Véget ért a szociális intézmények ellenőrzése, és már hullanak is a fejek

2023. július 20. – 17:21

Véget ért a szociális intézmények ellenőrzése, és már hullanak is a fejek
A bukaresti és Ilfov megyei idősotthonokat járták sorra az ellenőrző csapatok a július elején kirobbant idősotthon-botrány után – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán véget ért a szociális intézmények országos ellenőrzése, amelyet még Marcel Ciolacu miniszterelnök rendelt el a voluntari-i idősotthonokban talált szörnyűségek után. Az összegzés szerint hét megyében, köztük Szatmár megyében és fővárosban volt a legrosszabb a helyzet, ott a miniszterelnök már kérte is az illetékesek menesztését, de nem volt olyan megye, ahol nem figyelmeztettek vagy büntettek volna halomra az ellenőrző szervek. A székely megyékben úgy tűnik, viszonylag rendben vannak a szociális intézmények. Összefoglaló.

Hét megye és Bukarest szociális felügyeleti és kifizetési ügynöksége (AJPIS) vezetőjének menesztését kéri a szociális intézmények múlt heti ellenőrzése nyomán munkaügyi minisztertől a kormányfő. Marcel Ciolacu ezt a csütörtöki kormányülés előtt jelentette be. A miniszterelnök szerint a „világos adatok és tények” ismeretében határozott döntésekre van szükség. Mint mondta, megengedhetetlennek tartja, hogy sok helyen engedélyek hiányában működtek idősotthonok „az állami tisztviselők szeme láttára”, máshol súlyos rendellenességek miatt kellett bezárni központokat vagy felfüggeszteni a tevékenységüket.

A miniszterelnök szerint a legtöbb ilyen esetre Arad, Giurgiu, Konstanca, Máramaros, Hunyad, Teleorman és Vrancea megyében, valamint Bukarestben derült fény, ezért kérte a munkaügyi minisztertől az ezekben működő szociális felügyeleti és kifizetési ügynökségek vezetőinek tisztségből való felfüggesztését a fegyelmi eljárások lezárásáig.

Ciolacu a munkaügyi felügyelőség vezetése esetében is hasonló kérést fogalmazott meg, mert mint mondta, „ezekben a központokban időnként középkori munkakörülmények voltak, az én szempontomból pedig egyértelmű, hogy a munkaügyi felügyelőség nem tette a kötelességét”. A miniszterelnök ugyanakkor kérte a felsorolt megyék tanácselnökeitől, hogy menesszék az alárendeltségükben működő szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok vezetőit, sőt az említett megyékben a rendőrséget is ellenőrizni fogják, hogy rendesen végezte-e a munkáját.

Ciolacu szerint ugyanakkor az elbocsátások csak egy részét oldják meg a problémának, szerinte ugyanis a központok akkreditációjára, engedélyezésére, felügyeletére és ellenőrzésesre vonatkozó jogszabályok módosítása is szükséges. A miniszterelnök szerint ennek is kell következnie. Mint mondta, az elkövetkezőkben egyeztetni fognak az érintett szervezetekkel, és kérte Simona Bucura Oprescu munkaügyi minisztertől, hogy augusztus 31-éig készüljön el a módosításokat tartalmazó törvénytervezet.

A miniszterelnök azután rendelte el az országban található szociális intézmények ellenőrzését, hogy több mint száz idős bentlakót kellett kimenteni három voluntari-i idősotthonból, mert kiderült, hogy bántalmazták, éheztetették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) friss tájékoztatása szerint a július 10-19. között zajló ellenőrzés során összesen 99 szociális központot zártak be vagy függesztettek fel. Az Agerpres az összefoglalójában azt írja, a legtöbbet Bukarestben. Összesen 44 esetben volt szükség az intézmény bezárására vagy működésének a felfüggesztésére a körülmények miatt. Ilfov megyében 9, Máramaros megyében 3, Arad, Gorj, Szatmár, Ialomiţa, Iaşi és Constanţa megyékben 2-2, míg Maros, Neamţ, Vâlcea, Olt, Brăila, Călăraşi, Tulcea, Teleorman, Argeş és Kolozs megyékben 1-1 intézményt zártak be.

A kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatása szerint összesen 47 büntetőeljárást indítottak a nyomozó hatóságok az időseket, gyermekeket és fogyatékkal élőket gondozó központokban végzett ellenőrzések nyomán. Mihai Constantin tájékoztatása szerint a hazai szociális létesítmények 97 százalékát ellenőrizték eddig az illetékes szervek, az akció Bukarest és Ilfov megye kivételével az összes megyében lezárult.

Az ellenőrzött intézmények gondozására bízott összesen 59 071 személyből 627-et kellett elköltöztetni. Utóbbiak közül 543 az engedély nélkül működő 51 bentlakásos otthon lakója volt. A megvizsgált szociális létesítmények 125 lakója szorult kórházi kezelésre, míg 184 személyt a hozzátartozói vettek gondozásba.

Kolozs megyében két illegális idősotthont is találtak,

derül ki a Kolozs Megyei Prefektúra csak az adatokra szorítkozó közleményben. A tájékoztatás szerint a működési engedéllyel rendelkezők között nem volt olyan központ, amelynek tevékenységét felfüggesztették volna, viszont 2 titkos idősotthont is találtak. Az egyik Torda területén található, és már folyamatban volt az engedélyezési eljárása, a másik Szászfenesen működött, és semmiféle engedélye sem volt. Az ezekben elhelyezett időseket a rokonaikhoz, más állami és magán öregotthonokba vagy kórházba szállították.

Emellett két központ működését részlegesen függesztették fel: egyikben a szobákat kell felújítani, míg a másikban a konyha működését állították le ideiglenesen, mert -bár megfelelőek voltak a körülmények – hiányzott az élelmiszerbiztonsági hatóság engedélye. A közlés szerint az ellenőrzés óta már beszerezték.

Kolozs megyében összesen 91 időseket, fogyatékkal élőket és gyerekeket ellátó központot ellenőriztek, ezekben 185 bírságot osztottak ki 1 663 500 lej értékben, emellett 671 esetben volt szükség figyelmeztetésre. A legtöbbet büntetést (71-et) a katasztrófavédelmi felügyelőség adta. Számos szabálytalanság miatt figyelmeztettek és büntettek, a közlemény a következőket említi: lejárt szavatosságú terméket találtak, dokumentumok hiányoztak, a szakszemélyzet hiányzott, elmaradtak a karbantartási munkák vagy épp hiányosságokat tapasztaltak a veszélyes hulladékok kezelésében. A hatóság többek között 195 darab tojást is lefoglalt.

A Szatmár Megyei Prefektúra nem közölt részletes információkat a megyében zajló ellenőrzésekről. A Presa SM úgy tudja, hogy több mint 40 központnál tartottak kontrollt. A sajtó egy aranyosmeggyesi idősotthon bezárásáról írt, ahol a múlt heti ellenőrzés után a hatóságok ezen a héten is visszamentek, és mikor azt tapasztalták, hogy nem hajtották végre, amit a bizottság az üzemeltető számára elrendelt, inkább bezárták a Victoria Home nevű otthont. Az otthon 12 lakóját elköltöztették.

A Szatmári Friss Újság szerint azért zárták be, mert nem volt élelmiszerbiztonsági engedélye, nem volt engedélyezve a konyhája és nem volt szerződése engedélyeztetett konyhával működő vendéglővel, nem volt szerződése mentőszolgálattal, nem volt egészségügyi engedélye és nem volt egészségügyileg szabványosítva az intézmény. Victoria Home csak akkor nyithat ki újra, ha a fenti hiányosságokat az üzemeltető pótolta. Arról nincsenek hírek, hogy melyik az ANPIS által említett másik szociális intézmény Szatmár megyében, amit bezártak.

„Bihar megyében nem találtunk olyan központot, ahol kritikus lett volna a helyzet, mert a felelős intézmények évente ellenőrzik a ezeket központokat. Általában véve azonban van amin javítani, ahogy azt a büntetések és figyelmeztetések magas száma is jelzi”

– foglalta össze a Bihar megyei helyzetet Dumitru Țiplea, aki szerint a hatóságok szigorúan jártak el a megyében található 106 központ felülvizsgálta során.

A prefektúra tájékoztatása szerint összesen 726 kihágást tapasztaltak a megyében, a legtöbbet itt is a katasztrófavédelmi felügyelőség adta, szám szerint 291-et, de a munkaügyi felügyelet is 230 esetet észlelt. Azt az összesítés nem közli, hogy hány esetben osztottak ki büntetést, illetve maradtak a figyelmeztetésnél, azt viszont igen, hogy 1 048 700 lejre büntettek. A leggyakoribb kihágások között a dolgozók jogainak a megsértését, az élelmiszerek és gyógyszerek nem megfelelő tárolását, és az elektromos berendezésekkel kapcsolatos hiányosságokat említették.

Bihar megyében egyetlen otthon engedélyét sem kellett bevonni vagy felfüggeszteni, a gondozottak áthelyezésére sem volt szükség.

Kovászna megyében az idősek és fogyatékkal élők központjainak többsége jó körülmények között, a 21. századi normáknak megfelelően működik

– mondta Ráduly István, Kovászna megye prefektusa a miniszterelnök által elrendelt ellenőrző akció összegzéseként. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint Ráduly az akciót elindító megbeszélésen kifejezetten kérte az ellenőrző szervek vezetőit, hogy „ne essenek a másik végletbe”, és ne kezdjenek bírságolásba, mert az ellenőrzések fő célja az, hogy felmérjék és javítsák a körülményeket ezekben a központokban. Ráduly szerint különösen az ország többi részéhez viszonyítva jó a helyzet Kovászna megyében.

„Az ellenőrzések folyamán természetesen találtak néhány szabálytalanságot, de egyetlen esetben sem merült fel, hogy valamelyik központot be kellene zárni, fel kellene függeszteni a tevékenységét, vagy vissza kellene vonni a működési engedélyét” – mondta Ráduly István. Összesen 19 idősotthont, fogyatékkal élő felnőttek és fogyatékkal élő gyerekek számára fenntartott bentlakásos és nappali központot ellenőriztek.

Összesen 21 bírságot szabtak ki, 94 ezer lej értékben, és 105 figyelmeztetést és különböző határidőre teljesítendő intézkedést írtak elő. A tájékoztatás szerint a feltárt szabálytalanságok általában technikai jellegűek voltak, nem veszélyeztették a kedvezményezettek egészségét vagy a szociális szolgáltatások minőségét. Az ellenőrzést végző szervek olyan problémákról számoltak be, mint az, hogy hiányzott az allergiát okozó anyagokról szóló tájékoztatás, kősót használtak az étel elkészítéséhez, elégtelen nagyságú hely az ágyaknak, mosószerek nem megfelelő tárolása, vagy az, hogy textil törülközőket használtak a mosdókban.

Maros megye szociális intézményeiben is vannak rendellenességek, de súlyos kihágások, kirívó esetek nincsenek, az otthonokban történő ellátás jónak minősíthető,

összegzi a Népújság Cristina-Mara Togănel prefektus értékelőjét. Maros megyében összesen 91 szociális intézményt ellenőriztek, ebből 53-ban gyermekekkel foglalkoznak, 29-ben időseket látnak el, míg 9-ben fogyatékkal élő személyeket gondoznak és ápolnak. Az ellenőrzések során 361 kihágást tapasztaltak, ebből 99 esetben bírságoltak is összesen 672 400 lej értékben, 262 esetben pedig figyelmeztetést osztottak ki. A legtöbbet (188-at) a katasztrófavédelmi felügyelőség osztotta ki, főként a tűzvédelmi előírások elmulasztása terén.

A prefektusi hivatal összegzése szerint olyan hiányosságokat tártak fel, mint nem megfelelően fertőtlenített ágynemű, a szükséges javítások elmaradása, nem megfelelő higiéniájú étkezők, a veszélyes hulladék (egészségügyi tevékenységből származó) nem megfelelő gyűjtése vagy épp a megfelelő tájékoztatása a kedvezményezetteknek.

Ahogy korábban már megírtuk, egyetlen hátrányos helyzetű személyeket befogadó otthon, a Căsuţa lu' Min tevékenységét kellett felfüggeszteni Maros megyében az ott tapasztalt rossz körülmények miatt. Megyei Kifizetési és Szociális Ellenőrzési Ügynökség az után hozta meg döntését, hogy nagyon rossz lakhatási körülményeket, törött ágyakat, penészes falakat, rossz higiéniát talált ott.

A Hargita megyei eredményeket már korábban közöltük, ott összesen 77 időseket, fogyatékkal élő felnőtteket, illetve gyerekeket ellátó bentlakásos központot ellenőriztek az elmúlt héten, és összesen 71 szabálysértést találtak, 350 600 lej értékben osztottak ki bírságokat. Négy központ esetében pedig ideiglenesen felfüggesztették a konyha működését. Ezzel együtt Petres Sándor prefektus hangsúlyozta, a megyében nincsenek „rendkívüli” vagy „megoldhatatlan problémák”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!