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!