Egy fogyatékkal élő gyermekek számára fenntartott központból súlyos égési sérülésekkel került kórházba egy lány

2023. augusztus 14. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálat folyik egy Brassó megyei fogyatékkal élő gyermekek számára fenntartott központban, miután egy 19 éves lány, akit ott gondoznak, másodfokú égési sérülésekkel került kórházba, melyek az arcát, a nyakát és a hátát borították.

Az esetről egy civil szervezet számolt be, amely azt állítja, hogy a lány a zuhanyzóban lévő forró vízzel égette meg magát. Az egyesület fotókat tett közzé a lány égési sérüléseiről, és azt állítja, hogy az eset, amelyben megsérült, múlt csütörtökön történhetett, de a személyzet megpróbálta eltussolni azt.

A több betegségben szenvedő lány nem képes ellátni magát, és nem tud kommunikálni. Az őt ápoló orvosok szerint sérülései mélyek, fertőzésveszélyesek és hosszas kórházi kezelést igényelnek.

Natalia Intotero családügyi miniszter meglátogatta a fiatal nőt a kórházban, majd felkereste a központot, ahol az eset történt, hogy magyarázatot kérjen. Megtudta, az intézményben csütörtökön fertőtlenítést hajtottak végre, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a felhasznált anyagok a beteg bőrére kerülhettek, majd a vízzel érintkezve okozták a sérüléseit.

A brassói gyermekvédelmi igazgatóság belső vizsgálatot folytat, és a rendőrség is vizsgálja az esetet testi sértés miatt.

Intotero egyébként Gabriela Firea utódja, akinek a Bukarest melletti, voluntari-i idősotthonokban történt visszaélések miatt le kellett mondania. A miniszterelnök akkor országos ellenőrzést rendelt el, nem volt olyan megye, ahol nem figyelmeztettek vagy büntettek volna otthonokat. Ennek ellenére, a nagy ellenőrzési hullám után is találtak olyan központot, ahol horrorisztikus körülmények uralkodtak, ilyen volt például a marosbárdosi idősotthon. Az idősotthonok botrányának lecsengése után a sajtó a gyermekotthonokról kezdett érdeklődni az illetékes hatóságoknál, de az újságírók azt a választ kapták, hogy ott minden rendben van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!